Τσίπρας από Νίκαια: Στις 25 Ιουνίου έχουμε την κρίσιμη μάχη, που θα κρίνει τις ζωές των ανθρώπων για πολλά χρόνια

«Λάβαμε το μήνυμα και βάζουμε τον πήχη ψηλά για να διορθωθούμε. Όχι για να κρατήσουμε τις έδρες μας και τα ποσοστά μας, αλλά για κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Αλλάζουμε, δυναμώνουμε και προχωράμε», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από τη Νίκαια των «εργατικών αγώνων, της εθνικής αντίστασης του μπλόκου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από όπου σε μία συμβολική κίνηση ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Δείτε βίντεο με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: 

«Χαμένες μάχες είναι μόνο οι μάχες που δεν δίνονται» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «εμείς όχι μόνο θα την δώσουμε, αλλά θα ματώσουμε για να την κερδίσουμε».

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τις ευθύνες για την ήττα της εκλογικής μάχης της 21ης Μαίου και πρόσθεσε ότι «είμαστε σήμερα εδώ, γιατί έχουμε ακούσει το μήνυμα του ελληνικού λαού». Είπε χαρακτηριστικά: «Στις 21 Μαΐου ο ελληνικός λαός μας είπε ότι έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από εμάς. Ότι περιμένει περισσότερα. Και είμαι ο πρώτος που θα πω ότι έχει δίκιο. Λάβαμε το μήνυμα και βάζουμε το πήχη ψηλά για να διορθωθούμε. Όχι για να κρατήσουμε τις έδρες μας και τα ποσοστά μας, αλλά για κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της δικαιοσύνης. Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη δεν ήταν αρνητικό μόνο για μας. Ήταν αρνητικό για την κοινωνία και τη χώρα».

Κάνοντας προσωπική αναφορά ρώτησε: «Πιστέψατε ποτέ στα αλήθεια ότι υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να εγκαταλείψω τη μάχη; Πίστευαν ότι θα εγκαταλείψουμε τη μάχη. Δεν τους κάναμε ποτέ το χατίρι. Ούτε και τώρα θα τους το κάνουμε. Μαζί θα τη δώσουμε και αυτή τη μάχη».

Ακολούθως όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έστειλε μήνυμα προς «τα κέντρα εξουσίας, που για μια ακόμα φορά σχεδιάζουν να μας ξεγράψουν. Προς όσους δεν μπορούν να κρύψουν την αδημονία τους να μας τελειώσουν. Σας απαντάμε λοιπόν σήμερα. Σε όλους εσάς που ξενυχτάτε με τον πόθο να γυρίσει ένας βολικός ελεγχόμενος, συστημικός δικομματισμός. Σας απαντάμε από εδώ από τη Κοκκινιά: Δε πρόκειται να σας κάνουμε το χατίρι. Δε πρόκειται να το βάλουμε κάτω».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Νίκαια: 

Πολίτες της Νίκαιας, Πιστέψατε ποτέ στα αλήθεια ότι υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να εγκαταλείψω τη μάχη; Δεν εγκατέλειψα και δεν εγκαταλείψαμε σε πιο δύσκολές καταστάσεις. Και τότε μας είχαν ξεγραμμένους. Πίστευαν ότι θα εγκαταλείψουμε τη μάχη. Πέσαμε πολλές φορές στη διαδρομή μας. Σηκωθήκαμε όμως και παλέψαμε. Πάντα. Δεν τους κάναμε ποτέ το χατήρι. Ούτε και τώρα θα τους το κάνουμε. Μαζί θα τη δώσουμε και αυτή τη μάχη. Πιο δυνατοί.

Και δεν είναι τυχαίο που ξεκινάμε πάλι μαζί, από εδώ από τη Νίκαια. Από την Κοκκινιά, των εργατικών αγώνων, της εθνικής αντίστασης, των προσφύγων, του μπλόκου. Εδώ που έχουμε τις ρίζες μας. Τις ρίζες της δικαιοσύνης, της ισότητας, του αγώνα. Εδώ, όπως και στο Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, το Πέραμα, τον Κορυδαλλό, σε αυτούς τους δρόμους που αντηχεί ακόμη το σύνθημα «Ο Παύλος ζει». Εδώ είναι το σπίτι μας. Αυτή είναι η δική μας πολιτική κληρονομιά. Η κληρονομιά ενός ανθεκτικού λαού που δεν συμβιβάζεται, που δεν υποκύπτει στον συσχετισμό, που δεν το βάζει κάτω.

