ΚΑΙΡΟΣ

Τη νομοθέτηση του δικαιώματος στην ευθανασία ζητά ο Γιώργος Αμυράς

Την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα νομιμοποιούν στη χώρα μας το δικαίωμα στην ευθανασία με σεβασμό του ανθρώπου και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Σταύρο Κοντονή, ο κος Αμυράς, επισημαίνει ότι «η ηθική της ευθανασίας συνεχίζει να παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα διεθνώς», προσθέτοντας ότι παρ’ όλα αυτά όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν τη νομιμοποίησή της υπό προϋποθέσεις, ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε πριν την αφετηρία.

«Στην Ελλάδα του 2017, το δικαίωμα στον θάνατο φαντάζει ως επιστημονική φαντασία, καθώς δεν υπάρχουν νομικές ρυθμίσεις που να αναφέρονται στα δικαιώματα του ανιάτως πάσχοντος και στις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με την ευθανασία», υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής του Ποταμιού.

Ο ίδιος καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει εάν προτίθεται να προβεί στη νομοθέτηση υπέρ της ευθανασίας και της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχετικός διάλογος της ελληνικής πολιτείας με την Εκκλησία καθώς και αν υπάρχει κάποιος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού θεσμικού πλαισίου.

Ο ερωτών βουλευτής αναφέρεται στα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία κερδίζουν σταδιακά νομικό έδαφος στην Ευρώπη και την Αμερική, στη Δυτική Ευρώπη η κοινή γνώμη εμφανίζει αυξανόμενη υποστήριξη σε αυτές τις πρακτικές, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την ίδια ώρα νόμιμα ασκούνται στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά, την Κολομβία και σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ



Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά