Τσακαλώτος: «Αν είναι να κάνετε συγκάλυψη, κάντε την με λίγο στυλ»

Ενα από τα λάθη που κάνουν καμιά φορά τα κόμματα, είναι να υιοθετούν την προπαγάνδα τους και με αυτό τον τρόπο να χάνουν την πραγματικότητα.

"Αν είναι να κάνετε συγκάλυψη, κάντε την με λίγο στυλ", είπε από το βήμα της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. 

Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις για το καθεστώς χειραγώγησης θεσμών, προσώπων, υπουργών και της κοινής γνώμης.

Όπως ανέφερε, ένα από τα λάθη που κάνουν καμιά φορά τα κόμματα, είναι να υιοθετούν την προπαγάνδα τους και με αυτό τον τρόπο να χάνουν την πραγματικότητα.

"Άκουσα πριν τον κ. Κουμουτσάκο που αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του ‘15 και μας είπε: «εσείς οι οποίοι δεν σεβαστήκατε την λαϊκή εντολή»… Τι μας λέγατε το ‘15; Ότι είναι ένα δημοψήφισμα για το ποιοι είναι υπέρ και κατά της Ευρώπης. Γι’ αυτό και βγάλατε το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη». Τώρα τι έρχεστε και μας λέτε; Ότι δεν σεβαστήκαμε εκείνη την εντολή. Σας λέγαμε ότι είναι ένα δημοψήφισμα που αφορά μια συγκεκριμένη πρόταση, που είχε έρθει τότε από την τρόικα, την οποία βάλαμε στην κρίση του λαού και, ακριβώς επειδή ενεργοποιήσαμε τον λαϊκό παράγοντα, αυτό όπλισε την κυβέρνηση ώστε αμέσως μετά να φέρει μια πολύ πιο ήπια συμφωνία και να έχει το πολιτικό σθένος να την θέσει στην κρίση του λαού τον Σεπτέμβριο του ‘15. Αυτόν τον Σεπτέμβριο του ‘15, ρε παιδιά, εσείς που ανατρέχετε πίσω, γιατί δεν τον αναφέρετε ποτέ; Γιατί σας πείραξε αυτό. Διότι υπήρχε δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτή την οποία εσείς την έχετε πολύ χαμηλά στη δική σας κλίμακα αξιών" είπε από το βήμα της Βουλής.

"Ποιος είναι επιφορτισμένος να φυλάει με τα όπλα τα σύνορα της πατρίδας; Είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναι ή όχι; Επί δύο χρόνια τον παρακολουθούσατε, ναι ή όχι; Δύο χρόνια συνεχούς παρακολούθησης σημαίνει δώδεκα εντολές. Δώδεκα εντολές παρακολούθησης συνεχώς ανανεούμενες. Υπήρχε εθνικός λόγος που τον παρακολουθούσατε;" ρώτησε μεταξύ και συνόψισε πως αυτά τα ερωτήματα είναι πολιτικότατα, σοβαρότατα και προφανώς δεν μπορεί να μας τα απαντήσει η έρευνα της ΑΔΑΕ.

"Η έρευνα της ΑΔΑΕ λέει αυτά που μέχρι τώρα αρνιόσασταν και που εσείς προσωπικά κ. Βορίδη είχατε το σθένος να το παραδεχθείτε: «υπήρξε παρακολούθηση». Με τη βούλα της ΕΥΠ και τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού προϊσταμένου Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτά, ότι βγάλαμε τον Δημητριάδη και πήρε μαζί του το αμάρτημα, δεν μετράνε. Ο Δημητριάδης δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Με υπογραφή του κ. πρωθυπουργού δούλευε.", ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας πως όλο αυτό το σύστημα, αυτό το καθεστώς πολλαπλών και πολυεπίπεδων παρακολουθήσεων, που δεν σταμάταγε μόνο στην ΕΥΠ, αλλά είχε και τις συνέργειες του Predator -το οποίο, όμως, το λειτουργούσαν κρατικοί υπάλληλοι- σε συνδυασμό με την ιστορία της ρουμανικής εταιρείας, αποτελούν ακριβώς όλο αυτό το πλαίσιο χειραγώγησης Θεσμών, προσώπων, υπουργών, της κοινής γνώμης.

"Γι’ αυτό μιλάμε για μια «κατασκοπευτική Δημοκρατία», τελικά, άρα μια μη Δημοκρατία. Γι’ αυτό σας εγκαλούμε σήμερα και πάνω σε αυτά καλείστε να απαντήσετε", υπογράμισε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν μπορεί να εμφανίζεται ο κ. Χατζηδάκης, ο άνθρωπος που χειρίστηκε όλες τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών επί των κυβερνήσεών της ΝΔ, να παρακολουθείται και να λέει «εγώ πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία απολύτως σχέση».

"Και ποιος έχει; Αν δεν έχει ο πολιτικός προϊστάμενος, τότε τι είναι δηλαδή, επικίνδυνος, αδαής, κάτω από τη μύτη του γίνονταν όλα αυτά; Μπορεί να παραμένει σε αυτή τη θέση;". διερωτήθηκε.

Ο κος Τσακαλώτος, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για τακτική του "πετάω την μπάλα απ’ έξω", του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», ξ οποία εκτίμησε πως είναι σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί πηγαίνοντας προς τις εκλογές.

"Διότι δεν σας συμφέρει, όχι μόνο η σύγκριση σε σχέση με τις κυβερνητικές θητείες, αλλά και το ότι θα πρέπει να μιλήσουμε κι εμείς για το τι παραλάβαμε. Εκεί… αφήστε τα. Αφήστε το τι παραλάβαμε. Διαβάστε το βιβλίο του Τσακαλώτου, είναι καλό βοήθημα, σας το συνιστώ", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