Το αντίο του πολιτικού κόσμου στον Χρήστο Σαρτζετάκη

Τη θλίψη της για την απώλεια του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη εξέφρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με δήλωσή της, εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια, κάνοντας λόγο για «έναν ακέραιο λειτουργό της Δικαιοσύνης, που σε δύσκολες για τον τόπο και τη δημοκρατία ώρες χειρίσθηκε ως ανακριτής την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη με παραδειγματική ανεξαρτησία και δικαστικό ήθος, πληρώνοντας, για τη στάση του αυτή, βαρύ τίμημα στα χρόνια της χούντας». Αναφερόμενη στη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «τίμησε το αξίωμα με ευσυνειδησία, προσήλωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στην άσκηση των καθηκόντων του».

Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητστοτάκης εξήρε τη συνεισφορά του τη περίοδο 1989-90 υπογραμμίζοντας ότι «οι χειρισμοί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξαν ανεπίληπτοι». Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη στάση του Χρήστου Σαρτζετάκη τη δεκαετία του '60 στην υπόθεση Λαμπράκη, ενώ ανέφερε ότι παρότι η ΝΔ δεν τον στήριξε το 1985, συνεργάστηκε μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο.

Για μια σημαντική προσωπικότητα του δημόσιου βίου έκανε λόγο ο πρώην   πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι υπηρέτησε την πατρίδα με ακεραιότητα, απ' όλες τις θέσεις. «Παρακαταθήκη του η σθεναρή, μαχητική κι αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων και ειδικά στο ζήτημα της Μακεδονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Στην απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook. «Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε εμβληματικός δικαστής, που προσωποποίησε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε όλη τη διαδρομή του, με κορυφαία στιγμή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος της Δεξιάς. Τη δικαστική του ακεραιότητα πλήρωσε ακριβά με διώξεις και φυλάκιση κατά τη διάρκεια της χούντας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε στους αγώνες του αποθανόντα Χρήστου Σαρτζετάκη για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι «ήταν ένας ευπατρίδης που υπηρέτησε με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Η καθοριστική συνεισφορά του ως ανακριτή στην πολύκροτη δίκη που αποκάλυψε τους ενόχους της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και τον ρόλο του παρακράτους στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, έμεινε στην ιστορία. Αγωνίστηκε για τα δημοκρατικά του πιστεύω, διώχθηκε και φυλακίστηκε για αυτά από τη Χούντα». 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr