Στην Ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά των τουρκικών ακτών βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε πριν από μέρες από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

Στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου πλέει το ερευνητικό σκάφος «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας.

Το τουρκικό ερευνητικό βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας πριν μέρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

χάρτης

Οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει την ενέργεια για τις 9 Αυγούστου. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης». 

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

Στα τέλη Ιουνίου τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η πρώτη περιοχή ερευνών του νέου τουρκικού γεωτρύπανου θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην 'Γαλάζια Πατρίδα' και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών» μετέδιδε το τουρκικό κανάλι A Haber.

Πριν από τρεις ημέρες, στις 27 Ιουλίου, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία, φωτογραφήθηκε μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο.

Μάλιστα ανέβασε στο Twitter την φωτογραφία μαζί με ανάρτηση.

«Στο Taşucu (επαρχία Μερσίνας), όπου ήρθα από την Κερύνεια με το θαλάσσιο λεωφορείο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han. Οι προσπάθειες και οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκική Δημοκρατία και στη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».

Πηγή: skai.gr