Βαρουφάκης: Με δραχμή θα ήμασταν πολύ καλύτερα

Την άποψη ότι η χώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα αν είχε επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρόεδρος του ΜέΡΑ25, μιλώντας στην τηλεόραση Open.

«Ως κίνημα, στο ΜέΡΑ25, είμαστε ευρωπαϊστές, είμαστε υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ, αλλά μεταξύ της ερημοποίησης της χώρας και των επιχειρήσεών μας στη Βουλγαρία για πάντα, επιλέγουμε τη δραχμή. Είναι σίγουρο ότι θα ήμασταν καλύτερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «η θέση η δική μας (σ.σ.: της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ήταν ότι δεν θέλουμε να πάμε στη δραχμή, γι' αυτό πήραμε και 62%, αλλά η εντολή του λαού ήταν μην τολμήσετε να υπογράψετε για πάντα τη δουλοπαροικία».

Ο κ. Βαρουφάκης απαρίθμησε τους τρεις λόγους που κατά τη γνώμη του η χώρα θα ευημερούσε εκτός ευρώ.

Πρώτον, ο τουρισμός μας θα ήταν πάμφθηνος για τους ξένους. Είχαμε 30% κάτω φέτος στον τζίρο και του χρόνου θα πάμε ακόμα χειρότερα.

Δεύτερον, «κόκκινα δάνεια»: Θα τα είχαμε κουρέψει όλα γιατί δεν θα ήμασταν στον SSM-ECB (σ.σ.: Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, το σύστημα τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη).

Τρίτον, θα κουρευόταν άμεσα το δημόσιο χρέος, γιατί δεν θα το αποπληρώναμε σε ευρώ».

«Η δραχμή ήταν κάτι κακό, όμως υπήρχε κάτι χειρότερο. Το ξαναλέω ότι δεν είμαστε υπέρ της εξόδου από το ευρώ» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25.

«Λέω το ίδιο πράγμα εδώ και δέκα χρόνια»

Με ανάρτησή του στο Twitter μετά τη συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης διερωτάται πως γίνεται να λέει το ίδιο πράγμα εδώ και δέκα χρόνια και κάποιοι να το χαρακτηρίζουν νέα τοποθέτηση.

«Άλλη μια φορά λοιπόν: προαπαιτούμενο για την βιωσιμότητα η αναδιάρθρωση χρέους. Προϋπόθεση είναι να φοβόμαστε την μόνιμη χρεοδουλοπαροικία περισσότερο από τις απειλές της τρόικας για δρχ», έγραψε ο κ. Βαρουφάκης.

Πηγή: skai.gr