Δημοσιογράφος Economist: Μας ανησυχεί ο δρόμος που έχει πάρει η Τουρκία - Σε απολυταρχική κατεύθυνση ο Ερντογάν

Ο John Peet μίλησε σε γκαλά στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ στην Αθήνα

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο δρόμος που έχει πάρει η Τουρκία, ιδίως ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου», τόνισε ο πολιτικός συντάκτης του The Economist John Peet, στον απόηχο του πρόσφατου δημοσιεύματος του βρετανικού περιοδικού που μάλιστα προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα.

«Εδώ και καιρό ο Ερντογάν κινείται σε μια απολυταρχική κατεύθυνση, προσπαθώντας να φυλακίσει πολιτικούς αντιπάλους, λογοκρίνοντας το ίντερνετ και εκφοβίζοντας δημοσιογράφους. Υπάρχει ο κίνδυνος να κινηθεί φέτος πιο ανοιχτά προς μια απολυταρχία ή δικτατορία, ανάλογα πώς θα την ονομάσει κανείς», εξήγησε ο John Peet, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δημιουργούν ζήτημα στην εξωτερική πολιτική της περιοχής.

«Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γίνεται όλο και λιγότερο φιλική στη Δύση. Μάλιστα, στην περίπτωση της Ουκρανίας περισσότερο υποστηρίζει τη Ρωσία παρά τη Δύση», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας για τον Ταγίπ Ερντογάν πως «δείχνει να μην τον ενδιαφέρει μια επίλυση του Κυπριακού».

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται καθιστά πιο δύσκολη την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε δε στην κλιμάκωση της τουρκικής στάσης απέναντι στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας εφιαλτικό σενάριο μια ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
 

Πηγή: skai.gr