Αρχικά ο Πρωθυπουργός αναφορικά με το πως αισθάνεται που η χώρα βρίκσκεται εκ νέου σε προεκλογική περίοδο τόνισε: "Θα ήθελα να σας πως αισθάνομαι πολύ άνετα που έχω τη δυνατότητα σε μία κρίσιμη καμπή να λογοδοτήσω στους πολίτες. Σε όσους ενίστανται για τις νέες εκλογές λεω πως αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας. Προσερχόμαστε στις κάλπες γιατί εξαντλήσαμε τα όρια της εντολής που λάβαμε πριν από έξι μήνες. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια, συγκρουστήκαμε με τους εταίρους μας και τελικώς σε μία συμφωνία. Είχα την υποχρέωση να τεθώ στην κρίση των πολιτών και ως προς αυτό έχω τη συνείδηση μου ήσυχη".
Αναφορικά με το δημοψήφισμα και για το εάν θα έπρεπε να έχει γίνει ο κύριος Τσίπρας τόνισε : « ήταν μία στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό και πιστεύω πως ορθώς έγινε δημοψήφισμα. Αισθάνομαι επίσης υπερήφανος για τη δυνατότητα που δώσαμε στον ελληνικό λαό να εκφράσει την πεποίθηση του. το «όχι» στο δημοψήφισμα θα μείνει στην ιστορία καθώς έδωσε δυνατότητα εκφοράς σε έναν λαό του οποίοι η συγκεκριμένη επιλογή του είχε στερηθεί για πέντε και πλέον χρόνια. Επίσης ποτέ δεν είπαμε στον ελληνικό λαό πως το όχι θα σήμαινε έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ. Το όχι σε μία κακή συμφωνία το έκανα ναι σε μία συμφωνία με δύσκολα μέτρα αλλά προοπτική. Εμείς λάβαμε μία συμφωνία με καλύτερα μέτρα από αυτά που προσέφερε η συμφωνία Γιούνκερ».
Για το λαό ο οποίος ψήφισε όχι σε ένα νέο μνημόνιο και σήμερα αισθάνεται προδομένος ο Πρωθυπουργός σημείωσε: « ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία και όχι υποταγή και χάος. Προφανώς μέσα στο 62% του όχι υπάρχει και κόσμος που μειοψηφικά, ήθελε την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη. Εννοείται πως ούτε κι εμείς θέλαμε ένα νέο μνημόνιο».
Για τα αισθήματά του αναφορικά με την υπογραφή νέου μνημονίου ο κύριος Τσίπρας τόνισε: «ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση, με την πλειοψηφία των εταίρων να είναι εκδικητική απέναντι στη χώρα, η οποία διήρκησε περισσότερες από 17 χώρες. Η στάση τους δεν ήταν να εκδικηθούν απλά με δύσκολα μέτρα αλλά με ένα Grexit. Σαφέστατα υπήρχαν και αντίβαρα πέρα από την Ευρώπη. Τις θέσεις μας τις στήριξαν και οι ΗΠΑ και η Ρωσία και η Κίνα. Μετά από αυτή τη διαπραγμάτευση υπήρχε ένα προσωπικό δίλημμα να γυρίσω πίσω ως ήρωας στιγμών με την επόμενη ημέρα να έχουμε μία καταστροφή άνευ προηγουμένου για τη χώρα. Είναι όμως θέση ευθύνης να αναλάβει την επιλογή το πολιτικό κόστος της συνέχισης της πορείας της χώρας. Αισθάνομαι πικρία για όσα άκουσα και πέρασα αλλά παράλληλα αισθάνομαι υπερήφανος για το ότι η χώρα παρέμεινε σε μία πορεία σταθερότητας».
Για τη δήλωση πως δεν είναι Πρωθυπουργός παντός καιρού ο Πρωθυπουργός τόνισε: «καθυστερήσαμε ένα μήνα να αποδείξουμε το αληθές της συγκεκριμένης δήλωσης και αυτό γιατί έπρεπε πρώτα να υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία ώστε να μην κλυδωνιστεί η χώρα. Σήμερα πλέον δεν υπάρχει λόγος να μην κληθεί ο λαός να απαντήσει κυρίαρχα».
Για το εάν σκέφθηκε ποτέ το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ ως λύση ο Πρωθυπουργός τόνισε: «δεν ήταν ποτέ επιλογή για εμένα αλλά και το κόμμα η επιστροφή στη δραχμή. Η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης στο οποίο πρέπει να δώσουμε τη μάχη, εκτός Ευρώπης δεν θα ήταν καθόλου διαφορετική και καλύτερη η κατάσταση για τα χαμηλά στρώματα. Η Ευρώπη είναι ένα πλοίο το οποίο είναι σε λάθος πορεία και κάποιοι απολαμβάνουν σε πρώτη θέση και κάποιοι άλλοι στο κατάστρωμα και αυτό πρέπει να αλλάξει με τις δικές μας ενέργειες και προσπάθειες".
