Τριμερής στην Αθήνα: "Επίδειξη διπλωματικής ισχύος" από Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ

«Επίδειξη διπλωματικής ισχύος», με περαιτέρω ενίσχυση της γεωπολιτικής συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί η Τριμερής Συνάντηση που διεξάγεται, σήμερα Τρίτη στην Αθήνα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των τριών Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ζητήματα που άπτονται της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των χωρών.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τομείς της  ενέργειας, του τουρισμού και της οικονομίας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Τριμερούς αναμένεται να γίνει ανασκόπηση της μέχρι τώρα συνεργασίας των τριών χωρών ενώ θα εξετασθούν τα επόμενα βήματα σε αυτό το επίπεδο.

Στο πλαίσιο, αυτό συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενόψει της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και ο στενός συντονισμός Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα ζητήματα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Κατά τη συνάντησή του τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ως ζήτημα που υπερβαίνει τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Κάτι που, όπως υπογράμμισε, αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο μετά και τις τελευταίες προσβλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας έναντι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

Σημειώνεται ότι τις τρεις χώρες δεν τις «ενώνουν», μόνο η τουρκική επιθετικότητα, αλλά και ισχυρά κοινά οικονομικά συμφέροντα όπως ο αγωγός EastMed, ο σχεδιαζόμενος θαλάσσιος και χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος θα συνδέει απευθείας τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης.

Πηγή: skai.gr