Βαρβιτσιώτης: Η απάντηση μας απέναντι σε κάθε μορφή λαϊκισμού είναι περισσότερη Ευρώπη

«Η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι ενδυναμώνεται μέσα από τις κρίσεις. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής αν δε συμμετέχει σε αυτό το υπερεθνικό πλαίσιο που εγγυάται το κοινό μας μέλλον, γι’αυτό και η απάντηση μας απέναντι σε κάθε μορφή λαϊκισμού είναι περισσότερη Ευρώπη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ στο πλαίσιο του έργου «Moving EuropE Together» (MEET).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως θέλουμε μια Ευρώπη με πολιτικές που θα αγγίζουν τις ανησυχίες και την καθημερινή ζωή των πολιτών, καθώς και μια Ευρώπη η οποία θα επιδεικνύει ανθεκτικότητα απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις. «Μια Ευρώπη που σε κάθε κρίση να αγκαλιάζει όλες τις προσπάθειες. Σήμερα θέλουμε την Ευρώπη να αγοράσει φυσικό αέριο για εμας και το ηλεκτρικό ρεύμα να διατίθεται σε ενιαίες τιμές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το διακυβερνητικό χαρακτήρα της ΕΕ, όπως επισημαίνεται επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του δικαιώματος βέτο στα εθνικά ζητήματα. «Μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει ένα ζωντανό και πολύ ισχυρό πρόβλημα ασφάλειας με την επιθετική Τουρκία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει το δικαίωμα να επιβάλλει βέτο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «η ΕΕ ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο προσφυγικό κύμα λόγω της επισιτιστικής κρίσης που θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και θα πρέπει να βρει ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ροών έτσι ώστε να μην επαναληφθεί αυτό που ζήσαμε το 2015». Επισήμανε μάλιστα ότι στην περίπτωση των Ουκρανών προσφύγων, η Ένωση έθεσε εκτός ισχύος το καθεστώς του Δουβλίνου.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τη δημογραφική πρόκληση και την πρόκληση της γραφειοκρατίας, ενώ θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Πηγή: skai.gr