Βαρόμετρο Public Issue: Πρώτο κόμμα με 22,5% η ΝΔ

Προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, το οποίο παράλληλα καταγράφει έντονη ρευστότητα και νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 22,5%, το ΠΑΣΟΚ 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,5%, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά 12%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 8,5%, η Χρυσή Αυγή 5% και οι Οικολόγοι 3%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο βαρόμετρο, η ΝΔ χάνει 2,5% και το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 4,5%.

Εκτός Βουλής παραμένουν ΛΑΟΣ, Άρμα Πολιτών και Δημοκρατική Συμμαχία.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος στις θετικές γνώμες είναι ο Φώτης Κουβελης με 51%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36%,στην τρίτη θέση ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τέταρτη θέση με 29%, στην πέμπτη θέση η Αλέκα Παπαρήγα με 26%, έκτη η Ντόρα Μπακογιάννη με 18% και τελευταίος ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 16%.

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός (αυθόρμητη αναφορά) πρώτος είναι ο «κανένας» με 34%. Στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν με 18% ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13%, η Αλέκα Παπαρήγα με 5%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 4%, ο Λουκάς Παπαδήμος με 3% και ο Φώτης Κουβέλης με 2%.

Όσον αφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλύτερο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 24% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 16%, η ΝΔ με 15%, ο ΛΑΟΣ με 7%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1% ενώ «κανένα» απαντά το 24%.

Παράλληλα, το 87% των πολιτών δηλώνουν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και το 65% δεν εμπιστεύονται τον Λουκά Παπαδήμο.

Επίσης, το 85% εκτιμά ότι δεν θα προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ σχεδόν ένας στους δυο (48%) ζητά κυβέρνηση συνεργασίας, πρωτίστως των κομμάτων της Αριστεράς (21%) και δευτερευόντως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (3%).

Υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάσσεται το 18% των ερωτηθέντων. Από αυτό το ποσοστό, το 9% θέλει αυτοδύναμη τη ΝΔ, το 3% αυτοδύναμο το ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: Επιμέλεια: Χρήστος Κούτρας