Κλείσιμο

Το τουρκικό αμόκ, η ψυχραιμία της Αθήνας και οι διεθνείς αντιδράσεις

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αναζητά απεγνωσμένα τρόπους να εκτονώσει τη δυσμενή εσωτερική του θέση "εξάγοντας" την κρίση, εναντίον της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού και όσων στηρίζουν την κοινώς ομολογούμενη αναβαθμισμένη διεθνή θέση της χώρας μας. Μία άνευ προηγουμένου συντονισμένη κλιμάκωση που εκπορεύεται από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, τις επαφές κορυφής που είχε και το θετικό αποτύπωμα που επέφερε. Μία ενορχηστρωμένη επίθεση που ξεπέρασε ήδη τα σύνορα και τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κατάφερε να προκαλέσει αλυσιδωτές διεθνείς αντιδράσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι την Κομισιόν.

Στο τουρκικό ντελίριο, το οποίο εκφράζεται λεκτικά με αήθεις ολομέτωπες επιθέσεις, αλλά και στο πεδίο, με παραβιάσεις και εργαλοιοποίηση εκ νέου του μεταναστευτικού αλλά και με την επιχείρηση νέας όξυνσης στο Αιγαίο με αντινάφτεξ σε προγραμματισμένη ελληνική άσκηση, η Ελλάδα στέκεται με ψυχραιμία και διαρκή επαγρύπνηση διπλωματική και επιχειρησιακή. Η ελληνική ετοιμότητα αποτυπώνεται με συγκεκριμένες κινήσεις κινήσεις σε επίπεδο ενημέρωσης τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ πιστή στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κανόνων που διέπουν τη διεθνή νομιμότητα. Ενώ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο της όξυνσης που επιλέγει η Άγκυρα.

Το ντόμινο της κλιμάκωσης

Το κρεσέντο επιθετικότητας που εκδήλωσε ο Ταγίπ Ερντογαν εναντίον της χώρας μας και του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ, συνέχισε χθες και ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου Προέδρου, Νεβλέτ Μπαχτσελί, εκτοξεύοντας μύδρους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Τούρκος πολιτικός είπε για τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «φιλοδοξεί να γίνει το πιόνι της Δύσης», ενώ ξεπέρασε κάθε όριο, μιλώντας για «ιστορική ρήξη» και για «άτιμη αδυναμία», χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ύπουλο και άνανδρο όσο οι παππούδες του». Ακρότητες που πηγάζουν όπως ο ίδιος παραδέχτηκε με την τοποθέτησή του από την επιτυχημένη παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο. " Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά, οι δέκα εκ των οποίων όρθιες. Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη, αλλά αν κάτι γνωρίζουμε είναι ότι συναντήθηκαν σε κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας», είπε μη μπορώντας να κρύψει τη δυσφορία του.

Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ισχυριζόμενος προκλητικά και διαμηνύοντας προς όλους πως " η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική" ενώ επέμεινε στη θέση της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών κατηγορώντας ανερυθρίαστα τους ελληνοκύπριους για θηριωδίες και βασανιστήρια και παραποιώντας για μία ακόμη φορά την ιστορία. "Όσο κι αν αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο από τη λύση των δύο κρατών, η οποία θα βασίζεται στην κυριαρχία και την ισότητα. Η βούληση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ή θα το δεχτούν πρόθυμα ή αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα. Πότε θα θυμηθεί ο Μητσοτάκης τις σφαγές, τις αιματηρές επιθέσεις, τις θηριωδίες και τα βασανιστήρια κατά των Τουρκοκυπρίων; (...) Το πεπρωμένο της Κύπρου δεν είναι η ελληνοκρατία, αλλά η τουρκοκρατία» είπε.

Ο Μπαχτσελί, επέμεινε – κατά την προσφιλή τακτική των Τούρκων -να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα κατηγορώντας την Ελλάδα για προκλητική πολιτική, αντιστρέφοντας τα όσα συμβαίνουν χρόνια τώρα στο Αιγαίο! "Το τουρκικό έθνος θα αντισταθεί μέχρι τέλους στην πολιτική των παρενοχλήσεων και των προκλήσεων της Ελλάδας και θα σταθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες απέναντι στους επιτιθέμενους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο", τόνισε.

Νέα κλιμάκωση και στο πεδίο

Παράλληλα με τις παραληρηματικές λεκτικές επιθέσεις η Άγκυρα προχώρησε χθες και σε μία ακόμα ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει στην καρδιά του Αιγαίου το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ. Σύμφωνα με την παράνομη Navtex το Γιουνούζ θα σταλεί σε μία περιοχή ανάμεσα  στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο. Μία στρατηγική κίνηση που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά των εντάσεων των τελευταίων ημερών.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας

Σε αυτό το ντελίριο επιθετικότητας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της ιστορίας η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και όπως με σαφήνεια εξέθεσε τη θέση της χώρας ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία.
Κατά τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας με αφορμή τον νέο παροξυσμό του Ταγίπ Ερντογαν, ξεκαθάρισε πως "Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης κατ' επιλογήν του συνομιλητή μας. Εάν η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να οξύνει, θα οξύνει επειδή αυτή το έκρινε, όχι επειδή την υποχρέωσε η άλλη πλευρά. Νομίζω δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικιών".  
Ερμηνεύοντας μάλιστα την ενορχηστρωμένη επιθετικότητα της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως "Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί την απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων. Δηλαδή, του γεγονότος ότι απειλούμαστε. Ότι το casus belli εναντίον της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή από την Τουρκία. Καταλαβαίνετε ότι διάλογος με καθεστώς διαρκών υπερπτήσεων και ύβρεων έχει μια δυσχέρεια. Για να το πω όσο πιο κομψά μπορώ".

