ΣΥΡΙΖΑ: 9 ψέματα της ΝΔ στο εργασιακό - Φέρνουν κατάργηση οκταώρου, μειώσεις μισθών

Ανακοίνωση εννιά σημείων σχετικά με τα «ψέματα» της κυβέρνησης, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και συγκεκριμένα την «κατάργηση του οκτάωρου» και τις «μειώσεις μισθών» εξέδωσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει τον εαυτό της» όταν υποστηρίζει ότι προβλέπεται «ειδική διάταξη που θα κατοχυρώνει όχι μόνο το 8ωρο, αλλά και το 40ωρο και το 5ήμερο την εβδομάδα», αλλά και ότι η υπάρχουσα νομοθεσία «ουδέποτε προέβλεψε την ρύθμιση του χρόνου εργασίας (διευθέτηση), με ατομική σύμβαση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, αλλά αποκλειστικά με συλλογική συμφωνία».

Επίσης, αναφορικά με τις υπερωρίες, επισημαίνει ότι «ενώ με το υφιστάμενο πλαίσιο δίνεται προσαύξηση 40% στις υπερωρίες μέχρι τα ισχύοντα όρια, με τις νέες ρυθμίσεις, επεκτείνεται η χορήγηση μειωμένης προσαύξησης, για τους εργαζόμενους και άρα προκαλείται, ξεκάθαρη μείωση. Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «με την προωθούμενη διάταξη, οι απολύσεις διευκολύνονται, απελευθερώνονται, γίνονται ανεξέλεγκτες, ξηλώνεται το δίκαιο της καταγγελίας και πέφτει το τελευταίο οχυρό της μισθωτής εργασίας, η προστασία από την απόλυση», ενώ επιχειρείται και ο «αποκλεισμός των συνδικάτων από την συλλογικές συμβάσεις αν δεν τηρηθούν γραφειοκρατικές διατυπώσεις».

Επίσης, τονίζει ότι «παρά την εκπεφρασμένη διαφωνία και των εργαζομένων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για άνοιγμα των επιχειρήσεων τις Κυριακές, η κυβέρνηση συνεχίζει να εξυπηρετεί τους μεγάλους ομίλους, εφαρμόζοντας νέες αντικοινωνικές πολιτικές» αλλά και ότι «εμφανίζεται ως υπερασπιστής των εξ αποστάσεως εργαζομένων, όταν μετά από 14 μήνες πανδημίας και έξαρσης της αυθαιρεσίας, δεν έχει φέρει στοιχειώδεις ρυθμίσεις στη Βουλή για την τηλεργασία».

Για την εισαγωγή της «Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι δε γίνεται προς όφελος του εργαζόμενου, επισημαίνοντας ότι οι μέχρι τώρα πολιτικές της κυβέρνησης με τη «μείωση του ύψους των προστίμων» και «την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, έδωσε εξαρχής σήμα ότι η ΝΔ στηρίζει την εργοδοτική ανομία».

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά στην κριτική της ΝΔ ότι «διακινεί fake news», υποστηρίζοντας ότι «ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης με δημόσιες παρεμβάσεις του και καθημερινά ο κ. Χατζηδάκης δηλώνουν την πρόθεση τους να θεσπίσουν την ατομική σύμβαση και να αλλάξουν τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82».

«Αλήθεια είναι ότι την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη προωθείται η μείωση ωρών απασχόλησης χωρίς μείωση μισθών, ενισχύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, διευρύνονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, την ώρα που τα κράτη παρεμβαίνουν προστατευτικά υπέρ των εργαζομένων, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, την ώρα που η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αναδεικνύεται σε πυλώνα της κοινωνικής συνοχής, η κυβέρνηση "επιμένει μνημονιακά" καταργώντας το 8ωρο και νομοθετώντας την απλήρωτη δουλειά», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και διαμηνύει ότι θα αγωνιστεί «στο πλευρό του εργαζόμενου λαού ώστε το αντεργατικό νομοσχέδιο να μην έρθει, και εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώξει να το επιβάλλει να καταψηφιστεί στη Βουλή και στη συνείδηση της κοινωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