Τι σηματοδοτεί το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Το μήνυμα του συνεδρίου της ΝΔ στην κοινωνία

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Δύο γεγονότα ορόσημα για την πορεία της χώρας αφενός αλλά και για την “ταυτότητα” της ΝΔ και της κυβέρνησης αφετέρου, σηματοδοτούν το επόμενο διάστημα.

Κομματικά και κυβερνητικά στελέχη θα υποδεχτούν τον Μάιο με πυρετώδεις διεργασίες ενόψει του συνεδρίου στις 6-8 του μήνα, όπου είναι πλέον στραμμένα τα βλέμμα όχι μόνο της κυβερνητικής παράταξης αλλά και όλων των κομμάτων, καθώς έρχεται σε συνέχεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και θα ακολουθήσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ένα συνέδριο το οποίο όπως ήδη έχει σκιαγραφηθεί από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα επιδιώξει να πιστοποιήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, σε μία συγκυρία που πλήττει πολλαπλώς την κοινωνία. Ένα συνέδριο που επιδιώκεται να εκπέμψει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ είναι η μοναδική αξιόπιστη δύναμη, που μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας για τη χώρα.

Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, η Ευρώπη αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού και των στελεχών της ΝΔ κατά τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ παράλληλα θα ξεδιπλωθεί η πολιτική προσέγγιση και το σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων των παραμέτρων και των συνεπειών που προκαλούν. Πολιτικές που αφορούν την ενεργεία, την οικονομία, την ακρίβεια, την αγορά εργασίας, το κοινωνικό κράτος αλλά και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις σχέσεις με την Ευρώπη, τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας.

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Η πτυχή αυτή, των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση και σημασία ενόψει, λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Μαΐου, του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Μία πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ με ιδιαίτερη σημασία καθώς σε πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα ταξίδι που ούτως ή άλλως, αναμένεται να αποτελέσει την επισφράγιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών όπως διαμηνύουν και οι δύο πλευρές. Άλλωστε η Ελλάδα θεωρείται πλέον ένας από τους πιο “ασφαλείς” συμμάχους των ΗΠΑ, ευρισκόμενη μάλιστα σε μια περιοχή με αναταράξεις. Η αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη έχει ενισχυθεί και αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αναβαθμίζοντας έτσι και τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι άλλες επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ατζέντα

Προφανώς η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία έχουν ήδη καταγραφεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τετ α τετ στον Αμερικανό πρόεδρο όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, αλλά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τα θέματα ασφάλειας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τα ζητήματα ενεργειακής επάρκειας.

Ο Έλληνα πρωθυπουργός εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο θα συναντήσει και θα έχει επαφές με σειρά αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, με εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ενώ θα μιλήσει και σε think tanks.