Βουλή: Την Τρίτη αποφασίζει η Ολομέλεια για Προανακριτική Παπαγγελόπουλου

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την οριστική απόφαση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με στόχο τη διερεύνηση αθέμιτων παρεμβάσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis και άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, λαμβάνει την Τρίτη η Ολομέλεια της Βουλής.

Ομιλία Παπαγγελόπουλου

Το παρών στη συνεδρίαση θα δώσει και ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος αντί αποστολής γραπτού υπομνήματος, έχει αποφασίσει να παρουσιάσει τις θέσεις του αυτοπροσώπως, δεδομένου ότι δέχεται σφυροκόπημα βαρύτατων καταγγελιών περί οργάνωσης παραδικαστικού κυκλώματος και υλοποίησης της σκευωρίας Novartis. Η παρουσία του αναμένεται να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, καθώς ο ίδιος το τελευταίο διάστημα αντιστρέφει τις κατηγορίες μιλώντας για εκδικητική πολιτική δίωξη και προσπάθεια εξόντωσής του με σαθρό νομικό κείμενο.

ΝΔ: Ενδείξεις για συστηματικές παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη

«Διαπιστώνεται ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπ. Δικαιοσύνης (χαρακτηριζόμενος στη δικογραφία ως “Ρασπούτιν”) από την ανάληψη των καθηκόντων με διαρκείς παρεμβάσεις του επιχειρούσε συστηματικά να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στη λειτουργία της δικαιοσύνης κατά την ανακριτική διαδικασία με σκοπό τη στοχοποίηση και εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης», σημειώνει η ΝΔ στην πρότασή της, με την οποία βάσει των καταθέσεων βάζει στο «κάδρο» κάθε πιθανή παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη και πέραν της Novartis.

«ΝΑΙ» στην Προανακριτική από το ΚΙΝΑΛ

Την πρότασή της πλειοψηφίας αναμένεται να στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, που έχει καταγγείλει «σκοτεινό παραδικαστικό κύκλωμα» και «πολιτική σκευωρία» αν και στηλιτεύει την επιλογή της ημέρας διεξαγωγής της συζήτησης, ενώ ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στην Αίγυπτο.

«Όχι» στην Προανακριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στα πυρά περί κυβερνητικής κίνησης «ρεβανσισμού», επιχείρησης χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, εκφοβισμού της τέως Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και απόπειρας αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis, επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως επίσημη κομματική γραμμή έχει θέση την καταψήφιση της πρότασης της ΝΔ για Προανακριτική.

Το απόρρητο της ψηφοφορίας πάντως εστιάζει το ενδιαφέρον και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το εάν η Κοινοβουλευτική της Ομάδα θα εμφανιστεί συμπαγής ή θα καταγράψει διαρροές, με ορισμένους να παίρνουν αποστάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και η ρητορική που θα υιοθετήσει.

Άδεια υπουργικά έδρανα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση θα γίνει με άδεια υπουργικά έδρανα. Πέραν του πρωθυπουργού, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι γνωστό ότι θα απουσιάζει, απόντες από τα υπουργικά έδρανα λέγεται πως θα είναι και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, σε μία συμβολική κίνηση ένδειξης σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στο πνεύμα που είχε τονίσει εξαρχής η πλειοψηφία περί μίας θεσμικής πρωτοβουλίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και όχι της κυβέρνησης. Αν και πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται παράλληλα για μία προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει όσο το δυνατόν χαμηλά του τόνους. Τα μέλη  του υπουργικού συμβουλίου θα καθίσουν όπως λέγεται στα βουλευτικά έδρανα.

Θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία το ΚΚΕ

Την τακτική της συμμετοχής στη συζήτηση αλλά της αποχώρησης από την ψηφοφορία, φέρεται αποφασισμένο να ακολουθήσει το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας αμφότερους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακά παιχνίδια και συγκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου. Πηγές και της

Στάση αναμονής από την Ελληνική Λύση – Προς «παρών» το ΜέΡΑ 25

Η πορεία της συζήτησης στην Ολομέλεια και η αποκωδικοποίηση των πραγματικών προθέσεων της πλειοψηφίας για ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης ή όχι, θα καθορίσει την τελική στάση της Ελληνικής Λύσης, αναφέρουν από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, τηρώντας στάση αναμονής, ενώ στο «παρών» προσανατολίζεται το ΜέΡΑ 25, θεωρώντας οτι η Βουλή δεν είναι δικαστικό αλλά νομοθετικό σώμα και οτι τετοιες υποθέσεις θα έπρεπε να εξετάζονται από ειδικό σώμα δίωξης μεγάλου οικονομικού εγκλήματος.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να λάβουν το λόγο οι εισηγητές των κομμάτων, ομιλητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και - αν όχι όλοι - σίγουρα οι περισσότεροι αρχηγοί κομμάτων.

Μεσάνυχτα η μυστική ψηφοφορία

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί γύρω στα μεσάνυχτα με την προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με το οποίο οι βουλευτές θα ψηφίζουν «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «παρών» επί της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου αυτή να ερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεση ενός κακουργήματος και τριών πλημμελημάτων από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Τα 4 φερόμενα αδικήματα προς διερεύνηση

Αναλυτικά, τα 4 φερόμενα αδικήματα, για τα οποία η ΝΔ ζητά να ερευνηθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι τα εξής:

1.Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρηση εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών

2. πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος

3. ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

4. ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.