Το μήνυμα ισχύος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Σε αυτό το κλίμα, μήνυμα στην Άγκυρα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας αλλά και για τη διεύρυνση των διεθνών συμμαχιών της Ελλάδας με αμυντικό αποτύπωμα, έστειλε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. "Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σήμερα, μέσα από τον συνταγματικό τους ρόλο και την αποστολή, εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, που είναι και η προϋπόθεση για την πλήρη λειτουργία της δημοκρατίας μας" είπε, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η χώρα αφενός ενισχύει τις ήδη ικανές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αφετέρου διευρύνει τις διεθνείς συμμαχίες μας με αμυντικό, πάνω απ' όλα, αποτύπωμα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις στο τουρκικό "αμόκ" εναντίον της Ελλάδας

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για την εμπρηστική στάση της έστειλε η Κομισιόν προειδοποιώντας πως ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τόνισε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων ανέφερε πως "για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και της αποκλιμάκωσης, μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης της ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) (Μάρτιος και Ιούνιος 2021 συμπεράσματα EUCO), η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση. Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση" κατέληξε.
Στην απρόκλητη ένταση από πλευράς της Τουρκίας και στις ακραίες δηλώσεις Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε  και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως "συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση" είπε χαρακτηριστικά.

Αμφισβήτηση Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας

Η προκλητική πολιτική Ερντογάν δέχεται πυρά και από εσωτερικό, με τον δήμαρχο Σμύρνης να αδειάζει τον Τούρκο πρόεδρο κατά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.  "Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πόλεις μπορούν να είναι μόνο φίλοι ή αδέλφια, επομένως, θέλουμε να βελτιώσουμε αυτές τις σχέσεις για τους λαούς μας και για το μέλλον μας" δήλωσε ο Τούντ Σόγιερ, ενώ ο κ. Μπακογιάννης καταδικάζοντας την προκλητικότητα Ερντογάν κάλεσε τον ομόλογό του, ώστε η αυτοδιοίκηση να ακολουθήσει άλλο δρόμο. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κρατάει σε ομηρία τις σχέσεις των δύο λαών μας. Οφείλουμε να προσπαθούμε για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και οφείλουμε να το κάνουμε εμείς οι αυτοδιοικητικοί, από κάτω προς τα πάνω, χτίζοντας γέφυρες" σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. 

Που οφείλεται το επιθετικό κρεσέντο Ερντογάν

Είναι κοινό μυστικό πάντως πως "κάθε φορά που ο Τούρκος πρόεδρος αισθάνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένα βήμα μπροστά από αυτόν αντιδρά με τον τρόπο αυτό επί προσωπικού" σχολίαζε ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα εθνικά της δίκαια "ακόμα κι αυτό δεν αρέσει στον κ, Ερντογάν" γιατί όπως εξηγούσε "έχουμε μία πολιτική αρχών και θέσεων, έχουμε ισχυρές συμμαχίες, βάση μας είναι το διεθνές δίκαιο και δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική της ρητορικής αντιπαράθεσης με την τουρκική ηγεσία".
Σύμφωνα πάντως με ειδικούς και αναλυτές ο τουρκικός παροξυσμός εκτός της δυσφορίας που προκάλεσε το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, οφείλεται και σε σειρά άλλων γεγονότων που αποδεικνύουν τη διεθνή και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας, όπως ο ενεργειακός κόμβος που δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη, οι αμερικάνική βάση στην ίδια πόλη, οι διεθνής συμμαχίες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο με οικονομικό και ενεργειακό αντίκτυπο και φυσικά το δυσμενές εσωτερικό περιβάλλον της Τουρκίας. Μιας χώρας που "φτωχαίνει" μέρα με τη μέρα και μαστίζεται οικονομικά από τριψήφιο -πλέον- πληθωρισμό, που ο ρόλος του μεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσία Ουκρανίας και τα σχετικά παζάρια με τη δύση δεν του "βγήκαν" του Ταγίπ Ερντογαν, οι σχέσεις με την Αμερική παραμένουν παγωμένες, όπως και κάθε συζήτηση για εξοπλιστική αναβάθμιση της χώρας και πλέον ο τούρκος πρόεδρος έχει να παίξει ως τελευταίο χαρτί, στην απέλπιδα προσπάθειά του να πείσει στο εσωτερικό, το χαρτί του εθνικισμού, της γαλάζιας πατρίδας και του οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού του, μήπως και καταφέρει να ανεβάσει λίγο τη δημοτικότητα του που κατρακυλάει επικίνδυνα και αυτοκαταστροφικά, ενόψει των εκλογών του 2023.