Αυτό είναι και το μήνυμά μας σήμερα προς τα κέντρα εξουσίας, που για μια ακόμα φορά σχεδιάζουν να μας ξεγράψουν. Προς όσους δεν μπορούν να κρύψουν  την αδημονία τους να μας τελειώσουν. Σας απαντάμε λοιπόν σήμερα. Σε όλους εσας που ξενυχτάτε με τον πόθο να γυρίσει ένας βολικός ελεγχόμενος, συστημικός δικομματισμός. Σας απαντάμε από εδώ από τη Κοκκινιά :

Δε πρόκειται να σας κάνουμε το χατήρι. Δε πρόκειται να το βάλουμε κάτω. Η Κοκκινιά θα ξαναγίνει κόκκινη. Οι λαϊκές γειτονιές, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε θα μείνουν χωρίς στήριγμα, χωρίς αποκούμπι, χωρίς κάποιον να εκπροσωπεί γνήσια τα ταξικά τους συμφέροντα. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για αυτό. 

Πολίτες της Κοκκινιάς, Είμαστε σήμερα εδώ, γιατί έχουμε ακούσει το μήνυμα του ελληνικού λαού. Για να ενώσουμε με τη δική σας δύναμη τα νήματα που έχουν κοπεί με δική μας ευθύνη. Σε μια νέα πορεία εμπιστοσύνης. 

Στις 21 Μαΐου ο ελληνικός λαός μας είπε ότι έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από εμάς. Ότι περιμένει περισσότερα. Και είμαι ο πρώτος που θα πω ότι έχει δίκιο. 

Λάβαμε το μήνυμα και βάζουμε το πήχη ψηλά για να διορθωθούμε. Αλλάζουμε, δυναμώνουμε και προχωράμε. Όχι για να κρατήσουμε τις έδρες μας και τα ποσοστά μας αλλά για κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της δικαιοσύνης. Για να κρατήσουμε ζωντανή τη συνοχή της κοινωνίας απέναντι σε πολιτικές που θέλουν να τη συνθλίψουν, να την αποδυναμώσουν. Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη δεν ήταν αρνητικό μόνο για μας. Ήταν αρνητικό για την κοινωνία και τη χώρα. Κι αυτό είναι το βασικό. Αυτό είναι που μας παρακινεί να κάνουμε περισσότερα.  

Γι’ αυτό δίνουμε από τις πρώτες μέρες συντεταγμένα την απάντηση:  Θα είμαστε όλοι εδώ σε αυτή τη νέα μάχη. Παρόντες και παρούσες. Πιο πεισμωμένοι. Πιο αποφασισμένοι. Πιο οργανωμένοι. Και θα παλέψουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η κάλπη για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Θα παλέψουμε με καρδιά, με ψυχή, αλλά και με μυαλό. Βάζοντας στο επίκεντρο το πρόγραμμά μας. Μιλώντας στον κόσμο για τα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν. Τα προγράμματα και όχι τη προπαγάνδα. Τη κοινωνία και όχι την επικοινωνία. 

Φίλες και φίλοι, Στις 25 Ιουνίου δεν έχουμε επαναληπτικές εκλογές. Έχουμε μία νέα εκλογική μάχη. Την κρίσιμη. Την τελική εκλογική μάχη. Αυτή που δεν θα κρίνει απλώς ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αλλά θα κρίνει τις ζωές των ανθρώπων για πολλά χρόνια. Θα κρίνει αν θα πορευτούμε σε μια κοινωνία ελευθερίας, δικαιωμάτων, δικαιοσύνης, ασφάλειας, ή σε μια κοινωνία που η ανισότητα, το κράτος λάφυρο, η διαφθορά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος θα γίνουν κανονικότητα και ανεξέλεγκτο καθεστώς. Θα κρίνει αν θα γίνουν αντικείμενο εμπορίας και αισχροκέρδειας τα δημόσια αγαθά, ακόμα και το νερό. Αν θα βγουν στο σφυρί εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια. Αν θα θυσιάζονται ακόμα και ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κερδοσκοπικού παραλογισμού.  

