Βασικό θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Κάλεσμα στον Κιλιτσντάρογλου να ακολουθήσει το παράδειγμά του: Φύγε όπως ο Τσίπρας

Βασικό θέμα στην τουρκική ειδησιογραφία αποτελεί η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους τούρκους της αριστεράς, ενώ εκτιμούν το γεγονός ότι παραιτήθηκε την ώρα που έπρεπε, δηλαδή μετά από μια βαριά ήττα. 

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ ρίχνουν τις σπόντες τους προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε για 12η φορά από τον Ερντογάν, δεν λέει να παραιτηθεί. 

Στο δελτίο ειδήσεων του TGRT HABER ο δημοσιογράφος ανέφερε: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πρωθυπουργός! Μετά ήταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στις τελευταίες εκλογές αφού πήρε ένα κακό αποτέλεσμα και κέρδισε λίγους βουλευτές παραιτήθηκε και έβαλε στην άκρη το καπέλο του κι έφυγε. Δεν έκανε όπως ο Κιλιτσντάρογλου ο οποίος είπε πως ‘σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές πήρα περισσότερες από 10 μονάδες’ και το θεωρεί επιτυχία! Ο Τσίπρας είχε κερδίσει και εκλογές και ήταν πρωθυπουργός»!

Ο Φατίχ Πορτακάλ, παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του SOZCU TV τόνισε από την πλευρά του: «O Τσίπρας είναι ένας σημαντικός πολιτικός. Είναι ο άνθρωπος που πίεζε το κυβερνητικό κόμμα. Είχε κυβερνήσει και την Ελλάδα. Μιλάμε για τον Αλέξη Τσίπρα. τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχασε τις εκλογές. Και παραιτήθηκε. Είπε πως παραιτήθηκε και πως τα παράτησα.

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ των δυο ηγετών. Η διαφορά ανάγνωσης της δημοκρατίας μεταξύ των δυο ηγετών. Ο Τσίπρας ξέρει πως πρέπει να φύγει Διότι απέτυχε. Και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ξέρει πως πρέπει να αποχωρήσει. Επειδή όμως δεν υπάρχει δημοκρατία ούτε στη χώρα αλλά ούτε στο κόμμα εκείνος θα αντισταθεί και θα κρατήσει την καρέκλα του».

Οργή Ερντογάν εναντίον της Σουηδίας και της Δύσης για την επίθεση στο Κοράνι

Εν τω μεταξύ, οργισμένος για όσα γίνονται στη Σουηδία είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, όπου διαδηλωτές καίνε το Κοράνι με την ανοχή των Αρχών που δεν κάνουν προσπάθεια να τους σταματήσουν. 

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε για μνημείο αλαζονείας από τη Δύση και τόνισε ότι «δεν θα υποκύψουμε στην πολιτική των προκλήσεων και απειλών».

Ερντογάν: Η άθλια επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία κατά του Κορανίου του ιερού μας βιβλίου, είναι μια από τις προβοκάτσιες. Δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στον στόχο τους ούτε αυτοί που κάνουν αυτό το έγκλημα αλλά και ούτε αυτοί που κλείνουν τα μάτια τους στο έγκλημα υπό το κάλυμμα της ελευθερίας των ιδεών. Θέλω να ξέρουν πως δεν θα υποκύψουμε  ούτε στην πολιτική των προκλήσεων και ούτε στην πολιτική των απειλών.

Μέχρι να υπάρχει αποφασιστική καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και των εχθρών του Ισλάμ θα δείχνουμε την αντίδραση μας με τον πιο έντονο τρόπο. Αργά η γρήγορα στα 'μνημεία αλαζονείας' της Δύσης, θα διδάξουμε  πως δεν είναι ελευθερία σκέψης να προσβάλλεις τα ιερά των μουσουλμάνων.

Σενάρια για το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν και το μέλλον των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας

Την ίδια ώρα πολλά είναι τα σενάρια για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα τεθούν τα θέματα του Αιγαίου, της Αν. Μεσογείου και των εξοπλιστικών, ενώ κάποια αναφέρουν ότι ίσως ο Ερντογάν ανοίξει και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Αν ο Ερντογάν δεν πάρει τα F-16, δεν θα άρει το βέτο για τη Σουηδία

Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Τουρκία δεν θα είναι μόνη της αλλά θα έχει και την Ουγγαρία στο πλευρό της. Αναφέρουν επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια ο Ερντογάν να πάρει το «ναι» για την αναβάθμιση και την αγορά νέων F-16 αλλιώς δεν θα άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η τουρκική φρεγάτα Istanbul θα προστατεύει το αεροπλανοφόρο Anadolu

Τέλος, η Άγκυρα «τρέχει» το ναυπηγικό της πρόγραμμα στο ναυτικό με τέσσερις φρεγάτες και έξι υποβρύχια.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο φρεγάτες θα προστατεύουν το αεροπλανοφόρο Anadolu.

Ο διευθυντής της εταιρείας STM, Οζγκιούρ Γκιουλεργιούζ αναφέρει: «Με τη φρεγάτα Istanbul αποκτούμε την δυνατότητα αεράμυνας, δηλαδή την αεράμυνα με οπλικά συστήματα εγχώριας κατασκευής. Είναι δεδομένο πως την ώρα των ναυτικών επιχειρήσεων η φρεγάτα κλάσης Ι θα συμβάλλει και θα προστατεύει το αεροπλανοφόρο Anadolu».

Στο ρεπορτάζ του το τηλεοπτικό δίκτυο TRT τονίζει ότι: «η φρεγάτα Istanbul έχει μήκος 113 μέτρα και πλάτος 14.5 μέτρων. Τους επόμενους 36 μήνες θα παραδοθούν και οι φρεγάτες, Izmir, Izmit και Icel! Το σχέδιο αυτό δεν δίνει στρατιωτικό πλεονέκτημα αλλά και οικονομικό.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις συγκεκριμένες φρεγάτες. Μια μεγάλη βιομηχανία που δουλεύει για αυτά. Μαζί με τις εξαγωγές μιλάμε για 700 εταιρίες» υποστηρίζει ο διευθυντής της εταιρείας STM, Οζγκιούρ Γκιουλεργιούζ.

Πηγή: skai.gr