Κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας: Παραλήρημα Ερντογάν κατά Μητσοτάκη- Πίεση σε Έβρο και Αιγαίο

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Πριν κλείσει εβδομάδα από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο και η Άγκυρα αδυνατεί να αποδεχτεί το θετικό κλίμα και τα ευήκοα ώτα ως προς τα ελληνικά ζητήματα και θέσεις, που συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Η δυσφορία της Τουρκίας που εκδηλώθηκε τόσο με εμπρηστικές και απαξιωτικές δηλώσεις όσο και με παραβιάσεις στο πεδίο, όπως συνέβη στην Αλεξανδρούπολη, κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα οδηγώντας τον Ταγίπ Ερντογαν σε ένα κρεσέντο επιθετικότητας που εκδηλώθηκε πλέον και προσωπικά κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικου Συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή του και προσχώρησε σε σκληρότερες δηλώσεις με αφορμή πάντα τις συζητήσεις του στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

«Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν αδυνατώντας να κρύψει τη δυσφορία του. Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί το Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα.

Το ίδιο ενοχλημένος εμφανίστηκε και για τις βάσεις στην Ελλάδα, οι οποίες πρόσφατα αναβαθμίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν με βάση την επέκταση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. «Αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτές τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα» αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας Αλλά, παρ' όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία» είπε εμφανώς οργισμένος τόσο από τις άριστες σχέσεις που διέπουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι, αλλά και από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει το Αμερικανικό Κογκρέσο στην Τουρκία και έχει παγώσει κάθε εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

Άνευ προηγουμένου όμως ήταν και η προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Φέτος θα κάναμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευομαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης», είπε μην μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του.

Βολές που έσπευσε να απαντήσει χωρίς όμως να ακολουθήσει το ύφος και τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επικαλούμενος για άλλη μία φορά τη σταθερή και και αδιαπραγμάτευτη στάση της Ελλάδας στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου.

Αυξημένη πίεση στον Έβρο

Το τουρκικό παραλήρημα όμως δεν περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις αλλά έχει αρχίσει να εκδηλώνεται πλέον και στο πεδίο, επιχειρώντας ίσως να εργαλοιοποιήσει για μία ακόμη φορά το μεταναστευτικό, θυμίζοντας την αντίστοιχη απόπειρα του Φεβρουαρίου του 2020, όταν συντονισμένα και με σχέδιο επεχείρησε να παραβιάσει τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες για να περάσουν στην Ελλάδα και προκαλώντας εκτεταμένα επεισόδια.

Από την πρώτη Μαΐου μέχρι και χθες (23/5) έχει καταγραφεί αύξηση στις μεταναστευτικόες ροές που αγγίζει το 25%, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο μέσος όρος των αποτροπών την ημέρα φτάνει και τις 350.

Εικόνα που σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες και κατοίκους της περιοχής ευνοεί και η στάθμη του ποταμού Έβρου η οποία είναι πολύ χαμηλή για την εποχή, στα 50 εκατοστά περίπου, με αποτέλσμα οι διακινητές να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός ώστε να περάσουν πολλές μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας.

Πίεση και στο Αιγαίο

Η πίεση της Τουρκίας επανήλθε και στο Αιγαίο, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση εισροής μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στην περιοχή ανάμεσα σε Σάμο και Χίο, ενώ πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, δίχως ωστόσο να προκαλέσειζημιές.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, τις τελευταίες ώρες έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε περιστατικά με σκάφη που μετέφεραν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, γεγονός που δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη γενικότερη προκλητική τακτική της Τουρκίας ττο τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τελικός προορισμός των σκαφών που μετέφεραν μετανάστες, ήταν τα ιταλικά παράλια. Συνολικά στις λέμβους και στα πλοιάρια που εντοπίστηκαν, επέβαιναν τουλάχιστον 590 άτομα.

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή η ενόχληση της Τουρκίας, στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και της θερμής υποδοχής που έτυχε, εκφράστηκε από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία, από τον Ταγίπ Ερντογαν μέχρι τους υπουργούς του που έσπευσαν να τα βάλλουν καταρχήν με τους Αμερικανούς γερουσιαστές που χειροκράτησαν θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό, μέχρι με την οικονομία της Ελλάδας και το κατά πόσο αντέχει να “επιβαρύνεται” με εξοπλιστικά προγράμματα. Η κλιμάκωση δε, συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες, και στο πεδίο με τις τουρκικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που έφτασαν σε απόσταση αναπνοής απο την Αλεξανδρούπολη και οδήγησαν στο αυστηρό διάβημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: skai.gr