Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σκοπός σας ήταν να ξεπαγώσετε λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών (vids)

Για «χάρες» στην «παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ» κατηγόρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή όπου συζητήθηκε η ερώτηση του κ. Τσίπρα για «νομοθετική εύνοια» στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων.

Ανέφερε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να αθώωσει τραπεζικά στελέχη για θαλασσοδάνεια και να ευνοήσει τους μπαχαλάκηδες με κουστούμια και γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο χρήμα και περνούν ζωή χαρισάμενη στην Ελβετία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση θέλει να καλύψει τα θαλασσοδάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

Την τοποθέτησή του προς το έργο της κυβέρνησης, ωστόσο, ξεκίνησε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης με το προσφυγικό ζήτημα.
 

 

 

«Την τελευταία φορά που ήμασταν σε αυτήν την αίθουσα, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη. Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου σας για το προσφυγικό, ότι με περισσότερες περιπολίες του Λιμενικού θα έχουμε περισσότερα δυστυχήματα στη θάλασσα. Δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι ποτέ δεν έκανε. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και τα σχετικά βίντεο είδε το πανελλήνιο. Kαι τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης δεν ήμουν εγώ», είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν είχε το θάρρος να ζητήσει ούτε συγγνώμη, ούτε και να αποπέμψει τον υπουργό του. «Όχι μόνο ψεύτης λοιπόν, αλλά και δειλός ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό πως προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να διασύρει τη χώρα.

«Έχετε ξεπεράσει ήδη κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία εγκληματιών», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός οφείλει «σήμερα, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή σας νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκλημάτων, πλήττει το αίσθημα της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια διερωτήθηκε «ποιοί ευνοούνται από το νόμο αυτό και μπορούν να ζητήσουν την αποδέσμευση άνω του ενός δις. ευρώ» και πρόσθεσε πως ήδη ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Φρουζής που διοργάνωνε δείπνα προεκλογικά, παραδέχθηκε ότι με το νόμο της κυβέρνησης θα κινήσει τις διαδικασίες για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του.

«Αλλά ο Φρουζής είναι το λιγότερο. Εδώ ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς.  Που απασχολούν για χρόνια την κοινή γνώμη και τη Δικαιοσύνη και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε δεσμευμένους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και το ερώτημα είναι :  Αυτό το κάνατε γιατί το είχατε στο πρόγραμμά σας ;  Το κάνετε από άποψη ; Ψηφίσατε μία τέτοια σκανδαλώδη διάταξη με κίνδυνο να διασύρετε τη χώρα στο εξωτερικό, από άγνοια ή από αφέλεια ; Δύσκολα θα το πιστέψει κανείς αυτό. Ιδίως αν υπολογίσει το ιλιγγιώδες ποσό των χρημάτων που αποδεσμεύονται σε λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αλλά ακόμη και αν το κάνετε από άποψη είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη εις υγείαν των κορόιδων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δευτερολογία Τσίπρα
 

 

Ανέβασε τους τόνους έναντι του πρωθυπουργού στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «μεταρρυθμιστή-γιαλαντζί».

«Επειδή ήταν η παρθενική σας ομιλία, σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ κ.Μητσοτάκη. Επιτέλους υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος σε όσα είπατε πριν», είπε ο κ. Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έριξε τα πυρά του σχετικά με τη σχέση της κυβέρνησης με τους δανειστές λέγοντας: «Οι θέσεις σας είναι ίδιες με τις πιο ακραίες των δανειστών. Καλό αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ, κακό για τον τόπο. Προτείνατε 70% κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Προτείνατε συμψηφισμό των αγροτικών εισφορών με τις επιδοτήσεις! - Δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο σας.»

Τέλος, τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η κομματικοποίηση στο Δημόσιο, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν θα ψηφίσει αυτή τη μεγάλη τομή. «Δεν θα το κάνετε γιατί δεν είστε μεταρρυθμιστής, είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής κ.Μητσοτάκη.», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας μόνος του στο ερώτημα που έθεσε.
 

Πηγή: skai.gr