Τασούλας σε Τσίπρα: Αναλαμβάνω την ευθύνη – προχωράμε χωρίς τους δύο

Τασούλας σε Τσίπρα: Αναλαμβάνω την ευθύνη – προχωράμε χωρίς τους δύο

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στην κατηγορηματική απόρριψη του νομικού σκεπτικού της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα, για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή, προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, επιμένοντας πως όλα έγιναν σύννομα, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί ανάληψης της ευθύνης και ξεκαθαρίζοντας ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει τις εργασίας της χωρίς τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο θεσμός της εξαίρεσης δεν υφίσταται σε αυτή την Επιτροπή.  Διαφωνώ. Η διαδικασία της εξαίρεσης υπάρχει από την στιγμή που η επιτροπή έχει αρμοδιότητα Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Όπως μου αναγνωρίζει, θα αναλάβω την ευθύνη και θα προχωρήσουμε με βάση την απόφαση περί εξαίρεσης, γιατί εγώ αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα, θεωρώ ότι ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω. Δεν είναι δυνατόν μια διαδικασία προδικασίας να μην έχει μέσα τη φάση της εξαίρεσης. Είναι στοιχειώδης κανόνας η εξαίρεση που διασφαλίζει την αμεροληψία όσων έχουν καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου. Δεν υπάρχει περίπτωση εισαγγελέας πρωτοδικών να είναι ταυτόχρονα και εισαγγελέας και μάρτυρας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτηθείς ο Κώστας Τασούλας σχετικά με το πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής, ήταν σαφέστατος. «Θα προχωρήσουμε ως έχουμε. Χωρίς τους δύο βουλευτές», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, επιδιώκοντας να μη δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα και επιμένοντας στην πρόθεση εξάντλησης κάθε δυνατότητας διαλόγου για την άρση του αδιεξόδου, απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το σενάριο περί επέμβασης της Φρουράς στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης, όπου αναμένεται κόντρα στην απόφαση της Επιτροπής να παραστούν οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ μακρινό. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως αν αυτό συμβεί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα τους ζητήσει να αποχωρήσουν, προκειμένου να διεξαχθεί η συνεδρίαση.  

"Κι εσείς μπορείτε να μπείτε, αλλά θα σας ζητήσουν να βγείτε έξω", σχολίασε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς εάν πρακτικά μπορούν να εισέλθουν στην Προανακριτική της Πέμπτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κι ο Παύλος Πολάκης. 

 «Η επιτροπή θα συνεχίσει. Δεν είναι διαδικαστικό το ζήτημα, είναι κρίσιμο, σοβαρό. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η αλήθεια και τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα. Δεν θα σπαταλήσουμε τη ζωή μας με διαδικαστικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια νομική διαφωνία, αλλά αυτή θα λυθεί αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Τασούλας, σχολιάζοντας με νόημα ότι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο ήπιων τόνων συγκριτικά με την πρώτη ανακοίνωση-αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή.