Τσίπρας από ΔΕΘ:«Πράσινο» στις διερευνητικές με Τουρκία-«Κόκκινο» στην κυβέρνηση για μυστική διπλωματία

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά άσκησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Όπως είπε, η κυβέρνηση κινείται με το «βλέποντας και κάνοντας» κατηγορώντας την ότι δεν έχει στρατηγική.

Σχολιάζοντας τον διπλωματικό πυρετό για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αν είναι αληθές, να το χαιρετίσω, είναι θετικό να υπάρξει» και συμπλήρωσε πως «πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν, να πάμε στο διεθνές δικαστήριο». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν υπήρξαν ανταλλάγματα για την απόσυρση του Ορούτς Ρέις και την έναρξη των διερευνητικών, σχολιάζοντας «μακάρι αυτό να το έκανε από μόνος του ο Ερντογάν». Μάλιστα, διερωτήθηκε για το περιεχόμενο της «συμφωνίας» στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το μείζον ερώτημα είναι «αν η ατζέντα των διερευνητικών, θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016».

Ερωτηθείς για την πανδημίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει ενδεχόμενο δεύτερο lockdown απάντησε ότι «θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε όμως ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του έδωσε ο κόσμος με τη στάση του για να ενισχύσει το ΕΣΥ και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανακοινώνεται ότι μένουν μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ αδιάθετες στην Αττική», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Η πρόταση που καταθέσαμε, πέρα από το ότι είναι κοστολογημένη, ακουμπά στις δυνατότητες που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Αν η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις που καταθέσαμε από τον Μάρτιο με τα δύο προγράμματα "Μένουμε Όρθιοι" σήμερα η ύφεση θα ήταν χαμηλότερη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Είπε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε χτες είναι αναγκαίες γιατί πρώτον, διασώζουν την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και, δεύτερον, γιατί σε κρίσιμες στιγμές αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να ξοδέψει γιατί αν δεν το κάνει κινδυνεύει να βουλιάξει η ζήτηση και η προσφορά. Σημείωσε ότι η απάντηση είναι πως ναι, μπορούν να ξοδευτούν τώρα χρήματα, γιατί υπάρχουν και γιατί υπάρχει και πρόσβαση στις αγορές. «Δεν είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, έχουν άλλο πολιτικό σχέδιο», είπε για την κυβέρνηση, θέτοντας το ερώτημα τι νόημα έχει να διατηρηθούν τα «πυρομαχικά» αν είναι να έχει διαλυθεί η οικονομία εν τω μεταξύ. Υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι τα «πυρομαχικά» να χρησιμοποιηθούν για διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις που θα έχουν αντέξει, «αυτή είναι η ανοσία αγέλης».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