Βουλή: Βγήκαν τα «μαχαίρια» για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Πολεμικό ήταν το κλίμα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την πρώτη συνεδρίαση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, όπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και Κωστής Χατζηδάκης αντάλλασσαν επί δύο ώρες σφοδρά πυρά περί  ρουσφετιών και αντικοινοβουλευτικής εκτροπής και υποκρισίας και πολιτικής γύμνιας, αντίστοιχα.

Αφορμή για να βγουν τα «μαχαίρια» στάθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου εν μέσω ειδικής λειτουργίας του κοινοβουλίου λόγω των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊου, που καταγγέλθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αντιδημοκρατική πράξη και απόπειρα φίμωσης της αντιπολίτευσης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επαναφορά του με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να συζητηθεί διεξοδικά και με πλήρη σύνθεση.

Φάμελλος - Τζανακόπουλος: Αντιδημοκρατικό ατόπημα για να περάσουν ρουσφέτια

«Είναι μια ανεξίτηλη ρετσινιά στο πρόσωπο του Υπουργού και του Πρωθυπουργού.  Το νομοσχέδιο επιτυγχάνει ένα αναντίστρεπτο πλήγμα στο περιβάλλον.  Θέλουν να περάσει κάτω από τα ραντάρ της κοινωνίας, στα κρυφά. Φέρνει ρουσφέτια, σχέσεις διαπλοκής και πολιτική συναλλαγή. Κ. Χατζηδάκη θα είστε ο υπουργός που παραβίασε τους δημοκρατικούς κανόνες και εγκλημάτησε κατά του περιβάλλοντος. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Παραβιάζει δεκάδες αποφάσεις του ΣτΕ. Πόσο χαμηλά θα πέσετε;», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «περιβαλλοντοκτόνο» και «κατάπτυστο», ενώ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατήγγειλε αντιδημοκρατικό ατόπημα και κοινοβουλευτική εκτροπή.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν και ΚΚΕ – ΜέΡΑ25

Εξίσου οξεία ήταν η κριτική του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, που συντάχθηκαν με το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου, με τη Διαμάντω Μανωλάκου να το χαρακτηρίζει «τερατούργημα» και τον Κρίτωνα Αρσένη «φωτογραφικό».

Αυξημένο αριθμό συνεδριάσεων με τη συμμετοχή όλων των μελών της Επιτροπής ακόμα και με τηλεδιάσκεψη και αυξημένο αριθμό βουλευτών στην Ολομέλεια με εναλλαγή εισόδου τους, αντιπρότεινε συμβιβαστικά και με στόχο τη διεξοδική συζήτηση το Κίνημα Αλλαγής δια των Γιώργου Αρβανιτίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου. Εναλλακτική με την οποία συμφώνησε και η Ελληνική Λύση.

Κ. Χατζηδάκης: Πολιτικό θέατρο ΣΥΡΙΖΑ - Θα βγείτε ηττημένοι και απολογούμενοι

Δριμύτατη ήταν η αντίδραση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και πολιτικό θέατρο λόγω «γύμνιας» επιχειρημάτων, προειδοποιώντας τους βουλευτές της πως όχι μόνο δεν θα τους επιτρέψει να συνθηματολογούν, αλλά μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «θα φύγετε ηττημένοι και απολογούμενοι».

«Στη θέση σας θα ήμουν πιο σεμνός. Γιατί όλοι κρινόμαστε και είμαστε υπόλογοι απέναντι στα παιδιά μας. Δεν θα σας αφήσουμε και δεν θα σας αφήσω να λέτε πράγματα παντελώς αστήριχτα στη βάση ενός πολιτικού θεάτρου. Θα βγείτε ηττημένοι και απολογούμενοι. Γιατί ήρθατε να δώστε μία μάχη χωρίς στοιχεία στη βάση της υποκρισίας. Γιατί πίσω από τις κραυγές δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, παρά μόνο η αγωνία υπογράμμισης της υπάρξεώς σας πολιτικά. Ο φανατισμός που  τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του  αποδεικνύει την πολιτική υποκρισία και το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές και ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες ο κ. Τσίρπας και το κόμμα του», σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, απαριθμώντας μία σειρά λανθασμένων χειρισμών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Κ. Χατζηδάκης: Πράσινο νομοσχέδιο που λύνει προβλήματα βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Υπεραμυνόμενος, δε, των διατάξεων του νομοσχεδίου το χαρακτήρισε «πράσινο» και υποστήριξε ότι αφενός αντιμετωπίζει χρονίζοντα προβλήματα αφετέρου υιοθετεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, τηρώντας στο ακέραιο την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Απαντώντας στις επικρίσεις και κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης περί ύποπτης σπουδής της κυβέρνησης για την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, ο κ. Χατζηδάκης, υπογράμμισε εμφατικά ότι για το νομοσχέδιο επείγεται η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι κατ' ουσίαν προετοιμάζει τη χώρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην μετα-κορωνοϊό εποχή, με στόχο τον περιορισμό της ύφεσης.

«Αν τα αφήσουμε όλα όπως σήμερα και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις διαρκούν 6-8 χρόνια και όχι 100-150 ημέρες όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, τότε ο επενδυτής δεν θα έρθει στη χώρα του "ου μπλέξεις", θα πάει αλλού. Επείγονται οι αγρότες, που είναι όμηροι των δικών σας διατάξεων σας για τους δασικούς χάρτες. 170.000 έχουν υποβάλλει αντιρρήσεις. Βιάζονται οι νησιώτες, να κλείσει το μπάχαλο με τα απορρίμματα στα νησιά μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προσκόμματα μέχρι τέλους από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η παρέμβαση του Υπουργού πάντως και οι διαβεβαιώσεις του ίδιου και του Προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Βλάχου, ότι άπαντες θα μπορέσουν να ασκήσουν κάθε κοινοβουλευτικό δικαίωμα όπως ένσταση αντισυνταγματικότητας ή κατάθεση αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία, δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά.

Σωκράτης Φάμελλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκάλεσαν σχόλια περί προσχηματικών ενστάσεων και σκόπιμων προσκομμάτων για να τιναχθεί η συνεδρίαση στον αέρα, όταν επέμειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ των παρόντων,  χωρίς να αναγνωρίζεται η δεδηλωμένη.

«Μετά από δυο ώρες θυμηθήκατε ότι θέλετε ψηφοφορία; Υλοποιούμε την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Υπάρχει δεδηλωμένη. Τελεία και παύλα», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής,  με ξεκάθαρη τη μομφή κατά του ΣΥΡΙΖΑ και βάζοντας τέλος στην αντιπαράθεση επί διαδικαστικών ζητημάτων.