Δεν πετάμε στα σύννεφα. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε όμως κι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή: Βγαλμένη από τα πιο δύσκολα χρόνια από όπου κρατούν οι ρίζες μας. Η ιστορία μας, η ιστορία των αγώνων του λαού μας, μας έχει μάθει ένα πράγμα: Χαμένες μάχες είναι μονάχα οι μάχες που δεν δίνονται. Εμείς όχι μόνο θα τη δώσουμε αλλά θα ματώσουμε αν χρειαστεί, για να τη κερδίσουμε. Γιατί η επιτυχία μας στην εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας, επαναλαμβάνω, δεν αφορά εμάς. Αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

Αφορά στους μισθωτούς  του ιδιωτικού και του δημόσιου  τομέα που οι αμοιβές  τους δεν ανταποκρίνονται στους όρους  απόδοσης και τις συνθήκες εργασίας.
Αφορά  στους  συνταξιούχους  που διαβιούν οριακά.
Αφορά στους ανθρώπους  που έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης 
Αφορά τους άνεργους, τους νέους και τις νέες.
Αφορά το  30% που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας 
Αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που κατά χιλιάδες  δοκιμάζουν αντοχές χωρίς αύριο. 
Αφορά τον αγροτικό κόσμο και γενικότερα τους ανθρώπους της υπαίθρου που  παράγουν  με κόστος για τους μεσάζοντες και τα ΚΑΡΤΕΛ στα τρόφιμα.
Αφορά  τους υγιείς επιχειρηματίες που επιχειρούν σε συνθήκες υψηλού κόστους και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία, δεν έχει τίποτα να κερδίσει με τη ΝΔ στη κυβέρνηση. Αντιθέτως έχει πολλά να χάσει. Αυτή η πλειοψηφία έχει πολλά να ωφεληθεί από την εναλλακτική πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από την εφαρμογή του προγράμματός μας.

Φίλες και φίλοι, Πολίτες της Κοκκινιάς και των λαϊκών περιοχών του Πειραιά, Ο κύριος Μητσοτάκης επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες το Πέραμα. Διαπίστωσε, όπως είπε, γελαστά πρόσωπα εργαζομένων.  Και προχθές υπερηφανεύτηκε σε συνέντευξή του τηλεοπτικό σταθμό για τα ποσοστά που πέτυχε εκεί, γιατί έβαλε σε τάξη είπε, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και έδωσε δουλειές.

Αλλά η πραγματικότητα ήρθε να θυμίσει το σκληρό πρόσωπο της πολιτικής τους. Ένας εργάτης σκοτώθηκε την επόμενη ημερά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Δύο τραυματίστηκαν. 57 νεκροί εργαζόμενοι νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα το πρώτο τετράμηνο του 2023. Δεκάδες άνθρωποι του μόχθου φεύγουν για τη δουλειά τους και δεν γυρίζουν ποτέ σπίτι τους. Δεν έχουμε όμως πόλεμο που να δικαιολογεί τέτοιες απώλειες.  Έχουμε κάτι άλλο.  Έχουμε πόλεμο κατά της εργασίας.  Εκμηδένισαν τα μέτρα προστασίας.  Διέλυσαν ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Εξουδετέρωσαν τους μηχανισμούς ελέγχου. Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική πίσω από τις τραγωδίες. Και αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί. Δεν έχουμε δικαίωμα να το ξεχάσουμε. Το ξέρετε, γιατί το ζείτε. 

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε συνειδητά να επενδύσει στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Να μετατρέψει τις υπερωρίες σε απλήρωτη εργασία, να απελευθερώσει τις απολύσεις, να κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν τυχεροί αν έχουν δουλειά. Αυτές είναι οι «καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτή είναι δυστυχώς, η αλήθεια της πολιτικής του. Αυτή η πολιτική όμως, δεν είναι μονόδρομος, όπως θέλουν να την εμφανίσουν.   Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι από τα σπάργανά του με τον κόσμο της εργασίας. Υπάρχει πρωτίστως για τον κόσμο της εργασίας. 

