Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Σβίγκου: Αντέδρασε ο Πολάκης - Αυστηρή η απάντηση Τσίπρα

Του Αντώνη Αντζολέτου

Aμηχανία προκάλεσε σε μέρος των "300" της Κεντρικής Επιτροπής η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ουσιαστικά τόσο οι "προεδρικοί" όσο και η "Ομπρέλα" χωρίστηκαν στα δυο.

Ο Παύλος Πολάκης δεν συμφώνησε με την υποψηφιότητα της Ράνιας Σβίγκου, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για πρόσωπο που δεν στήριξε τη διεύρυνση. Αυτό είναι "απολύτως ψευδές",  σχολιάζουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Από την "Ομπρέλα", ο Θοδωρής Δρίτσας μίλησε για μη συνθετική πρόταση, αφού προέρχεται από την εσωκομματική μειοψηφία.

Τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας αυστηρή απάντηση πρώτα στον Παύλο Πολάκη ότι «δεν είσαι εσύ ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 μελών», αλλά «τα εκπροσωπούν ο καθένας και καθεμία από μας». Στρεφόμενος και προς τον Θοδωρή Δρίτσα ανέφερε ότι «εγώ έκανα μια συνθετική πρόταση και σήμερα αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω πρόσωπα θλιμμένα». Ο κ.Τσίπρας σημείωσε, συμφωνα με πληροφορίες, πως έκανε μια πρόταση με αξιολογικά κριτήρια για το ποιος είναι ικανός για να κάνει αυτή τη δουλειά χωρίς να υπολογίζει από ποια τάση προέρχεται. 

Η Ράνια Σβίγκου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της "Ομπρέλας", σημειώνουν ότι η αποτίμηση για το πρόσωπο της κ.Σβίγκου είναι θετική, αν και θα προτιμούσαν να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, αλλά να έχει προηγηθεί διαβούλευση. Τηρούν στάση αναμονής για το πώς θα προχωρήσει στην πράξη η πρόταση του προέδρου. Η πλειοψηφία της "Ομπρελας", ωστόσο προτίθεται να υπερψηφισει την Ράνια Σβίγκου, ένα κομμάτι της μόνο, των σκληρών "53+" επιλεγει το λευκό . Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να έχει δηλώσει σε πηγάδακια της Κεντρικής Επιτροπής  την πρόθεση του να υπερψηφισει την Ράνια Σβίγκου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε 38 πρόσωπα για το όργανο της Πολιτικής Γραμματείας, στο οποίο επιπρόσθετα συμμετέχουν ex officio o πρόεδρος και οι δύο γραμματείς. Επιπλέον κατατέθηκαν ακόμη τέσσερις υποψηφιότητες από την πλευρά της "Ομπρέλας", οι Νίκος Φίλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Αννέτα Καββαδία και Πάνος Λάμπρου.

Ο Στέλιος Παππας κατέθεσε πρόταση για να σπάσει σε δύο κάλπες η πρόταση γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα (προφανώς για να δοθεί δυνατότητα περισσότερων λευκών στην υποψηφιότητα της Ράνιας Σβίγκου η οποία δυσαρεστήσε και μερίδα της Κίνησης μελων). Την πρότασή του υπερψηφισαν μόλις πέντε, μεταξύ των οποίων ο Παύλος Πολάκης και ο Γιάννης Μουζάλας.