Τσίπρας στο BBC: Η πιο δεξιά και ακραία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης

Ο ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου Πολ Μέισον στέκεται στην πρόσφατη κατηγορία του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για επιδίωξη «στρατηγικής της έντασης», ανάλογης με αυτήν που είχε υιοθετηθεί στην Ιταλία από την άκρα δεξιά και τις μυστικές υπηρεσίες κυρίως τη δεκαετία του ’70.

«Η κοινωνική κρίση και η αυξανόμενη πολιτική βία διαδέχονται στην Ελλάδα την οικονομική κρίση, ενώ η ρητορική μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης κλιμακώνεται», αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως είναι πια ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «η πιο δεξιά και η πιο ακραία» που έχει δει ο τόπος από το ‘74. Προσθέτει ότι είναι προφανές πως ο Αντώνης Σαμαράς «επιχειρεί να δημιουργήσει μια ατζέντα που εντείνει την πολιτική σύγκρουση και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας αίσθησης φόβου μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας». Διττός στόχος αυτής της καταγγελλόμενης τακτικής, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να ξεχνά ο κόσμος την οικονομική κατάσταση και να σκέφτεται πρωτίστως την ασφάλειά του και επίσης να συνενωθούν τα πιο συντηρητικά στοιχεία της κοινωνίας ώστε να συσταθεί μια σταθερή βάση για τις πολιτικές επιδιώξεις του κ. Σαμαρά. «Η στρατηγική αυτή όμως είναι πολύ επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία», προσθέτει ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι κάνει λάθος αν νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τακτικές «εκβιασμού, τρομοκρατίας και στρατηγική έντασης» για να κυβερνά τη χώρα.

Σε ερώτηση του BBC τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή και τους αναρχικούς ληστές τραπεζών αν ερχόταν στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι θα εφάρμοζε αυστηρά το γράμμα του νόμου, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, «μια συμμορία που παραβιάζει το νόμο». Προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξερίζωνε τους πυρήνες της Χρυσής Αυγής που υπάρχουν εντός της αστυνομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Όσο για τις ομάδες που χρησιμοποιούν βία υποστηρίζοντας ότι ανήκουν στον αναρχικό χώρο - κάτι που όπως σημειώνει ο ίδιος δεν πιστεύει καθώς θεωρεί τη βία ως την πιο απολυταρχική πράξη - λέει ότι και αυτές θα υποστούν τις νομικές συνέπειες.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στην παραδοχή λάθους από το ΔΝΤ ως προς το λεγόμενο πολλαπλασιαστή που αποτέλεσε τη βάση καθορισμού του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. Τονίζει ότι αν κάτι τέτοιο γινόταν σε μια επιχείρηση, η εταιρεία θα έπρεπε τουλάχιστον να αποζημιώσει τον πελάτη και να απολύσει αυτούς που έκαναν το λάθος. «Εδώ έχουμε τον εξής σαδιστικό παραλογισμό: το ΔΝΤ να παραδέχεται το λάθος του αλλά να συνεχίζει με το ίδιο σχέδιο, χωρίς καν μια συγνώμη. Το ακόμα πιο παράλογο», προσθέτει ο κ. Τσίπρας, «είναι ότι ο πελάτης δε διαμαρτύρεται! Η ελληνική κυβέρνηση λέει ‘κανένα πρόβλημα, κάνατε λάθος και συνεχίζουμε με το λάθος’».

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει επίσης ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της παράταξής του ότι μπορεί τόσο να συνδιαλέγεται με τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό και να κινείται στους χώρους του Κοινοβουλίου, όσο και να βγαίνει στους δρόμους κινητοποιώντας τον κόσμο. «Αυτό είναι πιθανότατα που δεν μπορούν να αποδεχθούν οι πολιτικές, οικονομικές αρχές και οι αρχές των μέσων ενημέρωσης. Διότι στην Ελλάδα μας κυβερνά μια ολιγαρχία. Είναι η ολιγαρχία των ΜΜΕ και της πλουτοκρατίας», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο BBC.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο