Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν διαθέτει σχέδιο - Διχάζει αντί να ενώνει

Πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν διαθέτει ούτε σχέδιο ούτε σοβαρότητα».

Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να απορρίψουν τον διχασμό» που όπως αναφέρει καλλιεργεί η κυβέρνηση, «να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκες», γιατί «πρέπει όλοι μαζί να ορθώσουμε τείχος απέναντι» στην απειλή της πανδημίας που «χτυπά πάλι την πόρτα μας». 

Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για απουσία σχεδίου και αξιοπιστίας της κυβέρνησης και την κατηγορεί πως επιχειρεί να μεταβιβάσει στους πολίτες την ευθύνη και να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, αντί να αντιμετωπίσει την πανδημία. Επαναλαμβάνει τα σημεία της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το τι έπρεπε να έχει γίνει και κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «αντί να ενώσουν την κοινωνία απέναντι στον κοινό εχθρό, επενδύουν στον διχασμό και χωρίζουν τους πολίτες ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «δυστυχώς η πανδημία χτυπάει για άλλη μια φορά την πόρτα μας. Παρότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ο κ. Μητσοτάκης πανηγύρισε το τέλος της και μας διαβεβαίωνε ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι για την ελευθερία, η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε πάλι στη λεωφόρο της αγωνίας».

Σημειώνει πως «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές έχουμε μια κυβέρνηση που στερείται σχεδίου και αξιοπιστίας» και ότι «έχει έγνοια πώς θα μεταβιβάσει την ευθύνη στους πολίτες και πώς θα επιτεθεί στην αντιπολίτευση, παρά πώς θα αντιμετωπίσει τη πανδημία».

«Και αυτό παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή βάλαμε πλάτη προτάσσοντας την ανθρώπινη ζωή έναντι του κομματικού συμφέροντος», σημειώνει, τονίζοντας ότι «ζητήσαμε συνεννόηση, ακόμη και να μοιραστούμε την ευθύνη με κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας. Καταθέσαμε προτάσεις. Στηρίξαμε τόσο τα δύσκολα μέτρα όσο και τον εμβολιασμό».

«Και η κυβέρνηση τι έκανε;», ρωτά, για να προσθέσει: «Φιέστες, επικοινωνία, ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, ψεύτικες προσδοκίες και εκμετάλλευση της πανδημίας ως ευκαιρία για αντικοινωνικά μέτρα και απευθείας αναθέσεις σε φίλους και εκλεκτούς».  

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι: 

«Αντί να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενίσχυσαν τα φιλικά τους ΜΜΕ. Και τώρα ετοιμάζονται και να κλείσουν περιφερειακά νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας.
Αντί να αγοράσουν λεωφορεία και να αυξήσουν τους συρμούς του μετρό, έβαζαν τους επιστήμονες να λένε ότι δεν κολλάει στα ΜΜΜ. Αντί να κάνουν σοβαρούς ελέγχους και ιχνηλάτηση, άφηναν κρούσματα να εισέρχονται στη χώρα, την ίδια ώρα που κουνούσαν το δάχτυλο και έριχναν αυστηρά πρόστιμα στους πολίτες.
Αντί να πείσουν τους πολίτες για τον εμβολιασμό, έστελναν αντιφατικά μηνύματα με την παιδαριώδη διαχείριση για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZenecaμ αλλά και τη χυδαία σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ για τους νέους.
Αντί να πάρουν μέτρα για την μετάλλαξη Δέλτα που χτυπά και τη χώρα μας, καλούσαν τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες. Και τώρα λένε πως πρόκειται για “παρεξήγηση” και τις επαναφέρουν, αφού έγινε η ζημιά.
Και τέλος, αντί να ενώσουν την κοινωνία απέναντι στον κοινό εχθρό, επενδύουν στον διχασμό και χωρίζουν τους πολίτες ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».  
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει ότι «δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται πολύ λίγος για να διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση. Δεν διαθέτει ούτε σχέδιο, ούτε σοβαρότητα. Δεν πείθει πια τους πολίτες». «Όχι μόνο γιατί έχασε το τεκμήριο της αθωότητας και της αξιοπιστίας στις ποδηλατάδες της Πάρνηθας και στα κορονογλέντια της Ικαρίας. Όχι μόνο για τα διαρκή μπρος πίσω και τις παλινωδίες του», υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας, «αλλά κυρίως γιατί είναι ο πρωθυπουργός που διχάζει τη κοινωνία, τη στιγμή που ο τόπος χρειάζεται ενότητα». Προσθέτει πως ο κ. Μητσοτάκης «δεν πιστεύει στην αξία της ενότητας. Γι’ αυτό και κάθε του κίνηση αποσκοπεί στο να επιτεθεί. Είτε στους νέους, είτε στους υγειονομικούς, είτε σε όσους πολίτες έχουν επιφυλάξεις, είτε στους πολιτικούς του αντιπάλους». Τον κατηγόρησε δε, ότι «έφτασε στο σημείο να μας κατηγορεί για υγειονομικό σαμποτάζ, προκειμένου να κρύψει την ανεπάρκειά του».  

«Η χώρα όμως έχει ανάγκη σχέδιο και σοβαρότητα. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ενότητα», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας και σημειώνει: «Κάνω έκκληση στους πολίτες να απορρίψουν τον διχασμό. Να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκες. Γνωρίζω ότι πολλοί διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις για τα εμβόλια. Αλλά η απειλή της πανδημίας χτυπά πάλι την πόρτα μας, την πόρτα των γονιών και των παιδιών μας. Και πρέπει όλοι μαζί να ορθώσουμε τείχος απέναντί της». «Για να πάρουν πίσω οι νέοι τη ζωή, τη διασκέδαση και τη χαρά. Οι μεγαλύτεροι την ασφάλεια και την υγεία τους. Για να πάρουμε όλοι μαζί πίσω τις ζωές μας και να βάλουμε φρένο στην αγωνία της επιβίωσης. Για να χαράξουμε μία νέα πορεία προς τη Δικαιοσύνη, αφήνοντας πίσω μας την ανικανότητα, την αναξιοπιστία, την αδικία», τονίζει.  

Ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνει τη δήλωση του σημειώνοντας ότι «η ενότητα και η αλληλεγγύη όλων μας είναι το πιο αποφασιστικό και αναγκαίο όπλο για να νικήσει η ζωή».

Πηγή: skai.gr