Για τα λάθη που έχουν γίνει: «δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης και είχαμε υπερτιμήσει τη δυναμική της πολιτικής αλλαγής, υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκαιου υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών. Ομολογώ πως η μεγάλη προσωπική διάψευση δεν έγινε στην τελική συμφωνία, αλλά όταν μου μετέφερε το μήνυμα του Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο ο κύριος Βαρουφάκης. Τότε συνειδητοποίησα πως αυτό που κάποιοι μου μετέφεραν ως εναλλακτικό σχέδιο και αντίβαρο ήταν το σχέδιο του αντιπάλου. Το Grexit έγινε Plan B από τις συντηρητικές δυνάμεις. Θα ήθελα να ξέρετε βέβαια πως με την πορεία της χώρας η Ευρώπη αύριο θα είναι πολύ διαφορετική. Δεν συμβιβάστηκε ο Τσίπρας ούτε η χώρα. Δώσαμε μάχη και απλά πλέον την ηθική τους ήττα οι εταίροι με πιέζουν να την οικοποιηθώ. Δεν μας ανήκουν αυτά τα μέτρα απλά μας υποχρέωσαν να τα δεχθούμε».
«Αφού δεν πιστεύετε τα μέτρα θα τα εφαρμόσετε;» ρωτήθηκε επίσης ο κύριος Τσίπρας: «Είμαστε αναγκασμένοι να τα εφαρμόσουμε αλλά σας αναφέρω πως δεν θα έχει καλύτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα ας πούμε ο αυξημένος ΦΠΑ, επίσης δεν πιστεύω πως η χώρα έχει ανάγκη από λιτότητα αλλά ανάπτυξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι δομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Θα δώσουμε μάχη για να αλλάξουμε τη συγκεκριμένη πορεία δεν θα παραδοθούμε. Τα πρώτα δύο μνημόνια είχαν πυρήνα την εσωτερική υποτίμηση. Σας αναφέρω ενδεικτικά πως στο1ο μνημόνιο υπήρχαν 40 δις μέτρα, στο 2ο μνημόνιο υπήρχαν 25 δις μέτρα στο σημερινό μνημόνιο υπάρχουν 9 δις μέτρα και πολλή μεγάλη δυναμική για επιλογές ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να εφαρμόσουμε τη νέα συμφωνία αλλά ψάχνοντας διαρκώς τον τρόπο να απεγκλωβίσουμε τη χώρα από αυτό τον κυκεώνα».
Για το αποτέλεσμα των εκλογών και για το ενδεχόμενο να είναι επικεφαλής μίας οικουμενικής κυβέρνησης ο κύριος Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας: «δεν πρόκειται για να γίνω πρωθυπουργός συνεργασίας με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ ή το κόμμα του κυρίου Θεοδωράκη καθώς είναι εκφραστές του παλιού ακόμη και αυτοί που ισχυρίζονται πως πρεσβεύουν το νέο».
Για τους αντιφρονούντες και την εσωτερική αντιπολίτευση ο κύριος Τσίπρας τόνισε: «είναι πραγματικά μία στενάχωρη αλλά όχι απροσδόκητη εξέλιξη. Οι σύντροφοι που αποχώρησαν είχαν για πολλά χρόνια διαφορετική στρατηγική την οποία ξέραμε για τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι η προσπάθεια μέσα σε λίγες ημέρες να μετουσιωθεί σε αντιπαλότητα μία κοινή πορεία ετών. Οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και ο καθένας θα κριθεί για το πολιτικό του σχέδιο και εάν οι εναλλακτικές που προτείνονται είναι βιώσιμες». Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο υπογραμμίζοντας πως για την επιλογή της ως Προέδρου της Βουλής «κρίνομαι για όλα και για τις κακές και για καλές επιλογές».
Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών ο κύριος Τσίπρας σημείωσε: «Ο Γιάνης αρχικά έδωσε το στίγμα του στη διαπραγμάτευση, στη συνέχεια όμως σταμάτησε να έχει θετικό αντίκτυπο η παρουσία του σε αυτή. Έχασε την αξιοπιστία του απέναντι στους συνομιλητές. Δεν θα μπω σε προσωπική αντιπαράθεση μαζί του. Ο Γιάνης πίστευε πως έπρεπε να ρισκάρουμε γιατί υπήρχε ένα 50% ενδεχόμενο κατά την άποψή του τελικά οι δανειστές να κάνουν πίσω μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Grexit. Εγώ δεν μπορούσα να παίξω το μέλλον της χώρας κορώνα γράμματα».
Αναφερόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών τονίζοντας: «Ο Ευκλείδης έχει πραγματικά κάνει εξαιρετική δουλειά, χωρίς τη δική του συνδρομή η συμφωνία δεν θα ήταν εφικτή. Θα ήθελα επίσης με την ευκαιρία να κάνω και την αυτοκριτική μου καθώς με τις αρχικές επιλογές μου στο κυβερνητικό σχήμα δεν εκτίμησα όπως όφειλα τις δυνατότητές του».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.