Τζορτζ Τσούνης στην «Κ»: H συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας κάνει την ΕΕ πιο ασφαλή

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται.

Ως μία από τις ισχυρότερες αμυντικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη χαρακτηρίζει τη σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης στην αποκλειστική συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Περιγράφει αναλυτικά την προσωπική δέσμευσή του, αλλά και την ευρεία διακομματική συναίνεση που υπάρχει στην Ουάσιγκτον για τη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση της εξαιρετικής σχέσης και συνεργασίας των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Τζορτζ Τσούνης επαναλαμβάνει με σαφήνεια την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται και πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται, όπως και η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία όλων των χωρών.

Προτρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις και λέει ότι σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται ψυχραιμία, ενότητα και αυτοσυγκράτηση σε ηγετικό επίπεδο.

Για τις επενδύσεις σε όλους τους τομείς και την αυξημένη συνεργασία στο νέο ενεργειακό τοπίο, αναφέρει όταν «όταν οι δύο χώρες συνεργάζονται επωφελείται ολόκληρη η περιοχή».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής

Πηγή: kathimerini.gr