Αντιδράσεις ΠΟΑΣΥ στο ρόλο αστυνομικών ελεγκτών του αντικαπνιστικού νόμου

Συμφωνία στην ανάγκη εφαρμογής αυτή τη φορά του αντικαπνιστικού νόμου, κατεγράφη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση των φορέων, χωρίς όμως να λείψουν οι γκρίνιες και οι αντιδράσεις για συγκεκριμένες προβλέψεις.

Οι περισσότερες αντιδράσεις καταγράφηκαν από τον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρη Γερακαράκο για την αυτοτελή απασχόληση ενστόλων της ΕΛΑΣ στη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή προστίμων αντί της απλής συνδρομής τους στους ελέγχους, καθώς όπως υποστήριξε θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση άλλων υπηρεσιών της αστυνομίας ενώ υπάρχουν ήδη μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

«Εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι επιφορτισμένοι μέχρι σήμερα φορείς για την επιβολή κυρώσεων καλούνται μόνο οι έλληνες αστυνομικοί να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Μπορεί άραγε η ΕΛ.ΑΣ να σηκώσει αυτό το βάρος;», σημείωσε ο ίδιος, προειδοποιώντας τον Βασίλη Κικίλια ότι οι αστυνομικοί δεν θα τσιμπήσουν σε πιθανό «δόλωμα» κάποιου μπόνους για τους ελέγχους.

Ο Υπουργός Υγείας διέψευσε σενάρια περί μπόνους των αστυνομικών που θα επιφορτιστούν με την εφαρμογή του νόμου, σημειώνοντας ότι ένα ποσοστό των εσόδων από τα πρόστιμα θα μεταφέρεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπως συμβαίνει και με τη δημοτική αστυνομία. «Ποιο μπόνους; Και σε 10 χώρες της Ευρώπης, τις μεγαλύτερες, οι αστυνομίες τους εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό», σχολίασε.

Γκρίνια υπήρξε και εκ μέρους του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργου Καββαθά, ο οποίος διαφώνησε κατηγορηματικά με την καθολική απαγόρευση μιλώντας για «ρατσισμό» απέναντι στους καπνιστές, ενώ διαμαρτυρήθηκε για την επιβολή τσουχτερών προστίμων από 500 έως 10.000 ευρώ, μέχρι και την αφαίρεση άδειας στα καταστήματα, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες συμμορφώνονται με το νόμο αλλά ο πελάτης όχι.

Ο Υπουργός Υγείας διέψευσε σενάρια περί μπόνους των αστυνομικών που θα επιφορτιστούν με την εφαρμογή του νόμου

«Εκ του νόμου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν σήμανση, να μην έχουν σταχτοδοχεία στα τραπέζια, να κάνουν σύσταση. Ποιο άλλο πειθαρχικό μέτρο μπορούν να εφαρμόσουν στον πελάτη αν έχουν κάνει όλα αυτά Γιατί επικρέμεται σε εμάς το πρόστιμο; Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει αν ένας καπνιστής καπνίσει στο Ελευθέριος Βενιζέλος ή στο Υπουργείο σας; Θα πληρώσετε το πρόστιμο;», ανέφερε ο κ. Καββαθάς, ζητώντας ισοδύναμους ελέγχους σε όλους για την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού.

Μεταβατική περίοδο ενός έτους για την υπαγωγή των καταστημάτων τυχερών παιγνίων στο καθεστώς πλήρους απαγόρευσης, ζήτησε ο Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Κυριάκος Τοπτσίδης, αναφέροντας τα χρηματικά ποσά που έχουν επενδύσει οι επιχειρήσεις για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων καπνιζόντων και προειδοποιώντας ότι το καθολικό STOP στο τσιγάρο στα δικά τους καταστήματα θα οδηγήσει τους πελάτες τους στον παράνομο τζόγο με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και για το κράτος.

Εξαίρεση των προϊόντων ατμίσματος από τις απαγορεύσεις του νόμου, ζήτησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας  άδικη την εξομοίωσή τους με τον καπνό και υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η Κομισιόν προβλέπει χωριστές σημάνσεις και προειδοποιήσεις για τα μεν και τα δε.

Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης καταγράφηκε η προαναγγελία του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τη θεσμοθέτηση χρηματοδοτικών μέτρων στήριξης (πιθανότατα υπό τη μορφή επιδόματος) των διασωστών του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στο δρόμο έναντι των συναδέλφων τους που απασχολούνται στα γραφεία, με στόχο όπως είπε, την επιβράβευση εκείνων που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, η οποία θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την απασχόληση κι άλλου προσωπικού εκτός γραφείου.

Πηγή: skai.gr