Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες και rafale σα να ψωνίζει γραβάτες

Εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την ελληνογαλλική συμφωνία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για την κύρωσή της στη Βουλή, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συναινέσει με την ψήφο της «στο λάθος».

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε εμείς κ. Μητσοτάκη, ακριβώς διότι τις πράξεις και την ψήφο μας σήμερα, θα την κρίνουν οι πολίτες στο μέλλον», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η εν λόγω συμφωνία εμπλέκει την Ελλάδα σε «εξαιρετικά επικίνδυνες περιπέτειες στο εξωτερικό» καθώς οι διατυπώσεις της «μας εκθέτουν σε κινδύνους».

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι ανέδειξε ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την πάγια στρατηγική ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες «που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές» και διακυβεύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Ο κ. Μητσοτάκης γελάει, γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι η περιουσία της οικογένειάς του, και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και rafale σα να ψωνίζει γραβάτες σε ενα πολυκατάστημα», τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συμφωνία αμυντικής συνδρομής αφορά μόνο την επικράτεια δηλαδή το έδαφος και τα χωρικά ύδατα και δεν περιλαμβάνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για παράλειψη, αλλά στη γαλλική προσέγγιση πως σε ζητήματα που θεωρεί ανοιχτά και για τα οποία ενδεχομένως έχουν δικαιοδοσία δικαστήρια, δεν θέλει να τα εντάξει στη συμφωνία.

Στην κριτική του πρωθυπουργού περί ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν μπορούν να μιλά «αυτός που έκανε εμπόριο πατριωτισμού όσο ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης όταν λύσαμε το ονοματολογικό».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αρνείται να φέρει προς ψήφιση 3 μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ένα εκ των οποίων αφορά την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος από τα ελληνικά αεροσκάφη.

«Υπό το φόβο Μπογδάνου, στερείτε επιχειρησιακό χώρο από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας
 

Πηγή: skai.gr