Γι αυτό αντηχεί στα αυτιά μας η κραυγή της γυναίκας του εργάτη από το Πέραμα: «Να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του Τρόμου, να μην ξεχαστεί το συμβάν, να μην πονέσει άλλη οικογένεια». Γιαυτό θα παλέψουμε, γιαυτό θα δώσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις. Το δικό μας πρόγραμμα και οι δικές μας πράξεις είναι διαμετρικά αντίθετες από της ΝΔ. Το αποδείξαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την επιβολή προστίμων στις τράπεζες που παραβίαζαν το ωράριο, την αναγέννηση του ΣΕΠΕ, την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για τους αόρατους και επισφαλείς εργαζόμενους-όπως στην περίπτωση των κούριερ. Γιατί η δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη δεν προϋποθέτει ανθρωποθυσίες.   Στο δικό μας λεξιλόγιο η λέξη ανάπτυξη είναι συνώνυμη με τους κανόνες, με τα δικαιώματα, με τη δικαιοσύνη, με τη βασική αρχή ότι ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται και να τον απολαμβάνουν όλοι οι παραγωγοί του. Διαφορετικά, ευημερούν κάποτε οι αριθμοί αλλά δυστυχούν πάντα οι άνθρωποι. 

Στις εκλογές που έρχονται, λοιπόν, δεν κρίνονται μόνο κόμματα και πρόσωπα. Κρίνονται οι ζωές μας. Οι ζωές των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ επενδύει στο φόβο. Φόβο της αστάθειας, της περιπέτειας, των αχαρτογράφητων δήθεν νερών.  Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερη αστάθεια από τη σταθερότητα της εργασιακής ανασφάλειας. Εμείς, από την άλλη, επενδύουμε στο πρόγραμμα. Στις προτάσεις.  Στις θέσεις.  Στη σταθερότητα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εργασιακής κανονικότητας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. Επενδύουμε στο πρόγραμμά μας και σε κάτι που δεν είναι στις σημερινές συνθήκες καθόλου αυτονόητο. Στην εντιμότητα. Τα καθαρά χέρια. Αλλά και στην αλήθεια. Και η αλήθεια έδειξε το πρόσωπό της από τις πρώτες κιόλας στιγμές της νίκης της ΝΔ. Είδαμε τη σεμνότητα της δημοκρατίας να υποχωρεί μπροστά στην έπαρση της εξουσίας. 

Ο κύριος Μητσοτάκης παρουσιάζει από πλατεία σε πλατεία τον εαυτό του ως το μόνο υποψήφιο πρωθυπουργό. Και το κόμμα του ως τη μόνη υποψήφια κυβέρνηση. Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει υπερφίαλα ότι η ΝΔ επιδιώκει παντοδυναμία 180 εδρών, για να αλλάξει μόνη της το Σύνταγμα. Συνταγματική αναθεώρηση από ένα μόνο κόμμα. Μια εκτροπή που ποτέ στη μεταπολίτευση δεν συνέβη. Γιατί το λένε αυτό; Τι ακριβώς θέλουν; 

Μα είναι φανερό, όχι από όσα λένε και δεν λένε, αλλά από όσα η πράξη τους φανέρωσε την περασμένη τετραετία. Θέλουν να κατοχυρώσουν Συνταγματικά τη  κερδοσκοπία παντού. Στην ανώτατη εκπαίδευση. Στα νοσοκομεία.  Στις δημόσιες υποδομές.  Στο νερό. Στην ενέργεια. Το δέλτα, το δημόσιο αγαθό, όπως έδειξαν με τη ΔΕΗ, είναι ο μεγάλος τους εχθρός. Τους έχουμε όμως νέα, από δω από τη Κοκκινιά. Τίποτε δεν τελειώνει πριν τελειώσει. Τίποτε δεν έχει κριθεί μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Η δημοκρατία δεν αναπνέει με φόβο και απειλές. 

