Τσαβούσογλου: Θετική εξέλιξη ότι δεν υπάρχει αρνητικός όρος για την αγορά των F-16

Το Κογκρέσο συμπεριέλαβε στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, που οριστικοποιήθηκε χθες το βράδυ, ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά

Θετική χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την εξέλιξη ότι στο «τελικό κείμενο» του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) των ΗΠΑ «δεν υπάρχει κάποιος αρνητικός όρος» για την απόκτηση των F-16 από την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο συμπεριέλαβε στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, που οριστικοποιήθηκε χθες το βράδυ, ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά:

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Πάντως, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, σε σημερινές δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Έχω αναφέρει, όπως και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας και η αρμόδια επιτροπή, ότι οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδα στο θέμα των F-16 συνεχίζουν με εποικοδομητικό τρόπο.   

Είδαμε και από τις δηλώσεις τους ότι υπάρχει πλήρης στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το είχαν τονίσει στις διμερείς μας συνομιλίες και στις συναντήσεις μας. Στις ανακοινώσεις τους εξέφρασαν ότι αυτό είναι επίσης επωφελές για το ΝΑΤΟ και τη Συμμαχία.  

Στην τελευταία συνομιλία του πρόεδρου μας με τον Μπάιντεν στο Μπαλί, ο Μπάιντεν εξέφρασε την πλήρη στήριξη της διοίκησης στο θέμα των F-16.

Βέβαια, εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος του Κογκρέσου. Άρα και το Κογκρέσο πρέπει να έχει ένα θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Έγιναν κάποιες ανακοινώσεις. 

Είναι μια θετική εξέλιξη ότι στο τελικό κείμενο, το οποίο θα ψηφιστεί δεν υπάρχει κάποιος αρνητικός όρος. Το καλωσορίζουμε θετικά. Ήδη το ξέραμε πριν δοθεί στην δημοσιότητα.

Πλέον το συντομότερο δυνατόν περιμένουμε να έχει κάποια κατάληξη. Πρέπει να εγκλιθεί και αυτό το νομοσχέδιο, για να αγοράσουμε τα F-16 και ο εκσυγχρονισμός τους πρέπει να ολοκληρωθεί σαν διαδικασία. Αυτό είναι προς όφελος όλων. Το είχαμε πει και πριν ότι δεν υπάρχει νόημα να τα αγοράσουμε υπό όρους».

Πηγή: skai.gr