Το παρασκήνιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας: Η 4ωρη συνάντηση και η επίσκεψη Σουρανή

Το παρασκήνιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας: Η 4ωρη συνάντηση και η επίσκεψη Σουρανή

Σε καλό κλίμα διεξήχθησαν οι συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, ενώ η ελληνική πλευρά μετέφερε τη σιγουριά της ότι θα υπάρχει και 63ος γύρος για τη συνέχεια των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, αναμένοντας νέα πρόκληση από την Άγκυρα. 

Κίνηση υψηλού συμβολισμού θεωρείται η επίσκεψη της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σουρανή μπήκε στην αίθουσα των συζητήσεων, χαιρέτισε την αντιπροσωπεία, δεν κάθισε, όπως είχε κάνει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο μετέφερε την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξηγήσει ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή τη διαδικασία και το πλαίσιο συζήτησης. 

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα καθυστέρησε πολύ να απαντήσει στην πρόσκληση της ελληνικής πλευράς και μάλιστα χθες εξέδωσε και ρηματική διακοίνωση εναντίον της, επέλεξε να μην απαντήσει πιστεύοντας ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερες μέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτή η διαδικασία να οδηγήσει κάποια στιγμή σε παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις, που θα πραγματοποιηθούν αύριο, η ατζέντα είναι πιο ανοιχτή και εκτείνεται σε ένα ευρύ πλαίσιο διμερών περιφερειακών και διεθνούς ενδιαφέροντος ζητήματα. 

Από την τουρκική πλευρά, σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές πήγαν αρκετά καλά και τονίζεται ότι βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση των μηχανισμών που το 2020 δεν λειτούργησαν. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν οι επόμενες διερευνητικές επαφές στην Τουρκία να γίνουν σε κάποια άλλη πόλη επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι συνομιλίες των δυο χωρών θα συνεχιστούν. 
 

Πηγή: skai.gr