Ακραίες τουρκικές προκλήσεις: «Σιωπή» προς το παρόν από Ερντογάν - «Δεν εκφοβίζεται η Ελλάδα» διαμηνύει η Αθήνα

Ο Τούρκος πρόεδρος για μία ακόμη φορά "κρύβεται" πίσω από τον κυβερνητικό εταίρο του και τους μηχανισμούς προπαγάνδας που έχει στήσει για να στηρίξει την κυβέρνησή του, χωρίς να "βγαίνει μπροστά ο ίδιος", παρά το γάντι που του έριξε δημόσια ο Έλληνας πρωθυπουργός να απαντήσει για το παραλήρημα Μπαχτελί.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στέλνει η Αθήνα, την ώρα που η τουρκική προπαγάνδα και προκλητικότητα επανέρχονται κλιμακούμενες στο προσκήνιο ανοίγοντας νέο γύρο έντασης.

"Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται. Σέβεται και πορεύεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Δεν επιζητά ούτε προκαλεί εντάσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν υποχωρεί ούτε στο ελάχιστο στα εθνικά δίκαια" είναι το σαφές μήνυμα της Ελλάδας , όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές έναντι της νέας έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και προπαγάνδας σε βάρος της χώρας.

Μία προπαγάνδα που εκτός από τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, στηρίζουν και προβάλουν και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ξεπερνώντας κάθε όριο. Μετά το ιστορικό παραλήρημα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που παρουσίασε χάρτη με το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να ανήκει στην Τουρκία, το τουρκικό δίκτυο TR Haber συνέχισε την ανιστόρητη και άκρως προκλητική προπαγάνδα, ισχυριζόμενο πως τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία και πως μόνο ο νομός Χανίων είναι ελληνικός.

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί τις απόψεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού και γεωπολιτικού - στρατιωτικού αναλυτή Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος πρώτος διατύπωσε το αφήγημα περί "παράνομης" κατοχής των 3/4 της Κρήτης από την Ελλάδα, ενώ προσθέτει ότι η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε στο κενό για έναν αιώνα μετά τον πόλεμο, δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. "Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί", επισημαίνει.  Πιστός, στην προσφιλή τακτική των Τούρκων να παρερμηνεύουν, να κουρελιάζουν και να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν συνθήκες και ιστορικά ντοκουμέντα προκειμένου να στηρίξουν τις παράνομες, ανιστόρητες και εξοργιστικές διεκδικήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως , όπως και η συμπεριφορά του ακραίου εθνικιστή εταίρου του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και κάθε προπαγανδιστικός μηχανισμός στήριξης της καταρρέουσας τουρκικής κυβέρνησης, δικαιώνουν πλήρως την ελληνική επιχειρηματολογία και επιλογή, η Ελλάδα να πορεύεται αταλάντευτη με βάση το Διεθνές Δίκαιο και να διεθνοποιεί με κάθε ευκαιρία τις τουρκικές προκλητικές εξάρσεις. Άλλωστε, κάθε νέα πρόκληση και επίθεση κατά της Ελλάδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, υπενθυμίζουν και επαναβεβαιώνουν την οξύτητα της τουρκικής προκλητικότητας, τον αναθεωρητισμό που τη χαρακτηρίζει -σε μία περίοδο που η αμφισβήτηση διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και της νομιμότητας αποδοκιμάζεται ανοιχτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO- αλλά και τη σημασία του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, τη στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα διατυπώνει το καινοφανές, έωλο επιχείρημα ότι η δήθεν «στρατικοποίηση» νησιών συνιστά αιτία αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Προς το παρόν ο Τούρκος πρόεδρος πάντως για μία ακόμη φορά "κρύβεται" πίσω από τον κυβερνητικό εταίρο του και τους μηχανισμούς προπαγάνδας που έχει στήσει για να στηρίξει την κυβέρνησή του, χωρίς να "βγαίνει μπροστά ο ίδιος", παρά το γάντι που του έριξε δημόσια ο Έλληνας πρωθυπουργός να απαντήσει για το παραλήρημα Μπαχτελί.

Με ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει από τον Ταγίπ Ερντογάν, να ξεκαθαρίσει αν ο χάρτης που εμφάνισε και φωτογραφήθηκε μαζί του ο κυβερνητικός του εταίρος αποτελεί "επίσημη πολιτική της Άγκυρας" ή αν αποτελεί μία ακόμα προβοκάτσια.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτηση του στα αγγλικά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει τα εξής: "Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Σάμος "καταβροχθίζονται" από την Τουρκία. Παραλήρημα των εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Ακόμη μία πρόκληση ή αληθινός στόχος; Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να καταστήσει σαφή τη θέση του σχετικά με τις τελευταίες γελοιότητες του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό".