Κλείσιμο

Τι αναφέρει η επιστολή της Προανακριτικής στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Να εξετάσει αν συντρέχουν οι λόγοι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση», αποφάσισε - κατά πλειοψηφία - να ζητήσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, στον οποίο μετέβη στις 2 το μεσημέρι κλιμάκιο για την επίδοση σχετικής επιστολής, στην οποία θα παρατίθενται όλα τα πραγματικά περιστατικά που έχουν προκύψει με την άρνηση των μαρτύρων για δια ζώσης εξέταση και την παρακράτηση εγγράφων από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που κρίνεται ότι παρεμποδίζουν την έρευνά τους.

Στην επιστολή προς τον κ. Πλιώτα καταγράφονται όλα τα περιστατικά που έχουν προκύψει (άρνηση μαρτύρων - παρακράτηση εγγράφων από Ε. Τουλουπάκη) και κρίνεται ότι λειτουργούν ως προσκόμματα στη διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, επισημαίνονται οι λόγοι που η κατάθεση των δύο συγκεκριμένων μαρτύρων θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη  για το τελικό πόρισμα της Επιτροπής και ζητείται εντέλει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να απευθυνθεί στους αρμοδίους της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ώστε να ερευνηθεί εάν οι αποκαλούμενοι «Σαράφης» και «Κελέση» αρνούνται να προσέλθουν ενώπιών τους επειδή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και κακώς διατηρείται το καθεστώς προστασίας τους.
 
«Η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων από την Επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική, διότι πρέπει να εξετασθεί, εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί, εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν», επισημαίνεται στην επιστολή και παρακαλείται ο κ. Πλιώτας για τα εξής:
α. Διασφαλίσετε σε εμάς της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, κατά τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.
β. Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα  από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.
γ. στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε, απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην Επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξετασθούν, καθώς και το ενδεχόμενο, βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι, στην όλη διαδικασία.