ΚΑΙΡΟΣ

Βουλή: Νέα αντιπαράθεση για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία – Στο «κάδρο» ο ΥΠ.ΕΞ

Νέο γύρο αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής πυροδότησε η περιβόητη υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, με την αντιπολίτευση να βάζει εντατικότερα στο «κάδρο» των Υπουργό Εξωτερικών για τις επιθετικής ρητορικής ανακοινώσεις του και το «μπλόκο» πρόσβασης στους εκπροσώπους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο ειδικού χειρισμού τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβη στο Ριάντ προς το Υπουργείο Εξωτερικών όπου αναφερόταν στον επιχειρηματία Τζον Σφακιανάκη, τον οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «ενδιάμεσο».

Μύδρους κατά της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη ΝΔ, σημειώνοντας πως αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο Έλληνας Πρέσβης στη Σαουδική Αραβία «ντιλάρει» θα έπρεπε να τον έχει απομακρύνει, διαφορετικά δεν μπορεί να διαπομπεύει δημοσίως στελέχη του διπλωματικού σώματος. Αναφορικά, δε, με τον κ. Σφακιανάκη εκτίμησε ότι διαδραμάτιζε ρόλο «πηγής» για την πρεσβεία μας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι την «έκαψε», πλήττοντας την αξιοπιστία της χώρας.

Στρέφοντας τα βέλη του προσωπικά εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών, ο κος Κουμουτσάκος, πρόσθεσε: «Ο Πρόξενος κι ο Πρέσβης ή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους κι άρα γιατί μένουν; Ή αν την έκαναν καλά γιατί διασύρονται; Δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Μήπως όλα αυτά συμβαίνουν επειδή εκείνοι ξέρουν την αλήθεια; Μήπως τιμωρούνται με τρόπο πρωτόγνωρο, με σιωπητήριο από το ΥΠ.ΕΞ και με τρόπο αυταρχικό άλλων μορφών καθεστώτων;». Προανήγγειλε, δε, την κατάθεση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ προς τον κ. Κοτζιά αύριο, με στόχο να ελέγξουν κοινοβουλευτικά τις δικές του ευθύνες, πράξεις ή παραλείψεις.

«Ο κ. Κοτζιάς γνώριζε για τον Παπαδόπουλο γι’ αυτό απειλούσε με διώξεις και καθυβρίζει καθημερινά», σχολίασε αιχμηρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, υπό την επίκληση της συμμετοχής του στο ΚΥΣΕΑ, καταθέτοντας προς επίρρωση των ισχυρισμών του την έγγραφη εισήγηση του Υπουργού Άμυνας στο ΚΥΣΕΑ τον περασμένο Μάρτιο για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας την οποία αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ κι έφερε τη σφραγίδα του Βασίλη Παπαδόπουλου ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Κουμουτσάκος όσο και ο κ. Λοβέρδος, κατήγγειλαν τον Νίκο Κοτζιά, για την άρνησή του να τους χορηγήσει άδεια ανάγνωσης του εγγράφου που είχε επικαλεστεί ο πρωθυπουργός στη Βουλή σχετικά με τον κ. Σφακιανάκη κι όσα έλεγε στον Πρέσβη μας στο Ριάντ. Και οι δύο κατέθεσαν τις εξουσιοδοτήσεις που έλαβαν από τους προέδρους των κομμάτων τους ώστε να λάβουν γνώση αντ’ αυτών.

«Έχει πλέον την ευκαιρία να αλλάξει άποψη αλλιώς θα πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης, συσκότισης, και μεθόδευσης, ώστε ουσιαστικά τίποτα να μην έρθει σε γνώση αντιπολίτευσης», σχολίασε ο μεν κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Λοβέρδος ανέφερε αιχμηρά: «εκεί καταντήσαμε…», κατηγορώντας ταυτόχρονα τον Υπουργό Εξωτερικών για ιταμή συμπεριφορά και επιστρέφοντάς του τους βαρείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε στη χθεσινή του ανακοίνωση.

Τα κάστανα από τη φωτιά κλήθηκε να βγάλει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος απόντος του κ. Κοτζιά και ως αρμόδιος του νομοσχεδίου που συζητούνταν στην Ολομέλεια μετατράπηκε σε «σάκο του μποξ» από την αντιπολίτευση.

«Οι κύριοι Λοβέρδος και Κουμουτσάκος επέστρεψαν σε μια συζήτηση, της οποίας τα αποτελέσματα σταμάτησαν μια παραφιλολογία και προσπάθεια συσκότισης… Δόθηκαν όλες οι απαντήσεις (σ.σ. τη Δευτέρα). Είναι ένα ξαναζεσταμένο φαγητό που δεν περνάει πλέον στον κόσμο. Όσο για κάποια προσωπικά έχετε υπομονή θα έρθει ο υπουργός και θα τα πείτε», ήταν η απάντηση του υφυπουργού, ο οποίος απέφυγε επιμελώς να ρίξει λάδι στη φωτιά, επαναλαμβάνοντας πιστά την κυβερνητική γραμμή και στηρίζοντας απόλυτα τον υπουργό Νίκο Κοτζιά για το «μπλόκο» στο επίμαχο έγγραφο περί Τζον Σφακιανάκη, υποστηρίζοντας ότι η εξουσιοδότηση των εκπροσώπων των πολιτικών αρχηγών είναι θέμα ουσίας κι όχι γραφειοκρατίας.

Σε επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας απέδωσε τα αντιπολιτευτικά πυρά, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκη, καταλογίζοντας σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, που συντηρούν το θέμα στην πολιτική ατζέντα, για έλλειψη ψυχικής δύναμης που δεν τους επιτρέπει να αποδεχτούν το «Βατερλώ» που υπέστησαν κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Νωρίτερα, πάντως, δριμεία κριτική στους χειρισμούς του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και της κυβέρνησης συνολικά, είχε ασκήσει κι ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, βλέποντας πίσω από τις τρέχουσες εξελίξεις «κυβερνητική μεθόδευση άτακτης υποχώρησης» στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, την οποία χαρακτήρισε «ομιχλώδη». «Το μόνο σίγουρο είναι η στήριξη του πρωθυπουργού στον Πάνο Καμμένο. Γιατί ξέρει ότι είναι σαν την ορθοπεταλιά - αν τη σταματήσει θα πέσει», σχολίασε δηκτικά ο κ. Μαυρωτάς.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά