Βουλή: Σκληρό μπρα ντε φερ για το φοιτητικό συλλαλητήριο και την απαγόρευση συναθροίσεων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ένταση επικράτησε με το καλημέρα στη Βουλή με φόντο το προγραμματισμένο για σήμερα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων.

Το σκηνικό έντασης πυροδότησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, καταγγέλλοντας την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ ως «κατάφωρα αντισυνταγματική», καλώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε διάλυση του συλλαλητηρίου και εξαπολύοντας βαρύτατες μομφές για αντιδημοκρατικές τακτικές, αμφισβητώντας ως λόγο της απαγόρευσης την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σκουρλέτης: Δημοκρατία φοβάστε μην πάθετε όχι κορωνοϊό

«Να μην διανοηθεί η πλειοψηφία να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των φοιτητών να διαδηλώνουν  με πρόσχημα την πανδημία. Εάν συμβεί το οτιδήποτε σήμερα στην Αθήνα, την απόλυτη ευθύνη θα την έχει ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση. Είναι απολύτως υποκριτικό ότι στο όνομα της πανδημίας, τη στιγμή που 200 μέτρα από τα Προπύλαια που γίνεται το συλλαλητήριο, χιλιάδες πολίτες ψωνίζουν.  Όχι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: Δημοκρατία φοβάστε μην πάθετε όχι κορονοϊό», σημείωσε αρχικά ο κ. Σκουρλέτης ενώ εμμένοντας στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ κατά των δηλώσεων του Υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου σε συνδυασμό με τη χθεσινή απόφαση του Συμοβυλίου της Ευρώπης για τις πατέντες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μόνη της έγνοια είναι «η πατέντα της Χούντας».

Πλεύρης: Καλείτε σε επεισόδια

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκίνηση σε πρόκληση επεισοδίων με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση.

«Η στάθμιση της δημόσιας υγείας προβλέπει περιοριστικά μέτρα. Οι περιορισμοί και στις συναθροίσεις έχουν κριθεί συνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Την συνταγματικότητα δεν θα την κρίνει ο κ. Σκουρλέτης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα καλέσατε να γίνουν επεισόδια για να επιρρίψετε την ευθύνη στην κυβέρνηση. Να αναλάβετε την ευθύνη. Κανείς δεν είναι a priori  υπερασπιστής της Δημοκρατίας. Εάν όμως ο κ. Σκουρλέτης θέλει να αναφερθεί σε ζητήματα Δημοκρατίας ας δει τι έστησε η δική του κυβέρνηση στην δικαιοσύνη και τους θεσμούς. Αρκετά με το θράσος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατρίνης: Θλιβερό θέαμα εν μέσω κινδύνου νέου lockdown

Σαφέστατες αποστάσεις από τον καυγά πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας αμφότερους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για  «θλιβερό θέαμα» εν μέσω του κινδύνου για την επιβολή νέου lockdown λόγω της επιβάρυνσης του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική.

«Μου θύμισαν μποξέρ που είναι στο ρινγκ και μάχονται μέχρι τελικής πτώσεως και δεν βλέπουν ότι οι θεατές έχουν λιποθυμήσει ή έχουν φύγει. Βρισκόμαστε παραμονή ενός νέου πιθανού ockdown με ανησυχητικά επιδημιολογικά στοιχεία, αποφάσεις της κυβέρνησης τουλάχιστον άτσαλες και αντί να ρίξουν τους τόνους να αντιμετωπίσουμε τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις, βλέπουμε αυτό το θλιβερό θέαμα», ανέφερε ο ίδιος.

Λαμπρούλης: Κλιμακούμενος κυβερνητικός αυταρχισμός

Υπέρ των αιτημάτων των συμμετεχόντων στο σημερινό συλλαλητήριο τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κλιμακούμενο αυταρχισμό».

«Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, δίνουν απάντηση στον κλιμακούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης που είναι το μόνιμο συστατικό της πολιτικής της για να προωθήσει τα αντιλαϊκά της μέτρα. Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της να κάνει ότι θέλει. Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Ο λαός μας, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, δεν θα κάνουν πίσω», σημείωσε.

Πηγή: skai.gr