Τσαβούσογλου: Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας επιστρατεύει η Τουρκία, για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, μετά και την ιστορική απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων προς Δυσμας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό κοινοβούλιο (για casus belli). Κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία, τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησε. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο απευθύνονται στο ελληνικό κοινό. Κατηγόρησε την Αθήνα για «προβοκάτσιες» με πόντιση καλωδίων, στρατιωτικές ασκήσεις και Navtex με τις οποίες «προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές και χώρους στο Αιγαίο».

«Όμως η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όμως όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους, η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες. Όπως η πόντιση καλωδίων στο βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει Navtex, Notam και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές, χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους και δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι με τη στάση της επιδιώκει η Άγκυρα να «κάνει τα ίδια», προκειμένου μετά να ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Περιμένουν κι εμείς να κάνουμε τα ίδια για να πάνε στην Ευρώπη να πουν ‘’να οι Τούρκοι κάνουν τα ίδια, να επιβάλλουμε περισσότερες κυρώσεις’’. Εμείς ξέρουμε τα παιχνίδια τους. Εμείς λόγω αυτών των παιχνιδιών θα αλλάξουμε στάση; Όχι», σημείωσε.

Ενόψει των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας την προσεχή Δευτέρα, ευχήθηκε να έχουν νόημα και να στοχεύσουν σε αποτέλεσμα.

«Το 2016 μας είχαν πει πως δεν θέλουν επαφές. Εύχομαι μετά την 61η συνάντηση να συνεχιστούν. Όμως τέτοιες προβοκάτσιες δεν έχουν όφελος στην Ελλάδα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: skai.gr