Τσίπρας στο PES: Όχι στην επέκταση του ΝΑΤΟ- Κυρώσεις στη Ρωσία μόνο αν είναι αποτελεσματικές 

«Αν συνεχιστεί για πολύ ο πόλεμος, είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα είναι ένας από τους πιο βαριά ηττημένους αυτής της κρίσης» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας διπλωματική λύση

Υπέρ των κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ασκούν αποτελεσματικές πιέσεις για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων «και δεν πλήττουν περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν από ό,τι αυτόν που τις υφίσταται» τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα). 

«Όταν οι κυρώσεις πλήττουν περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν από ότι αυτόν που τις υφίσταται, τότε δεν μπορεί να είναι το μόνο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε μάλιστα ότι «η συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο Κορυφής για την παραχώρηση καθεστώτος προς ένταξη χώρας της Ουκρανίας στην ΕΕ, έχει νόημα μόνο εάν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ένα πλαίσιο που προφανώς θα περιλαμβάνει και την μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή». 

«Αν συνεχιστεί για πολύ ο πόλεμος, είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα είναι ένας από τους πιο βαριά ηττημένους αυτής της κρίσης» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό, συνέχισε, είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλίες, να σταματήσει να είναι ουραγός των διπλωματικών εξελίξεων των διεθνών εξελίξεων και να αναλάβει ενεργές διπλωματικές πρωτοβουλίες, για τον τερματισμό της εισβολής και την ειρήνη στην περιοχή.

«Θα ζητήσω λοιπόν σήμερα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση με στόχο τον τερματισμό της εισβολής και την ειρήνη. Επίσης, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, για την δυνατότητα να υπάρξει αναστολή και αναμόρφωση του πλαισίου του χρηματιστηρίου ενέργειας, να υπάρχει δυνατότητα πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα να επεκταθεί η Ρήτρα Διαφυγής και να διευρυνθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε υλικούς πόρους» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωσοσιαλιστές για την κλιμάκωση της ρητορικής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και να ζητήσω να υπάρξουν δεσμεύσεις για ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και όχι μόνο στα λόγια».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ 

«Αν συνεχιστεί για πολύ ο πόλεμος, είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα είναι ένας από τους πιο βαριά ηττημένους αυτής της κρίσης. Για αυτό είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλίες, να σταματήσει να είναι ουραγός των διπλωματικών εξελίξεων των διεθνών εξελίξεων και να αναλάβει ενεργές διπλωματικές πρωτοβουλίες, για τον τερματισμό της εισβολής και την ειρήνη στην περιοχή.

Η συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο Κορυφής για την παραχώρηση καθεστώτος προς ένταξη χώρας της Ουκρανίας,έχει νόημα μόνο εάν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ένα πλαίσιο που προφανώς θα περιλαμβάνει και την μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι δε κυρώσεις έχουν νόημα, μόνο όταν πιέζουν αποτελεσματικά για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, τη Ρωσία. Όταν οι κυρώσεις πλήττουν περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν από ότι αυτόν που τις υφίσταται, τότε δεν μπορεί να είναι το μόνο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Θα ζητήσω λοιπόν σήμερα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση με στόχο τον τερματισμό της εισβολής και την ειρήνη. Επίσης, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, για την δυνατότητα να υπάρξει αναστολή και αναμόρφωση του πλαισίου του χρηματιστηρίου ενέργειας, να υπάρχει δυνατότητα πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα να επεκταθεί η Ρήτρα Διαφυγής και να διευρυνθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε υλικούς πόρους. 

Τέλος, θα έχω την ευκαιρία να τους ενημερώσω για την κλιμάκωση της ρητορικής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και να ζητήσω να υπάρξουν δεσμεύσεις για ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και όχι μόνο στα λόγια».
 

Πηγή: skai.gr