Λένε όμως κάποιοι, μα καλά αφού είναι δύσκολη υπόθεση η ανατροπή του αποτελέσματος, γιατί να ψηφίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας ψηφίσουμε μικρότερα κόμματα. Μα γιατί αυτό ακριβώς είναι που επιθυμεί η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης για να είναι παντοδύναμοί. Για να κάνουνε ότι τους καπνίσει. Ανενόχλητοι. Θέλουν να στρέψουν την αντίθεση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν. Και σε κάθε περίπτωση για να μην έχουν ισχυρό αντίπαλο. Η ΝΔ και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός θέλει πολλά μικρά και αδύναμα κόμματα απέναντί της. Και όχι έναν ισχυρό αντίπαλο που θα τη κοιτάει στα μάτια. Που θα μπορεί είτε να ανατρέψει τους συσχετισμούς είτε να την αποτρέψει από το σχέδιο της κοινωνικής λεηλασίας. Καλούμε λοιπόν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που δεν επέλεξαν και δεν επιλέγουν τη ΝΔ. Όλους όσους καταλαβαίνουν πόσο δυσμενές θα είναι για τη χώρα, για τη κοινωνία, για τη δημοκρατία, στη τελική και κρίσιμη κάλπη που θα κρίνει τη ζώη μας για τα επόμενα 4 χρόνια, να καταγραφεί παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό της 21ης Μαίου. Και τους καλούμε, παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες τους μαζί μας. Να ενώσουνε τις φωνές και τις δυνάμεις τους. Γιατί όλοι μαζί, πιο δυνατοί, μπορούμε να φέρουμε την ανατροπή. 

Όλοι μαζί, πιο δυνατοί μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην αλαζονεία και το φόβο. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε.  Το έχουμε ξανακάνει σε δύσκολες συνθήκες. Ξέρουν και οι δημοκρατικοί πολίτες, επίσης, ότι κανένα λάθος, καμιά αστοχία, δεν μπορεί να παραγράψει την προσήλωσή μας στα δικά τους συμφέροντα. Που την έχουμε αποδείξαμε σε δύσκολα χρόνια. 

Σας καλώ και όλους εσάς να βγούμε και να μιλήσουμε στον κόσμο με θάρρος. Να του μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Να μιλήσουμε για το σήμερα. Και το αύριο.  

Να μιλήσουμε για το σούπερ μάρκετ, το βενζινάδικο, το λογαριασμό του ρεύματος.  Για την καθημερινή περιπέτεια της ακρίβειας, μιας και στη ΝΔ αρέσει να μιλάει για περιπέτειες.  Ποια είναι η πρόταση της ΝΔ;  Ποια είναι η πράξη της; Oυρανοκατέβατα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους.  Έξι δισεκατομμύρια σε παρόχους και διυλιστήρια. Ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια.  Και pass φιλανθρωπίας για τους πολλούς. Μεγάλη, μέχρι και 40%, μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων.  Και την ίδια στιγμή επίθεση, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη 7-8 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύει κανείς ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αν η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές; Ότι δεν θα επικρατήσει μαζί της ο νόμος του ισχυρού; Αυτό δεν είναι πιθανότητα, φίλες και φίλοι. Δεν είναι φόβος.  Είναι βεβαιότητα. Όπως βεβαιότητα είναι ότι υπάρχει απάντηση. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ακόμα και ο μηδενισμός του σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και οι παιδικές τροφές. Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Οι αυστηροί έλεγχοι στην αγορά. 

Να μιλήσουμε για τη δημόσια Υγεία. Είναι υπερβολή ότι χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι στη διάρκεια της πανδημίας; Ότι το ΕΣΥ αφέθηκε να καταρρέει σε στιγμές που αποδείχτηκε η τεράστια σημασία του;  Ότι στο κατώφλι των νοσοκομείων παίρνουν ήδη θέση οι επίδοξοι επενδυτές της υγείας; Θα το αφήσουμε να συμβεί; Υπάρχει μεγαλύτερος φόβος από τη βεβαιότητα το ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας, της ζωής, να γίνει αντικείμενο εμπορίας; Από την πρώτη Ιουνίου μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που σε συνθήκες κρίσης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Πληρώνεις ή πεθαίνεις. Αυτοί που δυο μέρες πριν τις εκλογές διέδιδαν με το προπαγανδιστικό τους μηχανισμό, το άθλιο ψέμα ότι έχουμε σχέδιο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, δέκα μέρες μετά αφήνουν χωρίς περίθαλψη δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Εμείς με μνημόνια καλύψαμε 2,5 εκ ανασφάλιστους. Αυτοί χωρίς μνημόνια αφήνουν εκτός κάλυψης όποιον δεν έχει να πληρώσει.

