Βουλή: Ομερτά, τσάμπα μάγκες και οι επιστολές προς τη Λαγκάρντ

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή με αφορμή την έκφραση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργεί μία κοινοβουλευτική δημοκρατία με όρους ομερτά, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πολλοστή φορά καλούνται να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο, κόντρα στη δική τους συνείδηση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σηκώθηκε όρθιος διαμαρτυρόμενος και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει. Ο προεδρεύων Βύρων Πολύδωρας έκρινε ότι ο όρος είναι πολιτικός και ο υπουργός - όπως είπε - δεν πρέπει να αντικαθιστά το προεδρείο. Λίγο αργότερα ο Φίλιππος Πετσάλνικος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι, ομερτά σημαίνει εκβιασμένη πειθαρχία και συμφωνία, την οποία έχουμε πολύ καιρό στα πολιτικά πράγματα της χώρας - όπως είπε - και δήλωσε ότι θα ανακαλέσει εφ' όσον ο πρωθυπουργός δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές που έστειλε στην κ. Λαγκάρντ.

Τις επιστολές κατέθεσε αμέσως μετά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα πρακτικά της Βουλής.

Ο υπουργός παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ως «τσάμπα – μάγκα» εξηγώντας ότι είναι ο πολιτικός που κάνει φθηνό συνδικαλισμό και ψάχνει οφέλη μέσα από μια πρωτοφανή κρίση εθνικών διαστάσεων.

Στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την Κριστίν Λαγκάρτ εκφράζει την έμμονη της κυβέρνησης στην απόφαση της 21ης Ιουλίου και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να προωθήσει ριζικά μέτρα και να εφαρμόσει το πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία με άξονα την ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία της κοινωνίας.

Στην ίδια επιστολή ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπόσχεται παράλληλα να προωθήσει νωρίτερα πτυχές του μεσοπρόθεσμου που ήταν προγραμματισμένες για το 2013 και 2014.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου, Γιάννης Σιδέρης