Πανδημία: Σύσκεψη Μητσοτάκη με Πλεύρη και Τσιόδρα-Πιο νωρίς τα μέτρα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, το πρωί, στις 9:30 π.μ. για τα υγειονομικά και την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιείται διεξάγεται κανονικά τρεις φορές την εβδομάδα, θα συμμετάσχουν -μεταξύ άλλων- η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τετάρτη, στις 12 μ.μ είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, στον απόηχο του αρνητικού ρεκόρ με 21.657 κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αφου εκτιμηθεί η πορεία των κρουσμάτων και η συσχέστιση τους με την μετάλλαξη Όμικρον δεν αποκλείεται τα μετρα που εχουν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου να επισπευσθούν αν το εισηγηθούν οι επιστήμονες.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

  • Οι χώροι διασκέδασης και η εστίαση θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο για εμβολιασμένους πελάτες και χωρίς την παρουσία όρθιων. Παράλληλα επιβάλλεται όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Για την μουσική, θα ληφθούν αποφάσεις αργότερα και εφ΄όσον παρατηρηθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται
  • Για τα γήπεδα αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000 θεατές.Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Για  τους εργαζόμενους εστίασης καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95 όπως και σε σουπερ μάρκετ,ΜΜΜ.
  • Επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό της τάξης έως του 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.  
  • H επίσκεψη σε γηροκομεία και δομές υγείας θα γίνεται μόνο με αρνητικό pcr. Επίσης αυστηροποιείται το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία και αποκλείονται οι ιατρικοί επισκέπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορεί να αποκλεισθεί και η ανατροπή με ανακοίνωση νέων μέτρων όπως να κλείνουν τα μαγαζιά πιο νωρίς, ενώ στο τραπέζι θα μπει και η λειτουργία των σχολείων, αν και μέχρι στιγμής η  πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοιξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με αυστηρό testing.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ανέφερε ότι με την επικράτηση της "όμικρον" περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι τόσο άμεσα, δεν είναι κάτι όμως που "μας αιφνιδιάζει αλλά μας προβληματίζει". Πρόσθεσε ότι με την επικράτηση της "όμικρον", θα δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση κατά 370% που καταγράφεται στην Αττική.

Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας είπε ότι το αισιόδοξο είναι ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων το σύστημα υγείας δεν πιέζεται παραπάνω. Το πρόβλημα, όμως, είπε ο κ. Πλεύρης, είναι ότι δεν πρόλαβε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης "δέλτα". Σημείωσε ότι το σύστημα διαχειρίζεται σήμερα περιστατικά της "δέλτα" και υπάρχει ανησυχία να μην προστεθούν και περιστατικά, έστω και ήπια, της "όμικρον". Θέλουμε, είπε ο υπουργός, να έχουμε ενισχυμένο το ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία με όλες τις ιδιωτικές δομές που θα διαχειριστούν περιστατικά covid, ή θα στελεχώσουν με γιατρούς τους μονάδες του ΕΣΥ. "Αρα θεωρούμε ότι η Αθήνα που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της 'όμικρον΄ θα είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο επίπεδο των νοσηλειών".

Τέλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πλαισίου ανοίγματος των σχολείων.

Πηγή: skai.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