Βαρθολομαίος σε Μπάιντεν και Μπλίνκεν: Πρέπει να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Όπως υπογράμμισαν εκκλησιαστικοί κύκλοι, δεν επρόκειτο για εθιμοτυπικές επαφές, καθώς οι δύο συναντήσεις έγιναν με διευρυμένες αντιπροσωπείες και με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Το ζήτημα της  επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ήταν το κυριάρχο θέμα των συναντήσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν και τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, παράλληλα, συζητήθηκαν και τα θέματα της κλιματική κρίσης, της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και της προστασίας των χριστιανών σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.

Η συνάντηση με Τζο Μπάιντεν

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε στο Οβάλ Γραφείο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος τον καλωσόρισε θερμά δείχνοντας παράλληλα και το άμεσο ενδιαφέρον του για την πορεία της υγείας του Παναγιωτάτου ύστερα και από την μικρή ταλαιπωρία που υπέστη. Ο κ. Βαρθολομαίος έθεσε για ακόμη μια φορά το παγιο αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η οποία εδώ και πενήντα χρόνια παραμένει κλειστή, ενώ συζητήθηκε και η κλιματική κρίση και η πανδημία.

Από την πλευρά της πατριαρχικής αντιπροσωπείας, τονίστηκε ότι η υπάρχουσα κατάσταση με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Βγάινοντας από τον Λευκό Οίκο ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, θίξαμε πολλά θέματα που αφορούν στην ειρήνη παγκοσμίως και στην ελπίδα για αυξημένη περιβαλλοντική δικαιοσύνη σε αυτόν τον πλανήτη που μοιραζόμαστε όλοι.

Επισημαίνουμε με εκτίμηση την δέσμευση του Προέδρου για περιβαλλοντική ευθύνη και την προθυμία του να πρωτοστατήσει.

Έχουμε υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες στα 30 χρόνια Πατριαρχίας μου, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Επίσης, εκφράσαμε στον Πρόεδρο τις ανησυχίες μας για παγκόσμια σταθερότητα, και τον ρόλο που θα μπορούσαν να φέρουν τα εποικοδομητικά και θετικά θρησκευτικά κινήματα.

Ο Πρόεδρος μας ευχαρίστησε για τις δεκαετείς προσπάθειές μας. Οι προσπάθειές μας για προώθηση της χριστιανικής ενότητας και της διαθρησκειακής κατανόησης και συνεργασίας, έχουν μόνο μία αρχή, τον διάλογο. Θεωρούμε τον διάλογο ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης του παρόντος ή του μέλλοντος.

Έχουμε ευθύνη να καθοδηγούμε τις τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ως μεγαλύτερος αδερφός μιας οικογένειας. Αυτή η αίσθηση οικογένειας είναι εγγενώς Ορθόδοξη, και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κοντόφθαλμη πολιτική ατζέντα να παρεμβαίνει στις σχέσεις μας που είναι μέσω και με τον Ιησού Χριστός, τον Κύριο και Σωτήρα του κόσμου.

Επομένως, εκφράζουμε την αμέριστη ικανοποίηση μας για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Είναι ένας άνθρωπος με πίστη και όραμα και ξέρουμε ότι θα προσφέρει σε αυτή την υπέροχη χώρα και στον κόσμο, την καλύτερη διακυβέρνηση και κατεύθυνση, στο πλαίσιο των σημαντικών εξουσιών του».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ συνόδευε τον Παναγιώτατο, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Βαθιά ευγνώμων στον Πρόεδρο Joe Biden για τη συνάντησή μας στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε την επείγουσα ανάγκη των πολιτικών αρχηγών να ανταποκριθούν στην κλιματική κρίση, την ανάγκη διανομής εμβολίων COVID σε όλα τα έθνη, και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης”.

Μπλίνκεν: Προτεραιότητα η επαναλειτουργία της Χάλκης

Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος για ακόμη μια φορά προχώρησε στην επαναβεβαίωση ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Από τη πλευρά του ο Παναγιώτατος ενημέρωσε τον κ. Μπλίνκεν για διάφορα θέματα που απασχολούν τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο καθώς και για το όραμα και τη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εκφράζοντας την ελπίδα του για σταθερότητα και θρησκευτική ελευθερία στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στην επείγουσα ανάγκη για άμεση πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση, υπογραμμίζοντας την ευθύνη όλων των ηγετών να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, τόνισε τη ζωτική σημασία της διαθρησκευτικής συνεργασίας μεταξύ όλων των θρησκευτικών ηγετών για χάρη της αμοιβαίας ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης σε όλο τον κόσμο.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΜΜΕ Δρ. π. Ιωάννης Χρυσαυγής σημείωσε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη και παραγωγική συζήτηση για μια σειρά θεμάτων. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη για κατάλληλη πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση και τόνισε το ρόλο του διαθρησκευτικού διαλόγου για αμοιβαία ανοχή και ειρηνική συνύπαρξη. ”

Διαθρησκευτικός Διάλογος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πιστός καθολικός. Ως εκ τούτου, του μετέφερε τις ευχές και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς από τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από μια εβδομάδα. Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο που διεξάγεται με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και με άλλες χριστιανικές ομολογίες. Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από κοινού με την Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία για τη παροχή εμβολίων σε χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν άνετα. Ο κ. Μπάιντεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σχολιάζοντας ότι είναι μια κίνηση τόσο ηθικά όσο και πρακτικά ορθή.

Η συνάντηση με τον Πρέσβη της Τουρκίας

Το πρωί της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν την Πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον όπου έγιναν δεκτοί από τον Πρέσβη Χασάν Μουράτ Μερκάν.

Στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος επεσήμανε: “Η αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι καθαρά πνευματική και καταδεικνύει πώς η Τουρκία μπορεί να είναι – όχι μόνο μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ένας ρόλος που είναι πολύ απαραίτητος στον κόσμο σήμερα”.

Πηγή: skai.gr