Νέα μέτωπα ανοίγει η Άγκυρα- Διεθνείς αντιδράσεις για τους 92 γυμνούς μετανάστες

Την μηδενική ανοχή της Ελλάδας σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας διεμήνυσε εκ νέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως “είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων,

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Παρά τα απανωτά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα της Αθήνας και των συμμάχων της προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας επιμένει επιδεικτικά να συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις και να δημιουργεί συνεχώς νέα μέτωπα.

Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού αλλά και το “ενεργειακό φλερτ” του Τούρκου Προέδρου με τον Ρώσο Πρόεδρο, προκαλούν την ενόχληση Αθήνας και Ουάσιγκτον που παρακολουθούν στενά κάθε κίνηση της Άγκυρας και είναι αποφασισμένες να μην αφήνουν καμία πρόκληση αναπάντητη.


Στις απειλές της Τουρκίας αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση με τον Λιθουανό ομόλογό του Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκ  , ταυτίζοντας τις βλέψεις Ερντογάν – Πούτιν και υπογραμμίζοντας ότι Μόσχα και Άγκυρα ακολουθούν την ίδια αναθεωρητική πολιτική. “Κι εμείς έχουμε στα ανατολικά έναν ισχυρό γείτονα που έχει εκδώσει casus belli ρητά εναντίον της πατρίδας μας, που ζητά αποστρατιωτικοποιήση τμήματος της επικράτειάς μας, που έχει συγκεντρώσει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι από τα νησιά μας,  που διεκδικεί δικό μας έδαφος ως δικό του, που λέει θα έρθει ένα βράδυ ξαφνικά, που λέει ότι αν δεν δεχτούμε αυτά που λέει θα έχουμε την τύχη της Ουκρανία” τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών .


Την μηδενική ανοχή της Ελλάδας σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας διεμήνυσε εκ νέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως “είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά την χωρίς όρους παραδοχή του διεθνούς δικαίου, νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτική της Τουρκίας που συνεχίζεται, των προκλήσεων, των ανυπόστατων ισχυρισμών, η ρητορική όξυνση είναι εντελώς αδιέξοδη” παρατήρησε.


Σε αυτό το κλίμα ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επέμεινε να κριτικάρει την Ελλάδα για τα εξοπλιστικά της προγράμματα και να κάνει το άσπρο μαύρο κατηγορώντας τη χώρα μας ότι εκείνη είναι που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, την ώρα που δεκάδες παραβιάσεις γίνονται καθημερινά απο τουρκικά μαχητικά στο FIR Αθηνών. Υποστήριξε μάλιστα ότι παρουσίασε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, στοιχεία που δήθεν αποδεικνύουν τις ελληνικές παραβιάσεις. “Παραδώσαμε έγγραφα σχετικά με τις παραβιάσεις και τις παρενοχλήσεις που έγιναν από την Ελλάδα. Δεν τους παρενοχλούμε στον αέρα ή στη θάλασσα αν δεν μας παρενοχλήσουν πρώτοι. Ήρθαν μέχρι το Ντάλαμαν, το Ντίτι και τη Ντάτσα και παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας” ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ.

