Κλείσιμο

Τσιάρας: Εξετάζεται γενίκευση της κατ' έγκληση δίωξης για απιστία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά
 
«Παράθυρο» γενίκευσης της δίωξης για κακουργηματική απιστία κατ' έγκληση κι όχι αυτεπαγγέλτως σε όλο τον ιδιωτικό τομέα πέραν των τραπεζικών στελεχών, άφησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης από τη Βουλή κατά τη συζήτηση των τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα.
 
Ο Κώστας Τσιάρας υπενθύμισε ότι η γενικευμένη εφαρμογή της ρύθμισης συνιστούσε και αρχική πρόταση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος προσπάθησε να περιορίσει το εύρος της αποκλειστικά στις τράπεζες, στοχεύοντας στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
 
Για το ζήτημα είχε εγείρει από νωρίς αιτιάσεις περί πιθανής αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης λόγω ειδικής μεταχείρισης των τραπεζών, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης, ενώ μεροληψία υπέρ των τραπεζών για συγκάλυψη οικονομικών σκανδάλων είχε καταγγείλει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Βλέπω ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα και ενδεχομένως υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση για το κατά πόσο είναι συνταγματικό να το περιορίζουμε μόνο στα τραπεζικά στελέχη. Ακούω ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να έχει μια πιο ευρεία διάσταση το συγκεκριμένο άρθρο, σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό, και να μιλάμε γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα. Ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και επιφυλάσσομαι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για την πιθανότητα να επανέλθουμε στην εκδοχή που είχε θέσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ήταν η εκδοχή με την οποία έγινε η συζήτηση όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη διαβούλευση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
 
Νωρίτερα διάσταση απόψεων για την επίμαχη διάταξη καταγράφηκε και κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
 
Υπέρ της επαναφοράς της αυτεπάγγελτης δίωξης για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, τάχθηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαΐρη, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασε η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, υποστηρίζοντας αφενός ότι σε 69 χρόνια ισχύος η αυτεπάγγελτη δίωξη δεν έχει δει και πολλές καταδικαστικές αποφάσεις παρά μόνο διώξεις, αφετέρου ότι στα ΝΠΙΔ δεν διώκονται αυτεπάγγελτα ούτε τα αδικήματα της απάτης και της υπεξαίρεσης που είναι μεγαλύτερης κοινωνικής απαξίας από εκείνο της απιστίας.