Και αυτό είναι μόνο για αρχή. Που να κερδίσουν στις 25, τι έχει να γίνει. Μας αξίζει ένα τέτοιο παρών; Και ένα ακόμα χειρότερο μέλλον ;  Θα πάμε λοιπόν στο γενικό λογιστήριο του κράτους να αποφανθεί για το πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστίζει ένας καταχρεωμένος έμπορος που δε θα έχει πρόσβαση στα φάρμακα ; Ή θα πάμε στην κάλπη να στηρίξουμε το πρόγραμμα για ρύθμιση των οφειλών με κούρεμα και 120 δόσεις ; Να στηρίξουμε το πρόγραμμα για ένα νέο ΕΣΥ, αναβαθμισμένο, με ανθρώπους που θα πληρώνονται καλύτερα και θα εργάζονται σε καθεστώς ασφάλειας; Η πράξη μας είναι κι εδώ εγγύηση για την ειλικρίνεια των λόγων μας. Και του προγράμματός μας. Να μιλήσουμε λοιπόν στο κόσμο για τα πραγματικά προβλήματα και με τη γλώσσα της αλήθειας.

Να του μιλήσουμε για τη δημόσια Παιδεία. Για τα σχολεία μας που δεν έχουν καθηγητές. Γιατί όπως μας είπε χθες ο γνωστός κος Ψαριανός, υποψήφιος βουλευτής και αιώνιος μετακλητός υπάλληλος της ΝΔ, οι καθηγητές είναι καθάρματα, αρχιμαφιόζοι, σκουλήκια και αλήτες.  Και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κος Σκέρτσος, τον κάλυψε απολύτως. Για αυτό λοιπόν δεν προσλαμβάνουν καθηγητές στα δημόσια σχολεία, γιατί τους θεωρούν καθάρματα. Και για να στερούνται δεκάδες χιλιάδες παιδιά τη πρόσβαση στη τριτοβάθμια, μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Θα το αφήσουμε να συμβεί; 
Να χτίζουνε γκέτο στη μόρφωση για όσους δεν έχουν οικονομική δυνατότητα;  Η θα πάμε στη κάλπη να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα προσλήψεων και σταδιακής κατάργησης των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένα πρόγραμμα προσλήψεων καθηγητών και όχι αστυνομικών στα πανεπιστήμια; Ένα πρόγραμμα Δημόσιας Παιδείας χωρίς φραγμούς για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την τσέπη των δικών τους; 

Να μιλήσουμε στον κόσμο για τις δημόσιες υποδομές.  Διαφήμιζαν το σιδηρόδρομο και καταλήξαμε στα Τέμπη. Διαφήμιζαν το επιτελικό κράτος και καταλήξαμε σε τραγωδίες.  Διαφήμιζαν το ψηφιακό κράτος και καταλήξαμε στην πρόσφατη ιλαροτραγωδία των ενδοσχολικών εξετάσεων.   

Να μιλήσουμε για τους πλειστηριασμούς που έρχονται. Για τις εφτακόσιες χιλιάδες οικογένειες που θα ξεσπιτωθούν. Ο κος Μητσοτάκης το είπε καθαρά : Θέλει να τσακίσει όσους κρύφτηκαν πίσω από το νόμο Κατσέλη και έσωσαν τη περιουσία τους. Είδαμε πριν τις εκλογές τα τραγικά δείγματα αυτής της πολιτικής. Έρχεται τσουνάμι πληστηριασμών μετά τις εκλογές. Η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσιών και πλούτου που γνώρισε ποτέ η χώρα. Θα το αφήσουμε να συμβεί;  Ή θα πάμε στις κάλπες για να στηρίξουμε το πρόγραμμα που προστατεύει από τα funds τη πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γή ; 

