Tσίπρας: Συμφωνία, ειδάλλως το έγκλημα της δημοκρατίας δεν θα έχει σιγαστήρα

Στην πολιτική βούληση των εταίρων αν «θα ανεχθούν, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά τη δημοκρατία», παρέπεμψε την επίτευξη συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε ότι «το έγκλημα της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε δεν θα έχει σιγαστήρα».

«Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα, για το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτή η συμφωνία. Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης. Όπως πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την χώρα το 1980 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν σας θυμίζω, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ και στην ζώνη του ευρώ το 2000, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τότε τις προϋποθέσεις. Έτσι, πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι έχει γίνει φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου, διατηρώντας την εντολή του ελληνικού λαού, να πετύχει μία έντιμη συμφωνία στο ευρωπαϊκό πεδίο.

«Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν ότι, προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, έχουμε πάει και πίσω από τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής μας. Θα κάνουμε το παν, προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα σε αυτόν τον τόπο» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατέψουν την Δημοκρατία, ως υπέρτατη αξία, στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Αλλιώς, ο αδικημένος και ο πληγωμένος δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ο αδικημένος και ο πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία και το έγκλημα της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι επιχειρήσουν έγκλημα και δολοφονία της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε».

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα αίσιο τέλος και παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, με την στήριξη του λαού μας, θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας την συμφωνία που θα κλείσει σύντομα στην Ευρώπη, προκειμένου να βγούμε ολοκληρωτικά από την κρίση, που δημιούργησαν κάποιοι που θέλουν ακόμα και σήμερα να συνεχίσουν να πλουτίζουν στις πλάτες του ελληνικού λαού» κατέληξε πάντως ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον εμπόδιο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι η αύξηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 στο 2%, από το 1,2% με 1,5%, που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.
Πηγή: skai.gr