Διεθνείς αντιδράσεις για τους 92 γυμνούς μετανάστες


Από τα ψεύδη και τις βολές της Τουρκίας δεν γλίτωσε ούτε η Ευρώπη αλλά ούτε και η Frontex, με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σουϊλού να κατηγορεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για βίαιες αποτροπές μεταναστών. “Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο. Μέσω της Frontex, δίνει στην Ελλάδα τη δύναμη να αποτρέψει τη μετανάστευση με βία και θάνατο, να προστατεύσει δηλαδή έτσι τα σύνορά της και την ίδια τη χώρα” είπε διαστρεβλώνοντας κάθε πτυχή πραγματικότητας.
Κατηγορίες που αντέκρουσε από το Βερολίνο και τη Συνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατήγγειλε την προκλητική και συνεχή εργαλειοποίηση μεταναστών από την Τουρκία και ενημερώνοντας εκτενώς τους ομολόγους του για τις επικρατούσες συνθήκες στα Ευρωπαϊκά σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία στον Έβρο, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο θλιβερό περιστατικό με τους 92 μετανάστες, τους οποίους η τουρκική στρατοχωροφυλακή οδήγησε γυμνούς και τραυματισμένους στην ελληνική όχθη του ποταμού. Διαβεβαίωσε δε, πως η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Τις φρικαλεότητες της Τουρκίας στον Έβρο, καταδίκασε και ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ στέλνοντας νέο μήνυμα στην Άγκυρα τασσόμενος υπέρ μιας έρευνας για το περιστατικό και συγχαίροντας τις ελληνικές αρχές για τους χειρισμούς τους. “Συγχαίρω τις ελληνικές αρχές για τη διάσωση των 92 ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία. Υποστηρίζω πλήρως μια έρευνα για την απάνθρωπη μεταχείριση αυτών των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου του αναφερόμενου ρόλου του τουρκικού στρατού στη βαριά κακομεταχείρισή τους”, ανέφερε ο γερουσιαστής σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το τουρκο-ρωσικο φλερτ

Στο περιβάλλον αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν που αμφιταλαντεύεται προκλητικά μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, στην παρούσα φάση φαίνεται να επιλέγει στρατόπεδο σε ότι αφορά στο ενεργειακό, αυτό του ομοϊδεάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώνοντας στην Άγκυρα πως αποδέχεται το ρωσικό σχέδιο για κατασκευή κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. “H Ευρώπη ψάχνει με αγωνία για το που θα βρει αέριο. Με τη βοήθεια του Θεού η Τουρκία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Με τις τελευταίες εξελίξεις η Τουρκία θα γίνει κόμβος και στο φυσικό  αέριο. Στην τελευταία μας συνάντηση με τον κ. Πούτιν είχαμε τις ίδιες απόψεις, έτσι θα δημιουργήσουμε έναν κόμβο από το αέριο που θα έρχεται από την Ρωσία. Και όπως είπε και ο ίδιος ο Πούτιν  ''Η Ευρώπη μπορεί να προμηθευτεί αέριο από την Τουρκία''.

Ένα “αλισβερίσι” που προκάλεσε την αντίδραση την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα   για να διαφοροποιήσουν τις πηγές απ' όπου προμηθεύονται ενέργεια ώστε να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία.

Το τουρκο-ρωσικό φλέρτ όμως δεν περιορίζεται στους αγωγούς  φυσικού αερίου, αλλά επεκτείνεται και στην πυρηνική ενέργεια. Μετά τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού που κατασκευάζουν οι Ρώσοι, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Κινήσεις που βρίσκουν εμπόδια στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η δύση στη Ρωσία και οι δύο ηγέτες αναζητούν τρόπους να τις παρακάμψουν. Σε καμία περιπτωση όμως, οι ΗΠΑ δεν αφήνουν στην τύχη τους τα ρωσο-τουρκικά σχέδια , αλλά παρακολουθούν στενά κάθε κίνηση , προς αποφυγήν κάθε αιφνιδιασμού. Μάλιστα η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Οικονομικών απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε Τούρκους οικονομικούς παράγοντες να μην παραβιάζουν τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Μόσχα.
Από την κριτική του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ δεν γλίτωσε ούτε ο τρόπος διακυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι Ερντογάν και Πούτιν “συμπλέουν” και στις αντιδημοκρατικές μεθόδους. “Η πολιτική της "σιδερένιας γροθιάς" με την οποία κυβερνά ο Ερντογάν είναι ευθυγραμμισμένη περισσότερο με τον Πούτιν και τον Σι, παρά με το ΝΑΤΟ¨παρατήρης με νόημα.

Πηγή: skai.gr