Να μιλήσουμε τέλος για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας θα εισρεύσουν σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι. Πάνω από 70 δις συνολικά. Και τι κάνει η ΝΔ;  Σπαταλά αυτήν την ευκαιρία για τη χώρα με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Δίνοντας τα χρήματα σε λίγους και ισχυρούς, επιδοτώντας χρόνιες παθογένειες, μετατρέποντας ένα εργαλείο ανάπτυξης σε μηχανισμό μικροπολιτικής διαχείρισης. Είναι μια επιλογή που ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας. Το ερώτημα είναι: Θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός αυτά τα κονδύλια και τη χρήση τους σε κείνους που απέδειξαν την προηγούμενη τετραετία πώς σχέδιό τους ήταν οι απευθείας αναθέσεις και η φτηνή ανάπτυξη, δίχως προστιθέμενη αξία, δίχως παραγωγικό πρόσημο, δίχως αξιοπρεπείς αμοιβές; Ή θα στηρίξει στη κάλπη ένα πρόγραμμα ανακατεύθυνσης των πόρων, με στόχο την παραγωγική τους επένδυση για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας ; Τη περιφερειακή ανάκαμψη και τη στήριξη των ΜμΕ ; Την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών ; Αλλά και με την εντιμότητα και τη δικαιοσύνη στην κατανομή και τη χρήση τους ;

Πολίτες της Κοκκινιάς, Αυτά σας καλώ τις επόμενες 25 ημέρες να επικοινωνήσετε με τους πολίτες. Γιατί στις 25 Ιουνίου δεν διαλέγουμε διαχειριστή της εξουσίας. 
Ο ελληνικός λαός καλείται να διαλέξει με ποιο σχέδιο θα πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια.  Ποια θα είναι η ζωή του τα επόμενα χρόνια. Σας καλώ λοιπόν να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη. Τη μάχη για τη ζωή των ανθρώπων. Τη μάχη για τη κοινωνία. Σας καλώ να σταθούμε μαζί πλάι-πλάι. Να σταθούμε μαζί και πιο δυνατοί. Και δεν καλώ μόνο εσάς, τα μέλη τα στελέχη τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.  Καλώ κάθε δημοκρατικό πολίτη. Και τους καλώ να παραμερίσουμε τις διαφορές μας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης Δεξιάς.  Απευθύνομαι και στους πολίτες που απογοητεύτηκαν από λάθη και τις παραλείψεις μας. 
Απευθύνομαι στους νέους που επέλεξαν την αποχή θεωρώντας ότι όλοι ίδιοι είναι. Απευθύνομαι στους προοδευτικούς πολίτες που επέλεξαν μικρότερα κόμματα.

Και έχω ένα και μόνο πράγμα να τους πω : Αξίζει να ενώσουμε δυνάμεις και να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη. Γιατί τώρα ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Όχι για το κόμμα μας. Μαζί μπορούμε να το γυρίσουμε. Μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τη προοπτική μιας ανεξέλεγκτης και αλαζονικής Δεξιάς διακυβέρνησης.  Μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε την επιβολή ενός προγράμματος, που θα κοστίσει πανάκριβα στο λαό και τη χώρα.  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από εδώ από τη Κοκκινιά, μαζί μία μεγάλη πορεία με νέα αυτοπεποίθηση. Με νέα εμπιστοσύνη. 

Καμιά ψήφος χαμένη, καμιά ψήφος χωρίς στόχο, καμιά ψήφος που να μην υπολογίζει αυτό που έρχεται. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει η μεγάλη λαϊκή δύναμη της αντίστασης. Της Ελπίδας. Της δικαιοσύνης. Αδύνατο δεν υπάρχει για τις κοινωνίες και τους λαούς που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Μαζί μπορούμε.  Με τη δύναμη του προγράμματος μας και την ανατρεπτική ορμή των ιδεών της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Θα τα καταφέρουμε !

Πάμε λοιπόν μαζί. Δυνατά, αποφασιστικά, αισιόδοξα στη νέα μάχη.   

Πηγή: skai.gr