Τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου την Τρίτη στην Αθήνα

Τριμερής συνάντηση ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και στην Κύπρο, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 5 Απριλίου, στην Αθήνα. Για τη διεξαγωγή της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

   Πριν από την τριμερή, ο Νίκος Δένδιας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ. Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναμένεται να αφιχθεί περί ώρα 10:40. Στο πλαίσιο του συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο Κυπριακό, στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

   Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αφιχθεί περί ώρα 12:55. Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ αναμένεται να καλύψουν την κατάσταση στην Ουκρανία, εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, καθώς και τη στενή ελληνο-ισραηλινή συνεργασία σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

   Στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν περί τις 15:10. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο περί τις 16:15. Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις υπουργοί αναμένεται επίσης να εξετάσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

   Σημειώνεται πως η αυριανή Τριμερής Συνάντηση έπεται της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: skai.gr