Πρόκληση Τουρκίας: Άκυρη η ελληνική NAVTEX για ασκήσεις στη Χίο - Το καρότο, το μαστίγιο και η φάκα

Πολιτική «καρότου» και «μαστιγίου» έναντι της Τουρκίας αναμένει από την ΕΕ η Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη για κατάρρευση του διαλόγου, όπως φέρεται να επιδιώκει η Άγκυρα, δηλαδή να πέσει στη «φάκα» των προκλήσεων της, ώστε οι γείτονες να επιρρίψουν ευθύνες για την κατάρρευση του διαλόγου στην Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η γραμμή Αθήνας – Άγκυρας παραμένει ανοιχτή, με κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει πάρει συγκεκριμένη απόφαση για κυρώσεις και θα πρέπει να την εφαρμόσει εφόσον ο Ερντογάν συνεχίσει τις προκλήσεις, ιδίως στην Κύπρο. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς το «καρότο» της στενότερης ευρωτουρκικής συνεργασίας, με τις ευρωπαϊκές επενδύσεις και τους πόρους για το μεταναστευτικό. 


Μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν πιθανότατα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας ανέφερε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η Άγκυρα επιμένει πέραν των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας να θέτει σωρεία θεμάτων στο τραπέζι όπως αποστρατικοποίηση «νήσων του ανατολικού Αιγαίου», θέμα «τουρκικής μειονότητας» κλπ, ωστόσο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι συγκεκριμένη.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, ο σταθμός Σμύρνης εξέδωσε νέα NAVTEX για τη Χίο, σύμφωνα με την οποία θεωρεί ότι η ελληνική NAVTEX για ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή είναι άκυρη,  ενώ και τη την Παρασκευή είχε εκδώσει αντι-NAVTEX για τη Λέσβο για τους ίδιους λόγους. Η Άγκυρα προσπαθεί να δείξει ότι οι περιοχές αποστρατιωτικοποιημένες. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX για έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου για το Μπαρμπαρός, με το τουρκικό σκάφος να παραμένει στην περιοχή για τουλάχιστον 1 μήνα. 

Το νέο ηγέτη τους εκλέγουν οι Τουρκοκύπριοι την Κυριακή. Οι κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. 

Ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ, εκλεκτός της Άγκυρας, αντέδρασε στη δήλωση του ΣΑ που αφορά το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου.

 «Αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητας στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δεν έχει αλλάξει κάτι με το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, τα οποία ωστόσο επί 46 χρόνια παρέμεναν κλειστά. 

 Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές».

 Άμεση ήταν η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί είναι εκτός πραγματικότητας.

Πηγή: skai.gr