Βαρόμετρο: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με παράσταση νίκης ΝΔ

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική επιρροή, κυριαρχία της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης και επτακομματική Βουλή δείχνει το νέο Βαρόμετρο της Public Issue για την «Κ» και τον ΣΚΑΪ. Από την έρευνα επιβεβαιώνεται σαφώς ότι στην πορεία προς τις κάλπες της 17ης Ιουνίου έχει διαμορφωθεί ένας νέος διπολισμός, με τη Νέα Δημοκρατία στη μία πλευρά και τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, στην άλλη.

Ειδικότερα, στην εκλογική επιρροή ο ΣΥΡΙΖΑ μετρείται στο 31,5%, έχοντας ενισχύσει το ποσοστό του κατά 1,5% σε σχέση με το Βαρόμετρο της περασμένης εβδομάδας. Η Ν.Δ., στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, με μικρές απώλειες μισής ποσοστιαίας μονάδας. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μείωση της τάξης του 2% και υποχωρεί στο 13,5%. Ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ με 7,5% και ενίσχυση κατά μία μονάδα. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, με υποχώρηση 2,5 ποσοστιαίων μονάδων, μετρούνται στο 5,5%, όπως και το ΚΚΕ, το οποίο βελτιώνει το ποσοστό του κατά μισή μονάδα. Περαιτέρω υποχώρηση καταγράφει και η Χρυσή Αυγή, που βρίσκεται στο 4,5%. Η Δημιουργία Ξανά – Δράση, χάνοντας μισή μονάδα, υποχωρεί στο 2,5%.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στην παράσταση νίκης. Εκεί οι πολίτες, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι, σε ποσοστό 58% εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ μόλις το 34% θεωρεί πιθανή την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, σε περίπτωση που σχηματισθεί Βουλή από επτά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα λάβει 134 έδρες, η Ν.Δ. 68, το ΠΑΣΟΚ 36, η ΔΗΜΑΡ 20, το ΚΚΕ 15, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 15 και η Χρυσή Αυγή 12. Εάν η Δημιουργία Ξανά – Δράση καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή, ανεβάζοντας τον αριθμό των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε 8, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 132 έδρες, η Ν.Δ. 66, το ΠΑΣΟΚ 35, η ΔΗΜΑΡ 19, το ΚΚΕ 14, όπως και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Χρυσή Αυγή 12 και η Δημιουργία Ξανά – Δράση 8 έδρες.



Ο κ. Αλ. Τσίπρας παραμένει πρώτος στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, έχοντας, ωστόσο, απολέσει δύο ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται, πλέον, στο 22% από 24% στην προηγούμενη έρευνα. Ακολουθεί ο κ. Αντ. Σαμαράς, που κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 20%. Ενισχυμένος στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι και ο κ. Φ. Κουβέλης, με 14% και ενίσχυση 3 μονάδων. Ο κ. Κουβέλης παραμένει με διαφορά ο πολιτικός αρχηγός με τις περισσότερες θετικές γνώμες, που φθάνουν το 67%. Ακολουθεί ο κ. Τσίπρας με 49%, ο κ. Π. Καμμένος με 39%, ο κ. Σαμαράς με 36% και ο κ. Ευ. Βενιζέλος με 34%. Στον αντίποδα, τις περισσότερες αρνητικές γνώμες, 82%, συγκεντρώνει ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος.



Συνακόλουθη με την εικόνα της κοινής γνώμης για τον επικεφαλής της είναι και η εικόνα για τη ΔΗΜΑΡ, που αναδεικνύεται το κόμμα για το οποίο εκφράζονται οι περισσότερες θετικές γνώμες, σε ποσοστό 62%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 48% και η Ν.Δ. με 37%. Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες, 86%, συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή.

Οι πολίτες που καλούνται να αυτοτοποθετηθούν στην κλίμακα «Αριστερά – Δεξιά» σε διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό αυτοπροσδιορίζονται ως ανήκοντες στην Αριστερά, με το σχετικό ποσοστό να φθάνει στο 50%. Ελαφρά κάμψη, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, εμφανίζει το ποσοστό εκείνων που αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά και φθάνουν το 28%.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αύξηση παρουσιάζει το ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική. Το 81% των πολιτών δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την πολιτική και το 87% ότι συζητεί για την πολιτική.
Πηγή: skai.gr