Κλείσιμο

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τα F-16 Βlock-70

Για να καμφθεί η στάση των ΗΠΑ για τα F-16, ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από την Τουρκία να τελειώσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μάλιστα άμεσα, δηλαδή στην Σύνοδο του Βίλνιους

Η Τουρκία συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τα F-16 Block-70, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, τα ρεπορτάζ στην Τουρκία αναφέρουν ότι «τα F-35 είναι 5ης γενιάς και θα αντικαταστήσουν τα F-16. H Τουρκία είναι αποκλεισμένη από την συμπαραγωγή των F-35». Για τον λόγο αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ συνάντηση με τον Μητσοτάκη και με ανθρώπους του ΝΑΤΟ για να προσπαθήσει να ανατρέψει την κατάσταση. 

Στο ρεπορτάζ του HABERTURK αναφέρεται: Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 4500 F-16. 157 από αυτά τα  μαχητικά F-16 χρησιμοποιούνται από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Κάποιες εκδόσεις τους έχουν αποσυρθεί. Συνεχίζεται η παραγωγή των F-16 Βlock-70 για τα οποία ενδιαφέρεται η Τουρκία. Το μαχητικό το οποίo χρησιμοποιείται από περισσότερες 20 χώρες φαίνεται πως θα είναι ένα από αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο από όλα.

Το F-35 είναι το μόνο 5ης γενιάς μαχητικό το οποίο βρίσκεται στη λίστα με τα περισσότερα χρησιμοποιημένα μαχητικά. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα συμπαραγωγής. Στόχος των ΗΠΑ με τα F-35 είναι η αντικατάσταση των F-16, των F-18 και των Harrier. Μέχρι σήμερα από την Lockheed Martin έχουν παραχθεί 1000 μαχητικά και παράγονται σε 3 διαφορετικές εκδόσεις. Υπάρχουν τα F-35 Α τα οποία είναι για κλασσικές απογειώσεις και προσγειώσεις , τα. F-35 Β τα οποία μπορούν να κάνουν κάθετη προσγείωση και τα.F-35 C που είναι σχεδιασμένα για τα αεροπλανοφόρα. 

Ο Μπάιντεν πιέζει την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Για να καμφθεί η στάση των ΗΠΑ για τα F-16, ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από την Τουρκία να τελειώσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μάλιστα άμεσα, δηλαδή στην Σύνοδο του Βίλνιους, κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο.

Ο Αλί Τσινάρ, ανταποκριτής HABERTURK στην Ουάσιγκτον μεταδίδει: Όταν το δούμε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, είναι ξεκάθαρες οι λέξεις που χρησιμοποιούν ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία τώρα πια είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει μέλος. Λένε ᾽᾽καλούμε την Τουρκία και την Ουγγαρία. Να εγκρίνετε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ᾽᾽῎Αυτό τ επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν περιμένει και ζητεί από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η  «Γαλάζια Πατρίδα» παραμένει δόγμα της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία συνεχίζουν να γίνονται δηλώσεις από κυβερνητικούς πολιτικούς με αναφορές στην Γαλάζια Πατρίδα«Θα αυξήσουμε την κυριαρχία μας στις θάλασσες» ανέφερε ο υπ. Άμυνας της Τουρκίας και προσέθεσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν την Γαλάζια Πατρίδα», ενώ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι «δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Γαλάζια Πατρίδα».

Πηγή: skai.gr