Παρατείνεται η αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ – Στις 17 Σεπτεμβρίου οι εκλογές

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας λόγω των εξελίξεων με την κακοκαιρία Daniel

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το μαρτύριο της «σταγόνας» ζουν στην Κουμουνδούρου αφού χθες, μετά την εισήγηση της Εφορευτικής Επιτροπής, και την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε η αναβολή των εκλογών για μια εβδομάδα. Στις 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος και στις 24 του μήνα ο δεύτερος, εφόσον χρειαστεί. Ήταν μονόδρομος για την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ, να αποφασίσει να μην στηθούν οι κάλπες την Κυριακή αφού τα μηνύματα που έρχονταν από όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ήταν αποκαλυπτικά της καταστροφής. Στελέχη του κόμματος ανέφεραν πως η διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Είχε προηγηθεί το απόγευμα τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των συνεργατών όλων των υποψηφίων και των γραμματέων, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας όλοι οι υποψήφιοι ανέβαλαν τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους συμφωνώντας πως οι εκλογές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Η Έφη Αχτσιόγλου δεν πήγε στο Αγρίνιο που θα απηύθυνε ομιλία, αλλά βρέθηκε στον Βόλο δίπλα στους πληγέντες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέβαλε την παρουσία του σε μέλη και στελέχη του κόμματος στη Νέα Ιωνία και ο Νίκος Παππάς δεν πραγματοποίησε την ανοιχτή πολιτική του συγκέντρωση στον Πειραιά. Το ίδιο έπραξε και ο Στέφανος Κασσελάκης στη Θεσσαλονίκη.

Η αναβολή των εκλογών θα δώσει από εδώ και εμπρός περισσότερο χρόνο στους υποψηφίους να προετοιμαστούν. Αυτή η εξέλιξη συμφέρει περισσότερο όσους δεν θεωρούνται φαβορί ή παλεύουν να πάρουν το «εισιτήριο» για τη δεύτερη θέση. Η «μάχη» αναμένεται να είναι σκληρή τις μέρες που απομένουν. Μέχρι στιγμής η πρώην υπουργός Εργασίας εξακολουθεί να εμφανίζεται το ακλόνητο φαβορί. Το τελευταίο διάστημα και οι «πέντε» έχουν ανεβάσει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση επικεντρώνοντας στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τα φυσικά φαινόμενα. Είναι γεγονός πως οι πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα είχαν καλύψει για άλλη μια φορά την εκλογική διαδικασία. Οι πέντε υποψήφιοι περιόδευαν σε όλη τη χώρα, πραγματοποιούσαν ομιλίες, συνεντεύξεις, όμως τα φώτα ήταν στραμμένα στις μεγάλες καταστροφές. Ό,τι ακριβώς συνέβη και το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και στην Πάρνηθα. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να πάνε στις εκλογές με «σβηστές τις μηχανές», ενώ πρωτίστως θέλουν να κάνουν σαφές, ως αξιωματική αντιπολίτευση, πως η αποκατάσταση των πληγέντων αποτελεί την προτεραιότητά τους.

Αφού ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της κυβέρνησης στη συνεδρίαση της Π.Γ. επισημάνθηκε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται. Ήδη έχει οργανωθεί επιχείρηση αλληλεγγύης από την "Αλληλεγγύη για όλους" με αποστολή μιας πρώτης βοήθειας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα υπάρξει ενημέρωση τις αμέσως επόμενες ημέρες για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα σημεία συγκέντρωσης. Παράλληλα, καλούμε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλουν με όλες τους δυνάμεις στις δράσεις αλληλεγγύης».

Πηγή: skai.gr