Κόντρα στη Βουλή για τη δωρεά του Νιάρχος για το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης- Οι «αγύρτες» και ο «Εσκομπάρ»

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη, χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς…καφενείου για τους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως «μικρόψυχοι και αγύρτες», «σεσημασμένοι ψεύτες» και «πολιτικοί απατεώνες» σημειώνοντας ότι το έπος της της κυβέρνησης πλησιάζει στο τέλος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει την εκτροπή «την οποία εσείς επιχειρείτε ιδιωτικοποιώντας μια δωρεά». 

Αναφερόμενη δε στον τραγικό διάλογο του Πέτρου Δούκα με τον απερχόμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, επισήμανε ότι «για μία ακόμη φορά τα ανοιχτά μικρόφωνα προδίδουν και τους Λιβανούς και τα λιβανιστήρια και αυτές οι τσάντες καθώς φαίνεται δεν θα μπουν στο αρχείο». Απευθυνόμενη δε τον λόγο στον Θάνο Πλεύρη επισήμανε ότι «να είστε σίγουρος κύριε Πλεύρη ότι δεν πρόκειται να μπουν στο αρχείο ούτε οι αλήθειες ούτε οι τσάντες ούτε οι βαλίτσες το Φρουζή που πηγαινοέρχονταν στο υπουργείο από το 2015». 

Εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον υπουργό Υγείας επισήμανε ότι «είστε ένας υπουργός ειδικής αποστολής και διάλυσης του συστήματος υγείας. Τοποθετηθήκατε για να ολοκληρώσετε ότι ξεκινήσατε το 2013 και το αφήσατε στη μέση: κλείσιμο και συρρίκνωση του δημόσιου νοσοκομείου, αλλά για να πίνουν στην υγειά σας τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε» συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να λογοδοτήσετε γιατί εφαρμόζετε αυτό το σχέδιο. Θα πρέπει να λογοδοτήσετε στον κόσμο της Θεσσαλονίκης εάν θα έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά». 

Σφοδρή ήταν και η κριτική του ΚΙΝΑΛ με τον βουλευτή Ανδρέα Πουλά να αναφέρει ότι η σκοπιμότητα της εν λόγω σύμβασης είναι οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι εργολάβοι, και η αδιαφάνεια στη διαχείριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι το Πανεπιστημιακό παιδιατρικό νοσοκομείο είναι ένα πρότυπο και σύγχρονο νοσοκομείο τόσο στο σχεδιασμό του όσο και στη λειτουργία του. Τόνισε δε ότι οι νέες προσλήψεις που θα απαιτηθούν, θα ολοκληρωθούν 3 μήνες πριν από την πιστοποίηση του έργου. 

«Το νοσοκομείο θα είναι ψηφιακό με ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών», πρόσθεσε. 

Έφερε δε ως παράδειγμα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ και εφημερεύει και περιθάλπει ασθενείς ισότιμα με τα άλλα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Και οι ασθενείς όπως και όλοι οι Θεσσαλονικείς το εμπιστεύονται και το καμαρώνουν γιατί είναι πραγματικά ένα στολίδι για το σύστημα υγείας. Είναι η καλύτερη εκδοχή ενός δημόσιου νοσοκομείου ενταγμένο στο ΕΣΥ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας», υπογράμμισε.  

Μάλιστα, η κ. Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση έχουν το δικαίωμα και την ισχυρή βούληση να επιλέξουν το μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων. «Να θυμίσω ότι το δωρεάν σημαίνει ότι το πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Τα χρήματα τα δίνουμε εμείς οι φορολογούμενοι και είμαστε υποχρεωμένοι τα χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε. 

Παράλληλα, απάντησε στους βουλευτές που καταψήφισαν τη δωρεά για το νοσοκομείο Κομοτηνής και τώρα ετοιμάζονται να καταψηφίσουν τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με το πρόσχημα ότι θα λειτουργήσει ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. «Είναι λάθος η τοποθέτηση αυτή. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα...Χρήματα επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη δεν παίρνουμε από τους ανασφάλιστους, δεν ξέρω τι γινόταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «με ξένα κόλυβα κάνετε μνημόσυνο. Δημιουργείτε μια κουλτούρα μειωμένης συμμετοχής του κράτους».  

Αναφερόμενος δε στην κ. Γκάγκα είπε ότι «παλαιότερα νοσοκομεία έχτιζε και ο Εσκομπάρ…Δεν ξέρω εάν εδώ πέρα πρέπει να λειτουργούμε ως πλυντήριο…», σημείωσε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί  δωρεές ιδιωτών και τις παρουσιάζει στους πολίτες ως δικό της έργο. 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr