Κλείσιμο

ΣΥΡΙΖΑ: «Στο τραπέζι» η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο τέως πρωθυπουργός με κομματικές και κοινοβουλευτικές πηγές, ωστόσο να μη διαψεύδουν ούτε να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Πυρετώδεις ήταν οι συσκέψεις χθες στην Κουμουνδούρου, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει το θέμα των παρακολουθήσεων να το αναβαθμίσουν στο ανώτατο επίπεδο.

Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα είχαν μια συντεταγμένη σειρά και από την επίσκεψη στο γραφείο του επικεφαλής της ΑΔΑΕ  Χρήστου Ράμμου και την ενημέρωση που είχε για τα αποτελέσματα των ερευνών της Αρχής κατέληξε στην ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τι ακολουθεί; Η παρέμβαση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Χρήστο Ράμμο, που του επιδόθηκε και σχετικός φάκελος, ο κ.Τσίπρας συγκάλεσε τρίωρη σύσκεψη με τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού και του επικοινωνιακό επιτελείου.

Όλοι συμφώνησαν πως το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ένα επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί τις επισυνδέσεις είναι «μείζον» θέμα και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλος της σύσκεψης τόνιζε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως «λογική συνέπεια» της συζήτησης και χωρίς διαφωνίες ήταν να αναληφθεί η πρωτοβουλία της πρότασης δυσπιστίας.

Εκεί καταλήγει, άλλωστε, τόνιζαν, η κριτική που έχει ασκηθεί έως τώρα.

Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο τέως πρωθυπουργός με κομματικές και κοινοβουλευτικές πηγές, ωστόσο να μη διαψεύδουν ούτε να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες.

Ο Αλέξης  Τσίπρας θα πάρει το λόγο κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και να ανακοινώσει την απόφαση τού.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή; Συνεργάτες του προέδρου ανέφεραν:

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι θεσμικός και δεν πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της Βουλής στο ναό της Δημοκρατίας».

Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει πως είναι πλέον η στιγμή να μπει μια διαχωριστική γραμμή με την κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας και δημοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξερχόμενος από το προεδρικό Μεγάρο και μετά τη συνάντηση που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι και αλλιώς αμετάθετες πολιτικές του ευθύνες. Και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοδήποτε άλλος πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, να παραιτηθεί», δήλωσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για  ένα εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν αυτό που τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας πως, «πλέον δεν μιλάμε με βάση κάποιες εικασίες ή στη βάση κάποιων δημοσιευμάτων. Πλέον μιλάμε με αποδείξεις. Τις αποδείξεις που περισυνέλλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους».

Η επιστολή Ράμμου

Όσον αφορά το περιεχόμενο της επιστολής του Χρήστου Ράμμου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τον υπουργό Δικαιοσύνης οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναφέρεται σε άρση απορρήτου των επικοινωνιών ενός κυβερνητικού στελέχους διάρκειας περίπου τριών μηνών.

Επιπροσθέτως κάνει λόγο για πέντε ανώτατους αξιωματικούς για τους οποίους η επισύνδεση διήρκησε περίπου δυο χρόνια.

Η σύντομη επιστολή, σύμφωνα με τις ίδια πληροφορίες, φέρεται να επικαλούνταν «λόγους ασφαλείας».