Βουλή - Μητσοτάκης: Παράταση για την προστασία 1ης κατοικίας έως το τέλος Ιουλίου

Την τρίμηνη παράταση -έως το τέλος Ιουλίου- του πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το υφιστάμενο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξέπνεε την Πέμπτη. “Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει” διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Αμέσως μετά τον Ιούλιο είπε  ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος, που θα εξειδικευθεί από το ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Αναλυτικά η δέσμη μέτρων

- Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των εργαζόμενων. Το ίδιο ισχύει και για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους.

- Όσοι επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο και οι επιχειρήσεις θα έχουν μικρότερο τζίρο, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Για πρώτη φορά θα υπάρξει ευρείας κλίμακας ενίσχυση και των εργαζόμενων της χώρας, πέραν των ανέργων. Πρωτίστως θα χρησιμοποιηθεί το νέο πρόγραμμα SURE.

- Θα χορηγηθεί πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες κι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα προγράμματα στήριξης. Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα εργαλεία (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ενοικίου κτλ). 

- Θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις που θα δουν μειωμένο το τζίρο τους.

- Έρχεται νέο σχέδιο-εξπρές για την τόνωση του τουρισμού.


“Το πρόγραμμα θα το ανακοινώσει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, θα έχει τριπλάσια περίμετρο, θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, με στόχο να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Επίσης, θα ανακοινώσουμε μια νέα δέσμη μέτρων που θα αρχίσουν από το Μάιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων" δήλωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης. 

Θα φέρουμε στη Βουλή εμβληματικά νομοσχέδια που επιλύουν προβλήματα δεκαετιών, όπως Θα φέρουμε στη Βουλή, συμπλήρωσε ο Κυριακός Μητσοτάκης, εμβληματικά νομοσχέδια, τα οποία επιλύουν προβλήματα δεκαετιών, όπως το νομοσχέδιο για την χωροταξία και την χρήση γης ανέφερε ο πρόεδρος της κυβέρνησης. 

"Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση" επισήμανε ο πρωθυπουργός. "Οι συνέπειες της επίθεσης του κορωνοϊού θα είναι χωρίς αμφιβολία δραματικές και πολυεπίπεδες, αλλά και πρωτόγνωρες... Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της, για σχεδόν έναν αιώνα. Θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ανθρώπου κι αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες. Δεν κάνει κανέναν κοινωνικό διαχωρισμό και η ίδια η πηγή της, παραμένει αόρατη. Δεν έχει κανέναν υπεύθυνο να κληθεί να λογοδοτήσει" Έχουμε, πρόσθεσε, μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, η επιτυχία αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης θα είναι το μέτρο για την ανάταξη της οικονομίας την επόμενη μέρα. 

Ανακοίνωσε ότι μέσα στο Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, ενώ 10 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται προς τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

“Αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για τις λεπτομέρειες του οικονομικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση λέει ξοδέψτε, χωρίς να λέει το πότε και για ποιους. Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το Φεβρουάριο του 2015”. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές - Είχαμε πει πρώτοι ότι αν χρειαστούμε τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, έχουμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να το κάνουμε... Ευτυχώς δεν χρειάστηκε.  Αν είχαμε ακολουθήσει τη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρώναμε αχρείαστα 57 εκατομμύρια ευρώ. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο υγειονομικό προσωπικό που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ενίσχυση του ΕΣΥ. "Στις 30/3 είχαμε φτάσει τον μέγιστο αριθμό, 297 σε κλίνες, έχοντας ακόμα πολλαπλάσιες διαθέσιμες κλίνες, που δεν χρειάστηκαν. Χθες βράδυ είχαμε 118. Χιλιάδες ακόμα κλίνες διαθέσιμες, ευχόμαστε να μην χρειαστούν ποτέ. Στις 4 Απριλίου φτάσαμε στο μέγιστο διασωληνωμένων, 93 για την ακρίβεια. Κι εκείνη τη μέρα είχαμε διαθέσιμες κλίνες. Εχει μειωθεί και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα έχουμε 41" είπε, κι εξήρε την δουλειά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Βουλή προέβη σε απολογισμό των “μέτρων ομπρέλα” που πήρε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, με απαγόρευση των απολύσεων, αλλά και των ανέργων. Αρκετά από τα συγκεκριμένα μέτρα θα συνεχιστούν και το Μάιο.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που εξακολουθεί να καταβάλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό και αποτελεσματικό σχέδιο για την χρηματοδότηση των πληττόμενων χώρων της ΕΕ, επισημαίνοντας την ένταξη της χώρας μας στην πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που δεν είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.  "Αυτή τη φορά η ύφεση θα αφορά όλους, δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως συνέβη το 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα της επανεκκίνησης στο υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουν κατατεθεί προς ψήφιση 26 νομοσχέδια, γι’ αυτό τον λόγο και η Βουλή θα μείνει ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πηγή: skai.gr