Το νήμα «εκκίνησης» για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κόβουν από σήμερα οι τέσσερις υποψήφιοι – Το ενδεχόμενο να αυξηθούν

Το νήμα εκκίνησης κόβουν από σήμερα οι τέσσερις υποψήφιοι, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η τυχόν «έκπληξη» του Σεπτεμβρίου με νέες υποψηφιότητες

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το νήμα του «μαραθωνίου» για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κόβουν από σήμερα οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος και για τις επόμενες επτά εβδομάδες, συν δύο εβδομάδες, αναμένεται να δώσει ο καθένας τον αγώνα του, αρχικά μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ξεκινήσει το διαρκές συνέδριο επικύρωσης των υποψηφιοτήτων και θα ακολουθήσουν οι εκλογές στις 10 και στις 16 Σεπτεμβρίου, για το δεύτερο γύρο, εάν χρειαστεί.

Το νήμα εκκίνησης κόβουν από σήμερα οι τέσσερις υποψήφιοι, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η τυχόν «έκπληξη» του Σεπτεμβρίου με νέες υποψηφιότητες, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό στο συνέδριο κατατίθενται οι υποψηφιότητες, συνεπώς μπορεί στις 3 του Σεπτέμβρη η “λίστα” των υποψηφίων να μακρύνει, ενώ δεν αποκλείεται την έναρξη του συνεδρίου να κάνει Σύμφωνα, ο παραιτηθείς πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απείχε από τις διαδικασίες τόσο της εκλογής προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος όσο και από τις διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής.

Παρά τη φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στελέχη της Κουμουνδούρου έκαναν λόγω για μια πολύ καλή διαδικασία μετά τη λήξη της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας για την ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου.

Μία διαδικασία κατά την οποία κατατέθηκαν οι δύο προτάσεις για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει το κόμμα για την εκλογή της νέας ηγεσίας του.

Η πρόταση των δύο γραμματέων, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, ήταν αυτή που υπερψηφίστηκε από τα 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε σύνολο 252, ώστε το διαρκές συνέδριο επικύρωσης των υποψηφιοτήτων να διεξαχθεί στις 3 Σεπτεμβρίου και η εκλογή προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, με το έκτακτο συνέδριο (νέοι σύνεδροι) τον Νοέμβριο. Όπως είπε, άλλωστε, ο Γιώργος Βασιλειάδης στην Κεντρική Επιτροπή, ο χρόνος επείγει και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ ο προσωρινός πρόεδρος, Σωκράτης Φάμελλος.

Η δεύτερη πρόταση, είχε ίδια αφετηρία, την 3η Σεπτεμβρίου για το διαρκές συνέδριο, όμως το έκτακτο συνέδριο προτάθηκε για τις 27- 28- και 29 Οκτωβρίου και η εκλογή προέδρου στα τέλη Νοεμβρίου κι αρχές Δεκεμβρίου. Πρόταση που στηρίχθηκε από τον Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, Διονύση Τεμπονέρα, Χρήστο Σπίρτζη, Παύλο Πολάκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θάνο Μωραΐτη κα άλλα 81 μέλη, αλλά τελικά απορρίφθηκε. Δύο ψήφισαν λευκό και δύο "παρών".

Στελέχη της «Ομπρέλας» με πολλούς από την «κίνηση Μελών» από την πλειοψηφία δηλαδή «συμμάχησαν» προκειμένου οι διαδικασίες να τρέξουν. Γεγονός που αποτυπώνει μια νέα ισορροπία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις εκλογές, καθώς σε αυτή τη γραμμή συντάσσονται η κ.Αχτσιόγλου και ο κ.Τσακαλωτος.

Αντιθέτως οι λεγόμενοι Προεδρικοί «μειοψήφισαν» δίνοντας νέα χαρακτηριστικά στο «εσωκομματικό τοπίο» και το οποίο πλέον αλλάζει.

Ο Νίκος Παππάς πήγε κόντρα στην κεντρική εισήγηση, υπερψηφίζοντας τη δεύτερη πρόταση για εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Νοέμβριου. Στάση η οποία σύμφωνα με κύκλους του, αιτιολογείται γιατί διαφορετικά θα ήταν σαν να απέκλειε τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Χρήστο Σπίρτζη από την κούρσα διαδοχής που έχουν πει πως θα ήταν υποψήφιοι μόνο αν οι εκλογές μετατεθούν για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Νίκος Παππάς φέρεται δε, να μην ήθελε να φανεί πως στόχευσε στο να μείνουν λιγότεροι αντίπαλοι με το να επισπευστούν οι διαδικασίες το Σεπτέμβριο.

Πηγή: skai.gr